24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Prednosti i nedostaci epidurala

Nije tajna da porođaj može da bude i uglavnom jeste bolan, ali ipak odluka o tome da li ćete koristiti epiduralnu anesteziju tiče se samo vas i vaše porodice.

Epiduralna anestezija se koristi za blokiranje nervnih signala (poput onih odgovornih za osećaj bola) iz donjeg dela kičme. Primenjuje se kroz kateter koji se provodi kroz veliku iglu umetnutu u epiduralni prostor koji okružuje kičmenu moždinu. Kateter ostaje na mestu tokom trudova i porođaja kako bi nastavio da isporučuje lek koji će ukloniti osećaj bola.

U zavisnosti od zdravlja bebe, vaše trudnoće i specifičnosti vašeg porođaja, epidural možda neće biti opcija za vas.

Takođe se možete predomisliti u momentu kada počne porođaj da li ćete koristiti epidural ili ne. Ali razumevanje prednosti i nedostataka epidurala može vam pomoći da donesete najbolju odluku za sebe i svoju bebu.

Epiduralna anestezija je poznata po upotrebi tokom porođaja, ali se može koristiti i tokom hirurških zahvata na donjem delu tela, kao što su operacije na karlici ili nogama. Epiduralna anestezija se ponekad koristi i za ublažavanje bolova nakon hirurških procedura.

Koje su prednosti epiduralne anestezije?

Neke od prednosti epidurala su sledeće:

Ublažavanje bola

Epidural je jedna od najefikasnijih metoda za ublažavanje bolova tokom trudova i porođaja, a ima minimalne neželjene efekte i na mamu i na bebu. Deluje brzo i može početi da ublažava bol u roku od 10 do 20 minuta. Većina žena koje su primile epidural tokom porođaja izjavilo je da su osećale malo ili nimalo bolova tokom celog procesa.

Omogućava vam da se odmorite

Olakšanje porođajnih bolova može vam pomoći da se više odmorite. Ovo može biti posebno korisno ako imate dug porođaj. Mogućnost da se opustite i izbegnete bol takođe može pružiti pozitivnije iskustvo porođaja.

Može vam pomoći da ostanete budni

Epiduralna anestezija vam može pomoći da budete budni, kako biste mogli aktivno da učestvujete u iskustvu rađanja. Takođe će vas poštedeti nelagodnog iskustva, ako bude bio potreban forceps (klešta) ili vakuum, koji će pomoći da se beba izvuče iz porođajnog kanala.

Ako trebate da izvršite porođaj putem carskog reza, epiduralna anestezija vam omogućava da ostanete budni tokom postupka, a ublažiće bolove tokom oporavka.

Epiduralna anestezija u potpunosti uklanja bol prilikom porođaja i omogućava vam da se koncentrišete na iskustvo porađanja (freepik.com)

Može pomoći u smanjenju postporođajne depresije

Studija iz 2014. godine pronašla je dokaze da upotreba epiduralne anestezije kod nekih žena može smanjiti rizik od postporođajne depresije (PPD). 

Rezultat druge studije otkrio je moguću vezu između smanjene incidencije PPD kod žena koje su koristile epiduralnu anesteziju tokom porođaja, što ukazuje na to da postojanje plana za upravljanje bolom i držanje tog plana mogu pomoći u smanjenju rizika za PPD.

Važno je tokom trudnoće razgovarati sa lekarom ili babicom o upravljanju porođajnim bolovima. Oni vam mogu pomoći da smislite plan koji odgovara vama i vašim potrebama. Takođe vam mogu pomoći u pronalaženju alternativa u slučaju da vaši prvobitni planovi treba da se promene tokom porođaja.

Možete dobiti epiduralnu bilo kad tokom porođaja

Čak i ako to nije deo vašeg planiranog porođajnog plana, dobro je znati da epiduralnu anesteziju možete dobiti bilo kada tokom porođaja, ako se za tim ukaže potreba.

Epiduralna anestezija je efikasna za duže hirurške zahvate

Epidural može obezbediti kontinuirano ublažavanje bola tokom dugih hirurških zahvata, kao što je carski rez ili dok se oporavljate od određenih medicinskih intervencija.

Ako vam je potreban epidural za hirurški zahvat, verovatno ćete dobiti veću dozu lekova i možda ćete privremeno izgubiti osećaj ispod struka. Osećaj će se vratiti kada se količina leka smanji ili se njegov dotok zaustavi.

Koji su nedostaci epiduralne anestezije?

Neki od nedostataka epiduralne anestezije su sledeći

Može da izazove pad krvnog pritiska

Epidural može izazvati nagli pad krvnog pritiska. Vaš krvni pritisak se prati tokom porođaja kako bi se obezbedio adekvatan protok krvi do vaše bebe i kroz telo. Ako vam krvni pritisak padne, možda će vam trebati kiseonik, tečnost i lekovi.

Možete osetiti neke neželjene efekte

Neke žene imaju neželjene efekte epidurala, uključujući drhtanje, groznicu ili svrab. Nakon uklanjanja epidurala, možete osetiti mučninu ili vrtoglavicu, bol u leđima i bol u mestu umetanja igle.

Otprilike oko 1% žena će imati jaku glavobolju. Ovo je retki neželjeni efekat koji je uzrokovan curenjem kičmene tečnosti. Ako glavobolja dugo traje, vrši se ubrizgavanje malo krvi u epiduralni prostor radi ublažavanja glavobolje.

Iako je vrlo retko, moguće je trajno oštećenje nerva ako je kičmena moždina oštećena iglom ili kateterom ili krvarenjem ili infekcijom u epiduralnom području. Anesteziolozi se podvrgavaju opsežnoj obuci i rizik od trajnog oštećenja je vrlo nizak.

Epidural može otežati guranje

Nekim ženama je guranje teže sa epiduralnom anestezijom. Ovo može povećati šanse da se vaš porođaj završi korišćenjem forcepsa, vakuuma ili čak carskog reza.

Iako je efikasna u otklanjanju bolova, epiduralna anestezija nije pogodna za sve (freepik.com)

Može povećati rizik od “cepanja” međicw

Cepanje međice je češće kod žena koje imaju epidural, pokazuju neka istraživanja. Ostali faktori koji povećavaju rizik od cepanja međice uključuju:

 • Beba sa velikom porođajnom težinom
 • Epiziotomija
 • Indukcija 

Možete imati smanjen osećaj u donjoj polovini tela nakon porođaja

Nekoliko sati nakon porođaja možda nećete osetiti donju polovinu tela. Zbog ovoga ćete možda morati da ostanete u krevetu dok utrnulost ne nestane.

Možda ćete imati problema sa mokrenjem

Epiduralna anestezija takođe povećava šanse da vam treba urinarni kateter za pražnjenje bešike. Ovo je samo privremeno. Urinarni kateter se može ukloniti nakon što utrnulost prođe.

Rizik od respiratornog distresa za vašu bebu

Neka istraživanja sugerišu da je verovatnije da će beba razviti respiratorni distres, ako je majka na porođaju imala epiduralnu anesteziju.

Da li je “prirodni” porođaj bolji za mamu i bebu?

Više od 70% žena koristi epiduralnu anesteziju prilikom porođaja, ali to ne znači da je epidural pravi izbor za sve. Kao i kod bilo kojih medicinskih postupaka, i ovde treba razmotriti prednosti i nedostatke.

Brojni su faktori koji mogu odrediti koja vrsta porođaja bi mogla biti najbolja za vas. Svaka porodica je drugačija i nemoguće je predvideti kako ćete se osećati kada za to dođe vreme. Važno je biti otvoren i usredsrediti se na to da iskustvo postane pozitivno, čak i ako ne ide kako ste prvobitno planirali.

Nekoliko faktora može uticati na nivo bola koji imate tokom trudova i porođaja. Ovi faktori mogu odrediti koji se od lekova preporučuju:

 • Fizičko i emocionalno zdravlje
 • Tolerancija na bol
 • Veličina karlice
 • Veličina bebe
 • Položaj bebe
 • Intenzitet kontrakcija

Tip porođaja koji je „bolji“ ne odnosi se na određenu metodu. Umesto toga, želećete da odaberete najbolji metod na osnovu svoje situacije i individualnih potreba.

Možda je dobra ideja da napravite dva plana porođaja. Jedan plan može biti vaš optimalni plan. Rezervni plan vam može poslužiti u slučaju da stvari ne idu kako se očekuje. To vam može pomoći da se osećate manje zatečeno ako planovi treba da se promene u sred porođaja.

Ostale opcije za ublažavanje bola tokom porođaja

Epidural nije jedina opcija za ublažavanje bola dostupna tokom porođaja. U saradnji sa svojim lekarom ili babicom utvrdite koje opcije mogu biti najbolje za vas.

Opioidni analgetici

Ovi lekovi protiv bolova, koji se takođe nazivaju narkoticima, daju se injekcijom ili intravenozno. Oni ne uklanjaju bol u potpunosti, kao epiduralna anestezija, ali mogu učiniti bol podnošljivim bez izazivanja utrnulosti.

Opioidi mogu da izazovu pospanost, mučninu, povraćanje i svrab.

Iako su generalno sigurni, opoidni analgetici se ne mogu davati neposredno pre porođaja, jer mogu usporiti bebino disanje i puls.

Pudendalni blok

Ovo je omamljujući lek koji se ubrizgava u vaginu i pudendalni živac kasno tokom porođaja, neposredno pre nego što bebina glava izađe. Omogućava vam ublažavanje bolova, dok vam omogućava da ostanete budni i pritiskate. Nisu poznati rizici za majku ili bebu.

Azotni oksid

Ovaj gas bez mirisa poznat je i pod nazivom „gas za smejanje“. To je inhalacioni analgetik koji se daje preko ručne maske za lice i stupa na snagu u roku od jednog minuta.

Azotni oksid se može koristiti kontinuirano ili po potrebi tokom porođaja. Ne uklanja u potpunosti bol, a za olakšanje je potrebno udisati ga otprilike 30 sekundi pre kontrakcije. Neželjeni efekti mogu uključivati:

 • Vrtoglavicu
 • Pospanost
 • Mučninu
 • Povraćanje

Prirodni lekovi

Postoje prirodni lekovi koje možete koristiti samostalno ili u kombinaciji sa lekovima za ublažavanje porođajnih bolova, kao što su:

 • Primena toplih i hladnih obloga na donji deo leđa
 • Masaža
 • Tople kupke
 • Pronalaženje udobnih položaja, poput čučanja, stajanja ili hodanja
 • Pilates lopta

Da li je epidural pravo rešenje za vas?

Epidural se generalno smatra sigurnim, ali odluka da li ćete ga koristiti ili ne je lično vaša. Moraćete da izmerite prednosti i nedostatke i odlučite šta je najbolje za vas i vašu porodicu.

Dobra ideja je da razgovarate sa svojim lekarom o prednostima i rizicima epidurala i drugim opcijama za ublažavanje bola tokom porođaja.

Pravljenje plana porođaja može vam pomoći da se osećate spremnije za porođaj. Ali zapamtite, čak i najbolje napravljeni planovi mogu se u trenu promeniti. Zbog toga je takođe dobra ideja da imate rezervni plan kako biste se pripremili za alternativnu verziju porođaja, koji vam još uvek odgovara.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo