6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Sobne biljke koje prečišćavaju vazduh – za zdraviji i lepši dom

Neki naučnici sugerišu da sobne biljke koje prečišćavaju vazduh mogu pomoći u detoksikaciji vazduha u vašem životnom prostoru, što znači da vaše kućne biljke ne samo da izgledaju divno, već rade i na čišćenju vazduha koji udišete.

NASA-ina studija o čistom vazduhu otkrila je da postoji veliki broj biljaka za prečišćavanje vazduha koje mogu da detoksikuju vaš dom od toksina, prašine i klica u vazduhu, koji se mogu naći u raznim kućnim proizvodima, materijalima i nameštaju.

Naredna studija iz 2019. godine potvrdila je da će vam, da biste napravili značajnu razliku u kvalitetu vazduha u vašem domu, biti potreban veliki broj kućnih biljaka koji rade zajedno na čišćenju vazduha – čak 93 za prosečan dom! Jasno je da nećete gajiti džunglu u vašem domu, ali obzirom da su sobne biljke koje prečišćavaju vazduh veoma dekorativne i ulepšavaju enterijere, i nekoliko primeraka će uticati na kvalitet vazduha koji udišete.

Nedavno je istraživanje koje je sproveo money.co.uk otkrilo da su pretrage za „prečišćivač vazduha“ porasle za 37% prema Google trendovima. Kako se zimski meseci brzo približavaju, važno je da je kvalitet vazduha u vašem domu bude najbolji što može biti.

Ovo su biljke koje prečišćavaju vazduh, koje treba da unesete u vaš dom:

Engleski bršljan

Ova višegodišnja puzavica koja lako raste je posebno efikasna u smanjenju čestica fekalija u vazduhu, što je čini savršenom biljkom za prečišćavanje vazduha za vaše kupatilo ili wc. Pored toga, studije su pokazale da bršljan takođe može pomoći u borbi protiv nivoa buđi u kući.

Savet za negu: Obezbedite engleskom bršljanu velikodušno zalivanje i četiri sata direktne sunčeve svetlosti dnevno, i on će vam uzvratiti ljubav čistim, detoksifikovanim vazduhom.

Sanseverija

Sa ovom biljkom u vašoj spavaćoj sobi, očekuje vas odličan noćni san. Takođe poznat kao svekrvin jezik, ovaj sukulent sa žutim vrhom oslobađa kiseonik noću, pomažući vam da bolje dišete dok spavate. To je jedno od najboljih postrojenja za filtriranje vazduha od formaldehida, ksilena, benzola, toluena i trihloretilena.

Savet za negu: Pazite da ne preterate sa zalivanjem, jer je korenje sklono truljenju u vlažnom tlu.

Hrizantema

Ulepšajte vašu kuhinju ili dnevnu sobu hrizantemom. Ovi lepi cvetovi pomažu u filtriranju mnoštva toksina, uključujući amonijak i benzol, koji se često nalaze u plastici, deterdžentima i lepku.

Saveti za negu: Ova biljka voli sunčevu svetlost, pa je postavite na mesto blizu prozora koji dobija veliku količinu prirodnog sunčevog svetla.

Hlorofitum

Za one od vas koji su početnici u kućnim biljkama, otporna biljka pauk ili zeleni ljiljan, kako se hlorofitum još zove, je savršen izbor. Tiho će se boriti protiv toksina, uključujući ugljen monoksid i ksilen, rastvarač koji se koristi u štamparskoj i gumarskoj industriji. Ako imate kućne ljubimce, ovo je jedna od retkih sobnih biljaka koja nije toksična za životinje.

Savet za negu: Takođe možete presaditi male ‘paukove’ i uzgajati čitavu porodicu biljaka koje će se u velikoj meri brinuti same o sebi… i o vama.

Aloe vera

Lekovita biljka aloje je divan dodatak vašoj kuhinjskoj prozorskoj dasci, jer voli sunčana mesta. Dok je pri ruci da ublaži bilo kakve opekotine u kuhinji, ovaj sukulent će pročišćavati vazduh od formaldehida i benzena, koji se nalaze u lakovima, podnim oblogama i deterdžentima.

Savet za negu: Ova biljka će uspevati na sunčanom mestu.

Dracena

Trihloretilen i ksilen su među zagađivačima protiv kojih se bori ova šiljasta, sporo rastuća biljka. Listovi imaju jarko crvenu oblogu koja vašem domu dodaje bljesak boje.

Saveti za negu: Ova biljka ima potencijal da naraste do dva metra u visinu, pa je držite u prostoriji sa visokim plafonima i umerenom svetlošću, jer spada u sobne biljke koje vole tamu.

Aglaonema – kineska zimzelena biljka

Ova tropska biljka je dokazano efikasan čistač od formaldehida i benzena, koji se nalaze u deterdžentima i kozmetici.

Saveti za negu: Kineska zimzelena uživa u slabo osvetljenim i vlažnim uslovima, tako da će uspevati u vašem kupatilu. Ako odlučite da biljku držite negde drugde, ne zaboravite da povremeno zamaglite listove kako biste sprečili njihovo isušivanje.

Zlatna puzavica

Čuvena po svojim velikim, voštanim listovima, zlatna puzavica znana i kao đavolji bršljan je savršena za održavanje čistoće vazduha u vašem domu. Ako niste baš dobri u brizi o biljkama, ova je sjajna za razmatranje jer dobro funkcioniše u većini svetlosnih uslova.

Savet za negu: Dok će đavolji bršljan uspevati bilo gde, on više voli svetlije tačke u kući. Takođe voli vlagu, pa čini sjajne biljke za kupatilo. Zalivajte jednom nedeljno ili kad god vam se učini da je zemlja suva.

Fikus gumijevac

Ova izdržljiva kućna biljka koja nije zahtevna za održavanje je jedna od najpopularnijih, zahvaljujući svom upečatljivom izgledu. Prirodni ovlaživač, prethodna studija pokazala je da ga je NASA preporučila kao jedan od najboljih za čišćenje vazduha. 

Saveti za negu: Jednostavan za negu, fikus gumijevac može dobro da raste na niskim nivoima svetlosti. Vredi znati da je toksičan za pse i mačke, pa budite posebno oprezni u blizini svojih ljubimaca ako ga imate.

Bromelija 

Biljke malog ananasa, vrsta bromelije, stvaraju prilično upečatljiv izgled u kući. Sa dramatičnim lišćem i velikim listovima, oni su poznati po prečišćavanju vazduha i uklanjanju štetnih toksina. Idealno ako želite da dodate dodir egzotike u svoj enterijer.

Saveti za negu: Biljke malog ananasa vole tople, sunčane uslove, tako da ih je najbolje držati blizu sunčeve svetlosti ili u stakleniku. Ne treba im puno vode, pa sačekajte da se zemlja osuši pre zalivanja, a zatim zalijte listove i zemlju.

Kovrdžava paprat

Sa specifičnim oblikom i graciozno zakrivljenim listovima, kovrdžava paprat je savršena za ne baš vešte botaničare, jer ne zahteva mnogo nege. Spada u najefikasnije sobne biljke koje prečišćavaju vazduh u zatvorenom prostoru i izuzetno dobro radi kada je postavljena u oblastima sa slabom osvetljenošću.

Savet za negu: Držite ih na svetlom mestu i vodite računa da ih zalivate svakih pet do sedam dana. Tokom letnjih vrućina možda će im trebati češće zalivanje.

Bambusova palma

Savršena za uslove slabog osvetljenja, bambusova palma predstavlja savršenu fokusnu tačku u svakom životnom prostoru. Njeni graciozni, zaobljeni listovi čine odlične svestrane čistače vazduha, a posebno su poznati po uklanjanju formaldehida iz vazduha.

Saveti za negu: Redovno zalivajte tokom vegetacije, ali se savetuje da pustite da se površina zemlje malo osuši pre ponovnog zalivanja.

Spatifilum

Dugogodišnji favorit za ljubitelje kućnih biljaka, spatifilum je jedna od najboljih biljaka za prečišćavanje vazduha jer može pomoći u filtriranju određenih štetnih jedinjenja. Ako planirate da ga dodate u svoju kolekciju biljaka, vredi znati da je otrovan za mačke i pse.

Savet za negu: Mirni ljiljani mogu tolerisati kratke periode suve zemlje, ali će im listovi postati smeđi ako se predugo zanemaruju. Da bi uspeo, stavite ga na jako, indirektno svetlo i održavajte tlo stalno vlažnim.

Filodendron

Poznat po velikim, sjajnim zelenim listovima, filodendron prečišćava vazduh uklanjanjem formaldehida — hemijskog jedinjenja koje se obično javlja u građevinskim materijalima. Osim što izgleda prelepo, možete biti sigurni da će i očistiti vazduh.

Saveti za negu: Nega filodendrona je jednostavna, jer se biljka može lako prilagoditi svakom unutrašnjem okruženju. Uverite se da ima dovoljno sunčeve svetlosti, đubriva i vode.

Kalateja

Poznate po jedinstvenim pokretima listova sa šarenim lišćem, biljke Calathea imaju egzotičan izgled koji će ulepšati svaku prostoriju. Svojom prelepom, ali jedinstvenom bojom, biljka Calathea pročišćava okolni vazduh filtriranjem mnoštva jedinjenja koja su otrovna.

Saveti za negu: Da bi preživele, treba ih postaviti na stalno toplo i svetlo mesto, ali ne na direktno svetlo.

Zamija

Sa svojim širokim, atraktivnim, tamnozelenim listovima, ova privlačna sobna biljka savršena je za kućnu kancelariju. Ne samo da je zamije teško ubiti (što je savršeno za početnike), već ove biljke naporno rade na uklanjanju toksina kao što su ksilen, toluen i benzol iz vazduha.

Saveti za negu: zamiju treba zalivati svake dve do tri nedelje, ali očekujte da ćete ih zalivati češće ako stoje na jačoj svetlosti.

Kroton

Ove raznovrsne biljke su neverovatno popularne kućne biljke, omiljene zbog svog šarenog lišća i skoro neograničenih oblika listova. Osim što ima neke od najsmelijih i najsjajnijih listova, krotoni takođe pomažu u filtriranju toksina iz vazduha.

Saveti za negu: Ovo je tropska sobna biljka, tako da briga o njoj uključuje pravilno zalivanje i vlažnost. Iako mu je potrebno često zalivanje, previše vode može izazvati trulež korena.

Difenbahija

Difenbahija je bujna i upadljiva biljka sa ovalnim listovima koji su na ivicama atraktivno obeleženi tamnozelenom bojom. Idealna je za stvaranje tropskog izgleda, a njeno lišće uklanja toksine iz vazduha, tako da vaša porodica može lakše da diše.

Saveti za negu: Difenbahije vole redovnu vlagu i ne žele da se osuše, ali pazite da ne preterate sa zalivanjem.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo