20 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Kako izgleda trudnoća po nedeljama?

U roku od 24 sata nakon oplodnje, jajašce koje će postati vaša beba brzo se deli u mnoge ćelije. Do osme nedelje trudnoće, vaša buduća beba će promeniti naziv embrion i napredovati u fetus. Razvoj tipične trudnoće traje oko 40 nedelja. Ove nedelje su podeljene u tri tromesečja – tri trimestra. Pokušaćemo da vam pružimo sve informacije o razvoju vaše bebe tokom svake faze trudnoće – u nastavku možete pročitati kako izgleda trudnoća po nedeljama.

Kada počinje trudnoća?

Početak trudnoće je zapravo prvi dan poslednje menstruacije. Ovo se naziva gestacijsko doba ili menstrualno doba. To doba počinje otprilike dve nedelje pre nego što se začeće zaista dogodi. Iako to može izgledati čudno, datum prvog dana poslednje menstruacije biće važan datum prilikom određivanja termina za porođaj. Vaš lekar će vas pitati za ovaj datum i iskoristiće ga da utvrdi koliko ste trudni.

Kako funkcioniše začeće?

Svakog meseca vaše telo prolazi kroz reproduktivni ciklus koji se može završiti na jedan od dva načina. Ili ćete imati menstruaciju ili ćete zatrudneti. Ovaj ciklus se kontinuirano dešava tokom reproduktivnih godina – od puberteta u tinejdžerskim godinama do menopauze oko 50. godine.

U ciklusu koji se završava trudnoćom, postoji nekoliko koraka. Prvo, grupa jajnih ćelija (nazvanih oociti) sprema se da napusti jajnik radi ovulacije (oslobađanje jajne ćelije). Jaja se razvijaju u malim cistama ispunjenim tečnošću, koje se nazivaju folikuli. Zamislite ove folikule kao male posude za svako nezrelo jaje. Iz ove grupe jaja jedno će sazreti i nastaviti kroz ciklus. Ovaj folikul zatim potiskuje sve ostale folikule u grupi. Ostali folikuli u ovom trenutku prestaju da rastu.

Zreli folikul se sada otvara i oslobađa jajnu ćeliju iz jajnika. Ovaj proces se naziva ovulacija. Ovulacija se obično dešava otprilike dve nedelje pre početka sledeće menstruacije. Generalno je u sredini vašeg ciklusa.

Nakon ovulacije, otvoreni (puknuti) folikul se razvija u strukturu koja se naziva žuto telo. Ono luči (oslobađa) hormone progesteron i estrogen. Progesteron pomaže u pripremi endometrijuma (sluznice materice). Ova obloga je mesto na kome se oplođeno jaje taloži da bi se razvilo. Ako ne zatrudnite tokom ciklusa, ova “postava” će se prosuti tokom menstruacije.

U proseku, oplodnja se dešava oko dve nedelje nakon poslednje menstruacije. Kada spermatozoid prodre u jajašce, javljaju se promene u proteinskom omotaču jajašca, kako bi se sprečio ulazak druge sperme.

U trenutku oplodnje, genetski sastav vaše bebe je završen, uključujući i pol. Pol vaše bebe zavisi od toga koja sperma oplodi jajašce u trenutku začeća. Generalno, žene imaju genetsku kombinaciju XX, a muškarci XY. Kao majka svakom jajašcu dajete vaš X. Svaki spermatozoid može biti X ili Y. Ako je oplođena jajna ćelija i sperma kombinacija X i Y, vaša beba će biti dečak. Ako postoje dva X-a, vaša beba je devojčica.

Genetska kombinacija XX daje devojčicu, a XY dečaka (freepik.com)

Šta se dešava odmah nakon začeća?

U roku od 24 sata nakon oplodnje, jaje počinje brzo da se deli na mnoge ćelije. U jajovodu ostaje oko tri dana nakon začeća. Tada oplođeno jajašce (koje se danas naziva blastocit) nastavlja da se deli dok polako prolazi kroz jajovod do materice. Kada dođe do materice, njegov sledeći posao je vezivanje za endometrijum. To se naziva implantacija.

Pre implantacije, blastocit izlazi iz zaštitne obloge. Kada blastocit stupi u kontakt sa endometrijumom, dva hormona razmene pomažu da se blastociti prikače. Neke žene primećuju blago krvarenje tokom jednog ili dva dana, kada se dogodi implantacija. To je normalno i nije nešto zbog čega biste trebali da brinete. U ovom trenutku endometrijum postaje deblji, a grlić materice (otvor između materice i rodnog kanala) zaptiven je čepom sluzi.

U roku od tri nedelje, ćelije blastocita na kraju formiraju malu kuglicu ili embrion. Do tada su se formirale prve bebine nervne ćelije.

Vaša beba u razvoju već je prošla nekoliko promena imena u prvih nekoliko nedelja trudnoće. Trudnoća po nedeljama funkcioniše tako da se vaša buduća beba naziva embrion od začeća do osme nedelje razvoja. Posle osme nedelje, beba će se nazivati fetus dok se ne rodi.

Koliko rano mogu da znam da sam trudna?

Od trenutka začeća, hormon hCG (Human Chorionic Gonadotropin) biće prisutan u vašoj krvi. Ovaj hormon stvaraju ćelije koje čine placentu (izvor hrane za vašu bebu u materici). Takođe je hormon koji se otkriva u testu trudnoće. Iako je ovaj hormon prisutan od početka trudnoće, potrebno je vreme da se izgradi u vašem telu. Obično su potrebne tri do četiri nedelje od prvog dana poslednje menstruacije da bi se hCG povećao dovoljno kako bi ga mogao otkriti test za trudnoću.

Pozitivan test je u većini slučajeva siguran pokazatelj trudnoće (freepik.com)

Kada treba da odem kod lekara da utvrdi trudnoću?

Kod ginekologa možete otići čim test za trudnoću pokaže pozitivan rezultat. Ovi testovi su vrlo tačni kada imate dovoljno hCG-a koji cirkuliše vašim telom, a to može biti već nekoliko nedelja nakon začeća. Najbolje je da pozovete svog ginekologa kada test za trudnoću bude pozitivan, kako biste zakazali vaš prvi pregled.

Prenatalne vitamine treba da počnete da pijete čim trudnoća bude ustanovljena. Ovi dodaci sadrže folnu kiselinu. Važno je da tokom trudnoće svakodnevno unosite najmanje 400mcg folne kiseline kako biste bili sigurni da se bebina neuralna cev (početak bebinog mozga i kičme) pravilno razvija. Mnogi zdravstveni radnici predlažu da prenatalne vitamine sa folnom kiselinom uzimate čak i kada niste trudni. Ako pre trudnoće niste uzimali prenatalne vitamine, pravo je vreme da počnete.

Koji je vremenski okvir za razvoj moje bebe?

Vaša beba će se tokom tipične trudnoće mnogo promeniti. Trudnoća po nedeljama i trudnoća po mesecima su načini računanja trunoće. Ako računamo po mesecima, trudnoću možemo podeliti u tri trimestra. Svako tromesečje je skup od oko tri meseca. Vaš ginekolog će verovatno razgovarati s vama o razvoju vaše bebe u terminima nedelja, jer trudnoća po nedeljama prati detaljan razvoj bebe. Dakle, ako ste trudni oko tri meseca, to je 12 nedelja trudnoće.

Videćete različite promene na svojoj bebi i sebi tokom svakog trimestra.

Tradicionalno o trudnoći razmišljamo kao o devetomesečnom procesu. Međutim, to nije uvek slučaj. Trudnoća traje 40 nedelja ili 280 dana. U zavisnosti od toga tokom kojih meseci ste trudni (neki su kraći, a neki duži) i koje nedelje se očekuje porođaj, mogli biste biti trudni 9 ili 10 meseci. Ovo je sasvim normalno i zdravo.

Kada se približite kraju trudnoće, postoji nekoliko naziva kategorija koje ćete možda čuti kada započnete porođaj. Ove oznake dele poslednjih nekoliko nedelja trudnoće, a koriste se i za praćenje eventualnih komplikacija kod novorođenčadi. Bebe koje su rođene u ranijem terminu ili pre, mogu imati veći rizik od problema sa disanjem, sluhom ili učenjem od beba rođenih nekoliko nedelja kasnije u celom vremenskom okviru. 

Kada gledate ove oznake, važno je znati kako su napisane. Prvo ćete videti nedelju (38), a zatim ćete videti dva broja odvojena kosom crtom (6/7). Ovo znači koliko ste dana u gestacijskoj nedelji. Dakle, ako vidite 38 6/7, to znači da je šesti dan vaše 38. Nedelje.

Poslednjih nekoliko nedelja trudnoće podeljeno je u sledeće grupe:

  • Rani termin za porođaj: 37 0/7 nedelja do 38 6/7 nedelja.
  • Termin: 39 0/7 nedelja do 40 6/7 nedelja.
  • Termin koji kasni: 41 0/7 nedelja do 41 6/7 nedelja.
  • Posle termina: 42 0/7 nedelja i dalje.
Nakon testa posetite ginekologa, koji će utvrditi trudnoću (freepik.com)

Faze rasta vaše bebe iz meseca u mesec u trudnoći

Prvo tromesečje (Prvi trimestar)

Prvo tromesečje trajaće od začeća do 12. nedelje. Ovo su uglavnom prva tri meseca trudnoće. Tokom ovog tromesečja, vaša beba će se promeniti iz male grupe ćelija u fetus koji počinje da ima osobine bebe.

Kako izgleda prvi mesec trudnoće (od 1. do 4. nedelje)?

Kako oplođeno jaje raste, oko njega se stvara vodonepropusna “vrećica” koja se postepeno puni tečnošću. Ovo se naziva plodna vrećica i pomaže u ušuškavanju rastućeg embriona.

Tokom ovog vremena razvija se i placenta. Placenta je okrugli, ravni organ koji prenosi hranljive materije sa majke na bebu, a odnosi bebine otpadne materije. Zamislite placentu kao izvor hrane za vašu bebu tokom čitave trudnoće.

U ovih prvih nekoliko nedelja formiraće se primitivno lice sa velikim podočnjacima na mestima za oči. Usta, donja vilica i grlo se razvijaju. Krvne ćelije se oblikuju i cirkulacija započinje. Sićušna „srčana“ cev kucaće 65 puta u minutu do kraja četvrte nedelje.

Na kraju prvog meseca, vaša beba je dugačka oko 0.5cm – manja je od zrna pirinča.

Kako izgleda drugi mesec trudnoće (od 5. do 8. nedelje)?

Crte lica vaše bebe nastavljaju da se razvijaju. Svako uho započinje kao mali nabor kože sa strane glave. Stvaraju se sitni pupoljci koji na kraju izrastu u ruke i noge. Takođe se formiraju prsti, nožni prsti i oči.

Neuralna cev (mozak, kičmena moždina i drugo nervno tkivo centralnog nervnog sistema) sada je dobro oblikovana. Počinju da se razvijaju i probavni trakt i senzorni organi. Kost počinje da zamenjuje hrskavicu.

Glava vaše bebe je u ovom trenutku velika proporcionalno ostatku tela. Otprilike nakon 6 nedelja otkucaji srca vaše bebe obično se mogu otkriti.

Posle 8. nedelje, vaša beba se naziva fetusom umesto embrionom. Na kraju drugog meseca, vaša beba je dugačka oko 2.5 cm, a teška oko 10 grama.

Trudnoća traje 40 nedelja (freepik.com)

Kako izgleda treći mesec trudnoće (od 9. do 12. nedelje)?

Ruke, šake, prsti, stopala i prsti vaše bebe su u potpunosti oblikovani. U ovoj fazi, vaša beba počinje malo da istražuje radeći stvari poput otvaranja i zatvaranja šaka i usta. Nokti na rukama i nogama počinju da se razvijaju i formiraju se uši sa spoljašnje strane. Počeci zuba se formiraju ispod desni. Reproduktivni organi vaše bebe takođe se razvijaju, ali je bebin pol teško razlikovati na ultrazvuku.

Na kraju trećeg meseca, vaša beba je u potpunosti formirana. Svi organi i udovi (ekstremiteti) su prisutni i nastaviće da se razvijaju kako bi postali funkcionalni. Bebin cirkulatorni i urinarni sistem takođe rade, a jetra proizvodi žuč.

Na kraju trećeg meseca, vaša beba je dugačka oko 10 cm i teška oko 28 grama.

Ovaj period je bio najkritičniji za razvoj vaše bebe. Šansa za pobačaj znatno opada nakon prva tri meseca trudnoće.

Drugo tromesečje (drugi trimestar)

Ovaj srednji deo trudnoće često se smatra najboljim delom celokupnog iskustva. Do tog trenutka, bilo kakva jutarnja mučnina verovatno je nestala i nelagoda u ranoj trudnoći je izbledela. Beba će tokom ovog meseca početi da razvija crte lica. Možda ćete takođe početi da osećate kretanje dok se vaša beba okreće u materici. Tokom ovog tromesečja, mnogi ljudi saznaju pol bebe. To se obično radi tokom anatomijskog skeniranja (ultrazvuk koji proverava fizički razvoj vaše bebe) oko 20 nedelja.

Kako izgleda četvrti mesec trudnoće (od 13. do 16. nedelje)?

Otkucaji srca vaše bebe sada se mogu čuti putem instrumenta koji se naziva dopler. Prsti na rukama i nogama su dobro definisani. Stvaraju se kapci, obrve, trepavice, nokti i kosa. Zubi i kosti postaju gušći. Vaša beba može čak i da sisa palac, zeva, proteže se i pravi grimase.

Nervni sistem počinje da funkcioniše. Reproduktivni organi i genitalije su sada potpuno razvijeni, a lekar može na ultrazvuku videti da li očekujete dečaka ili devojčicu.

Na kraju četvrtog meseca, vaša beba je dugačka oko 15 cm i teška oko 115 grama.

Kako izgleda peti mesec trudnoće (od 17. do 20. nedelje)?

U ovoj fazi možete početi da osećate kako se vaša beba kreće. Vaša beba razvija mišiće i vežba ih. Ove prve pokrete možete osetiti kao lepršanje krila leptira u stomaku.

Kosa počinje da raste na bebinoj glavi. Ramena, leđa i slepoočnice vaše bebe prekriva mekana fina dlaka koja se naziva lanugo. Ova dlaka štiti vašu bebu i obično se osipa na kraju prve nedelje bebinog života.

Bebina koža je prekrivena beličastim omotačem. Smatra se da ova „sirasta“ supstanca štiti kožu vaše bebe od dugog izlaganja amnionskoj tečnosti. Ovaj premaz nestaje neposredno pre rođenja.

Na kraju petog meseca, vaša beba je dugačka oko 25 cm i teška od 200-450 grama.

Kako izgleda šesti mesec trudnoće (od 21. Do 24. nedelje)?

Ako biste mogli da vidite bebu u unutrašnjosti materice, videli biste da je bebina koža crvenkaste boje, naborana i da se kroz prozirnu kožu bebe vide vene. Vidljivi su otisci prstiju na rukama i nogama bebe. U ovoj fazi, kapci počinju da se razdvajaju i oči se otvaraju.

Beba reaguje na zvukove pomerajući se ili povećavajući puls. Ako beba štuca, mogli biste primetiti trzaje.

Ako se rodi pre vremena, vaša beba može preživeti nakon 23. nedelje uz intenzivnu negu.

Na kraju šestog meseca, vaša beba je dugačka oko 30cm i teška oko 900 grama.

Kako izgleda sedmi mesec trudnoće (od 25. do 28. nedelje)

Vaša beba će i dalje sazrevati i razvijati rezerve telesne masti. U ovom trenutku bebin sluh je potpuno razvijen. Beba često menja položaj i reaguje na stimuluse, uključujući zvuk, bol i svetlost. Amniotska tečnost počinje da se smanjuje.

Ako se beba rodi pre vremena, verovatno će preživeti nakon sedmog meseca.

Na kraju sedmog meseca, vaša beba je dugačka oko 35 cm i teška od 1kg do 1.8kg.

Beba vas može iznenaditi u bilo kom momentu kada uđete u deveti mesec (freepik.com)

Treće tromesečje (treći trimestar)

Ovo je poslednji deo vaše trudnoće. Možda ćete doći u iskušenje da započnete odbrojavanje do krajnjeg roka i da se nadate da će porođaj poraniti, ali svaka nedelja ove poslednje faze razvoja pomaže vašoj bebi da se pripremi za porođaj. Tokom trećeg tromesečja beba će se brzo debljati, dodajući telesnu masnoću koja će joj pomoći nakon rođenja.

Zapamtite, iako popularna kultura pominje samo devet meseci trudnoće, možda ste u stvari trudni 10 meseci. Tipična trudnoća traje 40 nedelja, što može dovesti do desetog meseca. Takođe je moguće da možete da premašite termin za nedelju ili dve (41 ili 42 nedelje). Vaš ginekolog će vas pažljivo nadgledati kako se približavate terminu. Ako termin prođe, a porođaj ne otpočne spontano, ginekolog može izazvati porođaj putem lekova.

Obavezno razgovarajte sa svojim ginekologom tokom ovog tromesečja o svom planu porođaja.

Kako izgleda osmi mesec trudnoće (od 29. do 32. nedelje)?

Vaša beba će i dalje sazrevati i razvijati rezerve telesnih masti. Možda ćete primetiti da vas vaša beba više ne udara iznutra. Bebin mozak se u ovom trenutku brzo razvija i vaša beba može da vidi i čuje. Većina unutrašnjih sistema je dobro razvijena, ali pluća mogu još uvek biti nezrela.

Vaša beba je dugačka oko 45 cm i teška čak 2.3 kilograma.

Kako izgleda deveti mesec trudnoće (od 33. do 36. nedelje)?

Tokom ove faze, vaša beba će nastaviti da raste i sazreva. U ovom trenutku pluća su blizu da budu potpuno razvijena.

Bebini refleksi su koordinisani tako da može da trepne, zatvori oči, okrene glavu, čvrsto uhvati prstićima i odgovorina zvukove, svetlost i dodir.

Vaša beba je dugačka oko 48 cm i teška do 3 kg.

Kako izgleda deseti mesec trudnoće (od 37. do 40. nedelje)?

U ovom poslednjem mesecu, porođaj može otpočeti u bilo kom trenutku. Možda ćete primetiti da se vaša beba manje kreće zbog uskog prostora. U ovom trenutku se položaj vaše bebe možda promenio, kako bi se pripremila za rođenje. U idealnom slučaju, beba je spuštena u matericu. Možda ćete se osećati veoma nelagodno u ovom poslednjem vremenskom periodu dok se beba spušta u vašu karlicu i priprema za porođaj.

Vaša beba je u ovom trenutku spremna da upozna svet.

Vaša beba je dugačka oko 50cm i teška oko 3.5kg.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo