24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Seks posle porodjaja: Saveti za bezbolan i siguran odnos

Iako seks verovatno nije prioritet u prvim nedeljama nakon porođaja, važno je znati koliko vremena treba da prođe pre nego što se osećate spremnim za bezbolan i siguran odnos.

Nema tačno određenog vremenskog okvira za povratak seksualnih odnosa nakon porođaja. Ipak, većina stručnjaka preporučuje da na seks posle porođaja sačekate između četiri i šest nedelja, bez obzira na to da li je porođaj bio prirodan ili carskim rezom.

Prve dve nedelje nakon porođaja nose najveći rizik od komplikacija. Zato je važno dati svom telu dovoljno vremena za oporavak. Osim fizičkih izazova kao što su lohije (postporođajno krvarenje) i zaceljivanje međice, suočićete se i sa umorom, suvoćom vagine, bolom i smanjenom seksualnom željom.

Ako ste imali epiziotomiju (sečenje međice) tokom porođaja, možda će vam biti potrebno više vremena da rana potpuno zaceli.

Donosimo vam nekoliko uobičajenih nedoumica koje se javljaju kada je u pitanju seks nakon porođaja.

Dozvolite sebi vreme da se emotivno prilagodite

Dolazak bebe u vaš dom donosi potpuno nov ritam života i nove navike. Zato nije iznenađujuće da vam odnos sa partnerom nakon porođaja nije prioritet.

Nedostatak energije nakon trudnoće je glavni razlog za to. Često se osećate umorno nedeljama, pa čak i mesecima posle porođaja.

Hormonske promene takođe utiču na vaše raspoloženje. Sasvim je normalno osećati tugu, strahove i biti sklon iritaciji. Ali, ove emocije obično nestanu nakon nekoliko nedelja.

Ako i dalje brinete ili osećate simptome postporođajne depresije, kao što su česte promene raspoloženja, gubitak apetita, preteran umor i manjak radosti, obavezno potražite pomoć lekara.

Nemojte se forsirati na nešto što vam ne prija – dajte sebi dovoljno vremena i otvoreno razgovarajte sa partnerom o vašim osećanjima. Postoje i drugi načini da održite bliskost sa partnerom.

Ono što je najvažnije je da se uskladite sa svojim željama.

Izvor: Freepik/cookie_studio

Da li će prvi seks nakon porođaja biti bolan?

Promene u hormonima mogu dovesti do suvoće i osetljivosti vagine, posebno ako dojite. Takođe, moguće je osetiti nelagodnost zbog epiziotomije.

Ako imate primetne tragove porođaja, kao što su šavovi ili rane, ili ste prošli kroz težak porođaj, vaša vagina će i dalje biti osetljiva, što može izazvati bol i neprijatnost dok traju polni odnosi.

Ako je vaš porođaj bio carskim rezom, moguće je da ćete i dalje osećati bol u donjem delu stomaka gde je ožiljak. Misionarska poza tokom seksa može takođe izazvati nelagodnost.

Da li se vagina previše rastegne nakon porođaja?

Tokom trudnoće, kontrakcija i samog porođaja, mišići male karlice i vagina mogu se rastegnuti i povrediti.

Vagina je izuzetno elastičan organ, koji se prirodno širi u određenim situacijama, ali se takođe i vraća u svoje prethodno stanje. Nema potrebe za brigu ako se to ne dogodi odmah nakon porođaja.

Da biste ubrzali proces oporavka, možete raditi Kegelove vežbe. Ove vežbe možete izvoditi bilo kad, čak i dok sedite.

Samo zamislite da zadržavate mokrenje – držite taj položaj dok izbrojite do tri. Pokušajte da uradite ovu vežbu 10-15 puta uzastopno, tri puta dnevno.

Da li će me moj partner i dalje smatrati privlačnom nakon porođaja?

Ako primetite da vaš partner deluje malo manje zainteresovano za intimnost, nemojte odmah da brinete. To je potpuno normalno.

Sve što se događa je novo, nepoznato i može biti malo zastrašujuće i za njega. Možda je i sam iscrpljen i pod stresom, iako to možda ne pokazuje otvoreno. Trebaće mu vremena da se prilagodi činjenici da je njegova partnerka sada i majka njihovog deteta.

Istraživanja su pokazala da većina muškaraca i dalje smatra svoje partnerke privlačnim i seksi nakon što postanu majke.

Seksualna privlačnost prevazilazi “savršene obline”. Ipak, većina muškaraca je svesna da su njihove partnerke sada umorne i posvećene malom biću, pa ne žele da se nametnu.

Najbolje rešenje je razgovor – otvoreno komuniciranje i deljenje misli koje vas opterećuju ključ su za još jaču i zdraviju vezu među vama.

Da li treba da razmišljam o kontracepciji?

Da biste smanjili rizik od komplikacija u narednoj trudnoći, stručnjaci preporučuju da sačekate najmanje 18 meseci od porođaja, odnosno dok vaša beba ne napuni godinu i po dana.

Dojenje pruža zaštitu od trudnoće u prvih šest meseci nakon porođaja, ali nije potpuno pouzdano, zato je važno koristiti i dodatne metode zaštite.

Vaš doktor može da vam preporuči različite kontraceptivne metode, kao što su:

  • Kontraceptivni implanti (Implanon),
  • Spirala,
  • Hormonalna kontracepcija bazirana samo na progesteronu.

Kombinovane kontraceptivne pilule (koje sadrže i progesteron i estrogen) mogu povećati rizik od krvnih ugrušaka u prvom mesecu nakon porođaja. Najbolje je da se posavetujete sa svojim ginekologom kako biste izabrali najbolju opciju za vas.

Izvor: Freepik/jcomp

Kako poboljšati intimnost posle porođaja

Kada ginekolog da zeleno svetlo za seksualne odnose, a vi i vaš partner ste spremni za to, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da uživate u intimnosti na najbolji način:

  1. Negujte intimnost: Seks nije jedini način za izražavanje bliskosti. Radite na komunikaciji, provodite vreme zajedno i potražite druge načine da pokažete svoja osećanja pre nego što se prepustite seksu.
  2. Upotrebite lubrikante: Na početku, može biti normalno osećati određenu nelagodnost u vagini. Suvoća i promene u anatomiji mogu zahtevati upotrebu lubrikanata kako biste se osećali ugodnije.
  3. Radite Kegelove vežbe: Muskulatura koja okružuje vaginu može zahtevati pomoć da se vrati u formu.
  4. Pronađite pravo vreme: Planirajte intimne trenutke kada se osećate dobro, kada ste odmorni i kada znate da vas ništa neće ometati. Može to biti rano ujutru ili tokom bebinog popodnevnog spavanja.
  5. Brinite o sebi: Održavanje normalne rutine koju ste imali zahteva zdravu ishranu, redovno vežbanje, puno tečnosti i dovoljno odmora.

Postati roditelj nosi veliku odgovornost i može iziskivati mnogo energije. Vašem telu i osećanjima je potrebno vreme da se oporave od trudnoće i porođaja.

Zato, budite realni u svojim očekivanjima. Sa strpljenjem i pažljivim planiranjem, seksualni odnosi nakon porođaja mogu ponovno postati intimni i prijatni.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo