6.3 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Saveti i ideje za uređenje malih stanova

Beograd je prvobitno bio projektovan za pola miliona stanovnika. Infrastruktura grada je odgovarala ovoj projekciji. Međutim, dešavanja u prethodnim decenijama su dovela do velikih migracija stanovništva iz svih delova Srbije i bivših jugoslovenskih republika. U Beogradu danas živi preko dva miliona ljudi, četvorostruko više nego što je nekada bilo planirano.

Beograd je prenaseljen, a za stanovima postoji stalna potražnja. Kako bi ispunili zahteve tržišta, investitori grade sve više zgrada sa malim stambenim jedinicama. Arhitekte moraju dobro da osmisle male stanove, jer svaki kvadrat malog stana mora da bude funkcionalan.

Standardi u pogledu kvadrature stanova u Beogradu u mnogome su se promenili u odnosu na sredinu prošlog veka. Dok je nekada dvosoban stan morao da ima minimum 60-70 kvadrata, danas se stanovi od 45 kvadrata prodaju kao dvosobni ili čak trosobni. Jednosobni stanovi često imaju 25 do 30 kvadrata. Ove dimenzije životnog prostora jasno ukazuju da su se prostrani hodnici i velike prostorije izgubili, a smenile su ih prostorije višestruke namene.

Mali stanovi se na tržištu mnogo bolje kotiraju nego veliki. Moderan način života je izrodio veliki broj ljudi koji žive same, a velike porodice sa više od dvoje dece su danas retkost. Pritom, mali stanovi su cenovno dostupniji nego veliki, lakše ih je opremiti i održavati, a i računi za mali stan su manji.

Kako adaptirati mali stan?

Uređenje malih stanova zahteva da iskoristite svaki kvadrat, kako biste dobili udoban i funkcionalan životni prostor. Mali stanovi itekako mogu da budu lepi i ušuškani, uz malo truda i planiranja.

PVC stolarija je jedno od najboljih opcija kada je u pitanju zatvaranje terase u malim stanovima, potez je na koji se odlučuju mnogi, kako bi dobili dodatnu prostoriju u svom stanu, koja može da posluži kao ostava ili dnevna soba.

Birajte multifunkcionalan nameštaj

Većina nameštaja, kako u komercijalnim prodavnicama, tako i kod malih proizvođača, se danas može izraditi po meri. Kuhinje se poručuju u skladu sa dimenzijama vašeg prostora. Ako nemate mesta za trpezarijski sto, možete se odlučiti za šank. Šank izgleda moderno i lepo, a ako ima ugrađene police ili fioke na stranicama, može poslužiti za odlaganje kuhinjskih potrebština i sitnih aparata. Uređenje malih stanova zahteva dosta improvizacija i adaptacija ali krajnji rezultati uprkos tome mogu da budu sjajni.

Ugradni plakari u predsobljima mogu da zamene ostavu. Izgledaju lepo, a u njih ćete skladištiti sve stvari koje želite na dohvat ruke, a ne želite da budu izložene. Ako na vrata plakara stavite ogledala, dobićete iluziju mnogo većeg prostora.

Ako se odlučite na zatvaranje terase, ugradni plakar možete postaviti i u tom delu stana. Zatvaranje terase u Beogradu se pokazalo kao idealan način da očuvate toplinu svog doma, zaštitite ga od buke i dobijete dodatnih par kvadrata prostora. Zatvaranje terase u Beogradu najbolje je izvršiti PVC elementima, koji ne samo što izgledaju moderno i lepo, već su i odličan izolator životnog prostora.

Ležaji u spavaćoj i dnevnoj sobi mogu imati fioke u koje ćete odložiti posteljinu, upakovanu garderobu. Izbegavajte suvišne detalje, kako ne vaš stan ne bi izgledao prenatrpano i neuredno. Držite se jednostavnosti i minimalizma, a lični pečat stanu dajte originalnim tepisima, zavesama, jatučićima ili slikama na zidu.

Birajte nameštaj koji ima fioke i prostor za odlaganje, jer je u malim stanovima neophodno održavati privid urednosti. Dovoljno je da su par stvari van svog mesta da stan izgleda neuredno i zapušteno.

Kakve boje su najbolje za uređenje malog stana

Odabir boja može stvoriti optičku iluziju i učiniti da mali stan izgleda veće. Birajte svetle tonove. Jarke boje jesu atraktivne, ali kombinacijom jarkih boja vaš stan može izgledati konfuzno. Opredelite se za pastelne boje i kombinujte tri nijanse iz iste karte boja. To mogu biti bež, siva, zelena, plava, zemljani tonovi. Ako želite jarke boje zadovoljite se da detalji poput jastuka i tepiha budu u tim nijansama.

Preporuka je da zidovi i PVC stolarija budu u istom tonu. Danas, PVC stolarija u Beogradu može da se poruči u gotovo svim nijansama koje poželite, stoga je lako uklopiti u enterijer. Drvenarija u beloj ili boji slonove kosti će oplemeniti životni prostor i učiniti ga prostranijim.

Mali trik – ako želite da vaš mali stan deluje prostranije, okačite ogledala na zidove. Ogledala daju dubinu prostoru.

Prilikom opremanja i uređivanja malog stana možete se za pomoć obratiti proizvođačima nameštaja, koji svakodnevno smišljaju idejna rešenja kako bi pružili funkcionalnost i udobnost vlasnicima ovakvih prostora. Stručnjaci za adaptaciju enterijera vam takođe mogu pomoći. Držite se jednostavnosti i ne preterujte sa detaljima i ne možete pogrešiti. Vaš mali stan će odisati šarmom i toplinom, a dobićete prostor koji odražava vašu kreativnost, vaš stil i ukus.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo