-1.2 C
Novi Sad
utorak, 7 februara, 2023

Sobno cveće koje voli tamu i lako se gaji

Volite sobno cveće, ali u vašem domu nema dovoljno prirodnog svetla? Ne očajavajte! Predstavljamo vam sobno cveće koje voli tamu i lako se uzgaja!

Sjajno je pustiti sunce da obasja sve prostorije vašeg doma, ali ipak neki (ili svi!) delovi vaše kuće ili vašeg stana možda neće imati priliku da dočekaju sunčeve zrake. Nedostatak prirodnog svetla uglavnom možemo otkloniti lampama i drugim vidovima osvetljenja, ali mnogim sobnim biljkama je potrebna direktna sunčeva svetlost da bi preživele. Jednostavno rešenje je da u sobe u kojima nema dovoljno sunčevog svetla stavite sobno cveće koje voli tamu.

Sobno cveće koje ne zahteva svetlost odlično je za prostorije kojima je potreban dodir zelenila, ali nemaju dovoljno direktne sunčeve svetlosti da bi većina biljaka preživela. Sve sobne biljke koje ne traže svetlost, a koje danas nabrajamo mogu napredovati uz indirektno osvetljenje, a većina njih može uspevati i uz veštačko osvetljenje. Dakle, koje je to sobno cveće koje voli tamu?

Pogledajte našu listu koju čini sobno cveće koje voli tamu, tako da možete izabrati najbolje sobno cveće za svoj dom.

1. Bromelija (Bromeliaceae)

Bromelije su tropske biljke koje obično dolaze u jarkim bojama. Njihov jedinstveni izgled i tropski osećaj čine ih vrhunskim izborom sobnih biljaka. Bromelije najbolje izgledaju na policama, na stolovima ili čak na podu, u zavisnosti od vrste.

Bromelija
Bromelija (freepik.com)

Većina vrsta bromelija preferira indirektnu sunčevu svetlost. Indirektno svetlo znači da sunce ne udara direktno u biljku, odnosno bromelija je sobno cveće za tamna mesta. Primer direktne svetlosti bi bio da je vaša biljka napolju direktno pod suncem, ili da ste svoju biljku stavili pored otvorenog prozora sa suncem koje sija direktno na njoj. Previše izlaganja jakom suncu može oštetiti lišće bromelije. Najbolje je da je držite blizu, ali ne direktno ispred prozora. 

Bromelije takođe mogu napredovati uz fluorescentno osvetljenje, ako prirodno svetlo nije dostupno.

2. Kineska zimzelena biljka (Aglaonema)

Kineske zimzelene biljke lako se uzgajaju i spadaju u cveće koje ne voli svetlost. Mnogi ljudi kažu da je ovo odlična biljka za početnike u negovanju sobnog bilja. Starija biljka proizvodi cveće koje liči na kale i najbolje izgleda na podu pored nameštaja i popunjava otvorene prostore u kući. Mlada biljka je dovoljno kompaktna za dekoraciju stolova ili polica. Ove biljke su takođe dospele na NASA-inu listu sobnih biljaka za filtriranje vazduha, tako da su kineske zimzelene biljke jednostavne za negu i zdrav su izbor za vaš dom!

Kineska zimzelena biljka
Kineska zimzelena biljka (freepik.com)

Specifične potrebe kineske zimzelene biljke za suncem zavise od boje lišća. Generalno, ako imate biljku sa tamnijim lišćem, vaša specifična biljka preferira slabo osvetljenje – ona je cveće koje voli tamna mesta. Sorte sa listovima svetlije boje poput ružičaste ili narandžaste preferiraju srednje svetlo. Kao i mnoge druge biljke na ovoj listi, kinesku zimzelenu ne bi trebalo stavljati na direktnu sunčevu svetlost kako bi se izbeglo oštećenje lišća.

3. Ukrasni kukuruz (Aspidistra elatior)

Ukrasni kukuruz se zbog svoje izdržljivosti često naziva i čelična biljka. Može preživeti širok spektar uslova zbog kojih je najbolji izbor za zaposlene vlasnike biljaka. Njegovo bogato zeleno lišće savršeno je za naglašavanje bilo kojih uglova prostorije kojima je potreban prirodan dodir.

Ukrasni kukuruz
Ukrasni kukuruz (freepik.com)

Ukrasni kukuruz spada u sobno cveće koje voli tamu i može preživeti skoro bilo gde u vašem domu. On sporo raste, ali ga je teško i ubiti. Jedini uslov je da ga držite podalje od direktne sunčeve svetlosti kako se lišće ne bi opeklo ili postalo smeđe, jer ukrasni kukuruz cveće koje voli tamna mesta. Ako želite da svojoj biljci pružite dodatnu negu, obrišite joj lišće jednom nedeljno vlažnom krpom, da biste uklonili prašinu. Čisti listovi omogućavaju da lakše podnese sunce i upije sve hranljive materije.

4. Dracena (Dracaena)

Dracena je uobičajena sobna biljka za koju se lako brinuti. Ova biljka dolazi u mnogo sorti i odlično izgleda na policama, stolovima i kao podni ukras. Veće sorte, poput dracaena massangeana, imaju izgled drveta i posebno dobro funkcionišu kao podni dekor.

Dracena
Dracena (freepik.com)

Dracene najbolje rastu na jakom, indirektnom svetlu, ali mogu preživeti i pri slabom i srednjem svetlu ako je potrebno. Dracene su takođe idealno sobno cveće za pročišćavanje vazduha koje mogu filtrirati toksine u vašem domu. 

5. Difenbahija (Dieffenbachia)

Difenbahije su prelepe biljke koje obično ukrašavaju domove i poslovne prostore. Svi delovi ove biljke su otrovni, zbog toga ovu biljku treba držati dalje od kućnih ljubimaca i dece. Ako se konzumira, može izazvati oticanje i druge probleme, a može izazvati i svrab ako njen sok dodirne kožu. Ako se pravilno rukuje sa minimalnim kontaktom, opasnost ove biljke je svedena na minimum.

Difenbahija
Difenbahija (freepik.com)

Difenbahije mogu napredovati između niskog i visokog filtriranog svetla u zavisnosti od vrste. Filtrirano svetlo odnosi se na sunčevu svetlost koja sija kroz prozirne zavese ili roletne. Većina vrsta može preživeti na slabo filtriranoj svetlosti, ali možda neće nastaviti da raste, u zavisnosti od sorte. Proverite koje je vrste vaša difenbahija da vidite koju vrstu svetlosti preferira.

6. Bršljan (Hedera helix)

Bršljan je prelepa biljka penjačica koja može pretvoriti bilo koji tamni zid u sveže umetničko delo. Bršljan je takođe odličan na rešetkama, ogradama i drugim mestima koja omogućavaju rast njegove loze. Međutim, imajte na umu da je bršljanu potrebno nekoliko godina da naraste ako raste iz semena.

Bršljan
Bršljan (freepik.com)

Bršljan preferira jako indirektno svetlo, ali može tolerisati i slabo osvetljenje. Što više svetlosti dobije, lepša boja će se pokazati kroz njegovo lišće. Međutim, direktno svetlo može dovesti do njegovog propadanja, a bršljan spada u biljke kojima ne treba svetlost.

7. Lepezasta paprat (Adiantum)

Paprati su elegantne biljke koje podižu svaku prostoriju, ali ih je takođe vrlo lako ubiti! S obzirom na to, prekrasno lišće i ukupni izgled ove biljke više su nego vredni dodatnog rada. Mnoge sorte paprati dobro uspevaju na indirektnom suncu.

Lepezasta paprat
Lepezasta paprat (freepik.com)

Paprati vole indirektno, jako svetlo i na njih lako utiče direktna sunčeva svetlost. Generalno spadaju u sobno cveće koje voli tamu. Takođe preferiraju visoku vlažnost i ne vole suvo tlo, pa moraju biti vlažni, ali ne previše zalivani kako bi se izbeglo truljenje korena. Ove biljke takođe preferiraju destilovanu vodu umesto tvrde vode sa česme.

8. Brdska palma (Chamaedorea elegans)

Brdske palme su bujne biljke koje su odlične za vašu trpezariju ili dnevnu sobu. Posedovanje ove palme u viktorijansko doba bilo je pokazatelj porodičnog bogatstva. Iako nije tako ekskluzivna u današnjem svetu, brdska palma i dalje donosi sofisticirani dodir u svaku prostoriju u kojoj se nalazi.

Brdska palma
Brdska palma (freepik.com)

Brdska palma može da raste pri slabom osvetljenju, ali najbolje raste pri srednjoj svetlosti. Takođe preferira zasenčene oblasti umesto svetlih, tako da ne morate brinuti da ćete ih držati preblizu prozora. Brdska palma je cveće koje voli tamna mesta. Brdske palme mogu čak napredovati i sa veštačkim svetlom ako je potrebno.

9. Spatifilum (Spathiphyllum)

Suprotno uvreženom mišljenju, spatifilum uopšte nije pravi ljiljan. Bela „latica“ je zapravo list koji raste oko žutog cveta. Pažljivo pogledajte sledeći put kada ga vidite! Standardni spatifilumi mogu narasti između 50 i 100 cm, pa se uglavnom koriste kao dekor za pod.

Spatifilum
Spatifilum (freepik.com)

Spatifilumi uživaju pri slabom do srednjem svetlu i takođe mogu napredovati na fluorescentnom svetlu. Što više svetlosti dobijaju, veća je verovatnoća da će proizvesti belo cveće. Mogu napredovati u područjima sa manje svetla, ali je mnogo manje verovatno da će cvetati. Ovo je takođe jedna od najboljih biljaka za prečišćavanje vazduha. 

10. Kalateja – maranta (Calathea makoyana)

Kalateje su poznate po tome što su vrlo upečatljive i po posebnoj brizi koju zahtevaju. Preferiraju vlažne temperature, destilovanu vodu ili kišnicu i vlažno (ali ne natopljeno) tlo.

Kalateja Maranta
Kalateja – maranta (freepik.com)

Kalateje spadaju u sobno cveće koje ne zahteva svetlost, preferiraju slabo do srednje svetlo i mogu doživeti da im lišće “padne” sa viškom direktne svetlosti. Blede oznake na lišću znak su previše sunca za ovu biljku. Kada kupujete kalateju, najbolje je da odaberete zdraviju vrstu i izbegnete manje biljke sa smeđim lišćem. Imaćete više uspeha u podizanju zdrave biljke ako kupite zdravu mladicu.

11. Peperomija – biberovac (Peperomia)

Peperomije su manje biljke koje mogu napraviti lepu zelenu oazu na vašem stolu. Postoji više od 1000 sorti peperomija koje se nalaze uglavnom u Južnoj i Centralnoj Americi. Ove biljke preferiraju suvo tlo i mogu izdržati nekoliko dana propuštenog zalivanja zahvaljujući svom debelom lišću. Listovi dolaze u bojama poput sive, crvene, krem i zelene.

Peperomija Biberovac
Peperomija (freepik.com)

Ove biljke preferiraju jako, indirektno svetlo i još uvek mogu cvetati pod fluorescentnim svetlima. Peperomije takođe mogu napredovati u delimično senovitim područjima ako je potrebno (sobno cveće za tamna mesta). Izbegavajte direktno svetlo kako biste sprečili spaljeno lišće.

12. Filodendron (Philodendron)

Filodendroni su najpoznatiji po živom lišću i izrazitom izgledu. Filodendron u obliku srca je otporna biljka koja može izdržati većinu uslova uz minimalnu negu, uključujući i slabo osvetljenje. Filodendroni dolaze u sortama penjačica i uz pravilnu negu mogu narasti i do plafona!

Filodendron
Filodendron (freepik.com)

Sve vrste filodendrona preferiraju jako, indirektno svetlo i takođe mogu napredovati u delimičnoj senci. Budite oprezni ako vaš filodendron počne da ima dugačke i mršave stabljike sa dugim razmacima između listova. Ovo je znak da vaš filodendron ne dobija dovoljno svetlosti i da ga treba premestiti na svetlije područje. 

13. Zlatna puzavica (Epipremnum aureum)

Puzavice su odlične početne biljke za svakoga ko tek počinje svoj put brige o biljkama. Ove biljke mogu da uzgajaju lepe, duge loze koje su odlične za naglašavanje zidova i stvaranje tropskog osećaja u bilo kojoj prostoriji. Zbog toga se najbolje uzgajaju kao viseće biljke ili u saksiji na policama.

Zlatna puzavica Lozica
Zlatna puzavica (freepik.com)

Puzavice spadaju u sobno cveće koje voli tamu i preferiraju srednju količinu svetla. Previše direktnog svetla može da učini da im lišće požuti, dok će zbog nedostatka svetlosti njihovo prelepo lišće izbledeti.

14. Molitvena biljka – Maranta (Maranta leuconeura)

Kad padne noć, lišće molitvene biljke se skuplja poput ruku pripremljenih za molitvu. Ova biljka je opšte poznata po ružičastim žilama i ovalnim listovima. Molitvene biljke izgledaju lepo u visećim korpama zahvaljujući svom jedinstvenom lišću.

Maranta
Maranta (freepik.com)

Molitvene biljke preferiraju jako, indirektno svetlo, ali mogu tolerisati slabo osvetljenje (sobno cveće za tamna mesta). Međutim, ako tokom dana ne dobije dovoljno svetlosti, listovi će se uveče zatvoriti i neće se ponovo otvoriti. Listovi ove biljke takođe će početi da blede ako ne dobije dovoljno svetlosti. Preferira visoku vlažnost i vlažno tlo.

15. Svekrvin jezik, Indijansko pero (Sansevieria trifasciata)

Sanseverije su poznate i kao svekrvin jezik. Njihove pruge izgledaju poput zmijske kože. Vidno su visoke biljke i dovoljno izdržljive da izdrže najzaboravnijeg vlasnika biljaka. Sanseverije mogu zadržati svoj čvrst izgled čak i sa nekoliko nedelja zanemarivanja.

Svekrvin jezik Sabljica
Svekrvin jezik (freepik.com)

Ove biljke mogu tolerisati širok spektar svetlosnih uslova, ali preferiraju indirektno svetlo i spadaju u sobno cveće koje voli tamu. Lako trunu, pa je važno ostaviti da se zemlja osuši između zalivanja. 

16. Hlorofitum – Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Hlorofitumi imaju dugo i mršavo lišće koje izvire iz korena. Njihovo lišće podseća na paukove noge. Ponekad se nazivaju i biljka pauk. Ove biljke mogu proizvesti male bele cvetove ako se neguju pravilno, a lako uspevaju presađivanjem.

Hlorofitum Zeleni ljiljan
Hlorofitum (freepik.com)

Hlorofitumi preferiraju jaku, indirektnu sunčevu svetlost i mogu napredovati bez mnogo prirodnog svetla. Ove biljke mogu uspevati u područjima sa mešavinom fluorescentnog i prirodnog svetla. Ponekad mogu imati smeđe lišće. To je rezultat izlaganja fluoridu u vodi. Zalivanje destilovanom ili kišnicom može pomoći u sprečavanju tamnjenja i održati vašu biljku lepom i zelenom.

17. Jelenski rogovi (Platycerium)

Platicerijumi su ekstravagantne biljke koje su malo izbirljive što se tiče uslova života. Drugi nadimci za ovu vrstu paprati uključuju nazive uši antilope i jelenski rogovi. Ona je savršena ako želite biljku pri slabom osvetljenju sa jedinstvenom estetikom.

Jelenski rogovi
Jelenski rogovi (freepik.com)

Ove biljke preferiraju jako, indirektno ili filtrirano svetlo i ne vole direktno sunce. Spadaju u sobne biljke koje ne traže svetlost. Ova biljka ne može opstati sa veštačkim svetlom, pa je najbolje da je postavite gde god imate najviše prirodne sunčeve svetlosti, a da je ne postavljate direktno na put sunčevim zracima. Baš kao i nekoliko biljaka sa visokim održavanjem na ovoj listi, preferira vlažno, ali ne previše mokro tlo.

18. Zamija (Zamioculcas)

Zamija je jedna od najotpornijih biljaka i skoro ju je nemoguće ubiti. Bujno lišće i žilava priroda čine je jednom od najboljih biljaka za svakoga kome je očajnički potrebno zelenilo. Takođe ima voštano lišće koje joj daje lep sjaj. Odlična je biljka ako želite da ukrasite prazno mesto u svom domu ili vam je potreban još jedan prijatelj kojeg ćete dodati u vašu kolekciju sobnih biljaka.

Zamija
Zamija (freepik.com)

Zamija najviše uspeva na jakom, indirektnom svetlu, ali može da živi pri veoma slabom osvetljenju. Spada u sobne biljke koje ne traže svetlost, može tolerisati područja bez prirodnog svetla i minimalne količine fluorescentnih sijalica. Ne voli direktno svetlo i počeće da ima žute, uvijene listove ako dobija previše svetlosti.

Ako još uvek niste sigurni da li vaša biljka može da preživi pruženu količinu svetla, uvek možete testirati različita mesta u vašem domu da vidite kako reaguje. Ako lišće počne da tamni, da bude smeđe ili se suši, vaša biljka dobija previše sunca i trebalo bi je premestiti u hladnije područje. Ako su listovi mali i bledi, a čini se da je biljka usporila rast, nema dovoljno sunca i trebalo bi je premestiti na svetlije područje, ako je moguće. 

Sada kada znate koje je to sobno cveće koje voli tamu i savete za brigu o svakom od njih, preostaje vam samo da se okušate u nazi sobnog bilja!

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo