24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Šta je postporođajna depresija i koliko traje?

Ako je trudnoća emocionalni roler-koster, postporođajni period je emocionalni tornado, često pun više promena raspoloženja, plakanja i razdražljivosti. Ne samo da porođaj dovodi do toga da vaše telo prolazi kroz neka divlja hormonska prilagođavanja, već imate i potpuno novu malu osobu koji živi u vašoj kući i zahteva svu vašu pažnju.

Sav taj preokret u početku može dovesti do osećaja tuge, stresa i teskobe, a ne do radosti i ushićenja koje ste očekivali. Mnoge žene doživljavaju ovaj „baby blues“ kao normalan deo oporavka nakon porođaja, ali obično simptomi nestaju 1-2 nedelje nakon porođaja.

Međutim, nove mame koje se i dalje bore nakon dvonedeljne prekretnice mogu imati postporođajnu depresiju (PPD), koju karakterišu ozbiljniji simptomi koji traju mnogo duže od bebi bluza.

Što pre otpočnete lečenje, pre ćete pobediti postporođajnu depresiju (freepik.com)

Postporođajna depresija može trajati mesecima ili čak godinama ako se ne leči – ali ne morate da se nosite sa njom u tišini dok ne nestane.

Evo svega što treba da znate o postporođajnoj depresiji, šta je, koliko traje  – i šta možete učiniti da se brže osećate bolje.

Šta je postporođajna depresija?

Postporođajna depresija ili PPD je oblik kliničke depresije koja počinje nakon rođenja bebe. Uobičajeni simptomi uključuju:

 • Gubitak apetita
 • Prekomerni plač ili umor
 • Poteškoće u vezi sa bebom
 • Nemir i nesanica
 • Anksioznost i napadi panike
 • Osećaj snažne preplavljenosti, ljutnje, beznadežnosti ili srama

Niko sa sigurnošću ne zna šta uzrokuje postporođajnu depresiju, ali kao i kod svake druge vrste depresije, verovatno je u pitanju nekoliko različitih faktora.

Postporođajni period je posebno ranjivo vreme tokom kojeg se mnogi od uobičajenih uzroka kliničke depresije, poput bioloških promena, ekstremnog stresa i velikih životnih promena, dešavaju odjednom.

Na primer, nakon porođaja može doći do sledećeg:

 • Nemate dovoljno vremena za spavanje
 • Vaše telo se nosi sa velikim hormonskim fluktuacijama
 • Oporavljate se od fizičkih manifestacija porođaja, koje su možda uključivale medicinske intervencije ili operacije
 • Imate nove i izazovne odgovornosti
 • Možda ćete biti razočarani kako su prošli vaša trudnoća i porođaj
 • Možete se osećati izolovano, usamljeno i zbunjeno

Postporođajna depresija: Ne samo za roditelje sa bebama

Vredi zapamtiti da „postpartum“ u osnovi znači povratak u vreme pre trudnoće. Dakle, oni koji su imali spontani pobačaj ili pobačaj takođe mogu doživeti mnoge mentalne i fizičke posledice boravka u postporođajnom periodu, uključujući postporođajnu depresiju.

Štaviše, i muškim partnerima se može dijagnostikovati PPD. Iako možda neće doživeti fizičke promene koje je doneo porođaj, doživeće mnoge promene u načinu života. Oko 10% očeva dobilo je dijagnozu PPD, posebno između 3 i 6 meseci nakon rođenja.

Kada tipično počinje postporođajna depresija?

Postporođajna depresija može početi čim se porodite, ali verovatno to nećete odmah shvatiti jer se smatra normalnim da se osećate tužno, iscrpljeno i generalno „bez ikakvog smisla“ tokom prvih nekoliko dana po rođenju bebe. Možda ćete tek nakon što je prošlo tipično vreme za baby blues shvatiti da se događa nešto ozbiljnije.

Postporođajni period generalno uključuje prvih 4-6 nedelja nakon rođenja, a mnogi slučajevi PPD -a počinju tokom tog perioda. Ali PPD se takođe može razviti tokom trudnoće i do 1 godine nakon porođaja, pa nemojte zanemariti svoja osećanja ako se dešavaju izvan tipičnog postporođajnog perioda.

Postoji li istraživanje o tome koliko dugo PPD obično traje?

Pošto se PPD može pojaviti bilo kada – od nekoliko nedelja do 12 meseci nakon porođaja, ne postoji prosečno vreme koliko traje. Pregled studija iz 2014. godine sugeriše da se simptomi PPD-a vremenom poboljšavaju, a mnogi slučajevi depresije nestaju 3 do 6 meseci nakon početka.

Međutim, u tom istom pregledu bilo je jasno da se mnogi učesnici i dalje suočavaju sa simptomima PPD-a znatno nakon perioda od 6 meseci.

Od 30% do 50% procenata ispunilo je kriterijume za PPD jednu godinu nakon porođaja, dok je nešto manje od polovine ispitanih ljudi i dalje prijavilo simptome depresije 3 godine nakon porođaja.

Zašto bi postporođajna depresija mogla da traje duže?

Vremenski okvir za PPD je različit za sve. Ako imate određene faktore rizika, možda će vam PPD trajati duže čak i uz lečenje. Ozbiljnost vaših simptoma i koliko dugo ste imali simptome pre početka lečenja mogu uticati na to koliko dugo traje vaša PPD.

Faktori rizika uključuju:

 • Istorija depresije ili druge mentalne bolesti
 • Poteškoće u dojenju
 • Komplikovana trudnoća ili porođaj
 • Nedostatak podrške od partnera ili članova porodice i prijatelja
 • Druge velike životne promene koje se dešavaju tokom postporođajnog perioda, poput preseljenja ili gubitka posla
 • Istorija postporođajne depresije nakon prethodne trudnoće

Ne postoji formula koja bi odredila ko će doživeti PPD, a ko neće, niti koliko će ovo stanje trajati. Ali uz pravilan tretman, posebno ako se rano dijagnostikuje, možete pronaći olakšanje čak i ako imate jedan od ovih faktora rizika.

Kako postporođajna depresija može uticati na vaš život?

Već znate da vam postporođajna depresija izaziva neke teške simptome, a nažalost može uticati i na vaše odnose. Ovo nije vaša krivica (pročitajte ovo ponovo, jer mislimo ozbiljno.) a to je dobar razlog da se lečite i skratite trajanje depresije.

Postporođajna depresija može negativno uticati na vaše međuljudske odnose (freepik.com)

Traženje pomoći dobro je i za vas i za vaše međuljudske odnose, uključujući sledeće:

 • Vaš partner. Ako ste se povukli ili izolovali, to bi moglo uticati na vaš odnos sa partnerom. Kada osoba ima PPD i njen partner ima dvostruko veću verovatnoću da ga razvije.
 • Vaša porodica i prijatelji. Drugi voljeni možda sumnjaju da nešto nije u redu ili primećuju da se ne ponašate kao “stari vi”, ali možda ne znaju kako da vam pomognu ili kako da komuniciraju s vama. Ova udaljenost može izazvati povećano osećanje usamljenosti kod vas.
 • Vaša deca. PPD može uticati na vaš rastući odnos sa bebom. Osim što utiče na način na koji fizički brinete o bebi, PPD može uticati na način na koji se povezujete sa bebom nakon rođenja. Takođe može naneti štetu vašim postojećim odnosima sa starijom decom.

Neki istraživači čak veruju da PPD može imati dugoročne efekte na društveni i emocionalni razvoj deteta. Studija iz 2018. otkrila je da je veća verovatnoća da će deca učesnika studije koja su imala PPD imati probleme u ponašanju kao mala deca i depresiju kao adolescenti.

Kada treba da se obratite lekaru?

Ako se ne osećate bolje 2 nedelje nakon porođaja, obratite se vašem lekaru. Nakon 2 nedelje, ako i dalje osećate intenzivna negativna osećanja, verovatno nije u pitanju „bebi bluz“. Na neki način, to je dobra vest: znači da možete učiniti nešto u vezi sa svojim osećanjima. Ne morate „čekati“.

Kad zatražite pomoć, budite što je moguće iskreniji. Znamo da je teško govoriti o negativnim emocijama povezanim sa novim roditeljstvom i može biti zastrašujuće otkriti koliko se borite. Međutim, što ste otvoreniji u vezi postporođajne depresije brže i lakše ćete moći da dobijete pomoć.

Odlično vam ide

Zapamtite, niste krivi što imate postporođajnu depresiju. Vaš psiholog neće misliti da ste „loš“ roditelj. Potrebna je snaga da priznate da imate problem, a traženje pomoći je čin ljubavi – za vas i vašu porodicu.

Kako doći do olakšanja?

Ne možete sami proći kroz postporođajnu depresiju – potreban vam je medicinski i mentalni tretman. Brzo primanje pomoći znači da ćete moći da nastavite da brinete o vašoj bebi najbolje što možete.

Postoji nekoliko opcija za lečenje PPD-a i možda ćete morati da koristite više od jedne strategije. Postoje i promene načina života koje mogu ubrzati oporavak. Nemojte prestati dok ne pronađete kombinaciju tretmana koja vam odgovara. Olakšanje simptoma PPD-e moguće je uz prave intervencije.

 • Antidepresivi. Vaš lekar može propisati selektivni inhibitor ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) za lečenje vaše depresije. Dostupno je nekoliko SSRI. Vaš lekar će zajedno sa vama pronaći onaj koji najbolje leči vaše simptome sa najmanje neželjenih efekata. Mnogi SSRI su kompatibilni sa dojenjem, ali proverite da li vaš lekar zna da li dojite kako bi mogao da izabere odgovarajuće lekove i dozu.
 • Savetovanje. Kognitivna bihevioralna terapija (CBT) je prva strategija za lečenje depresije, uključujući simptome PPD. 
 • Grupna terapija. Možda će vam biti od pomoći da podelite svoja iskustva sa drugim roditeljima koji su imali PPD. Pronalaženje grupe za podršku, lično ili online, može biti dragocen spas.

Završna reč

Većina slučajeva postporođajne depresije traje nekoliko meseci. Depresija utiče na celo telo – ne samo na mozak – i potrebno je vreme da se ponovo osećate kao vi. Možete se brže oporaviti ako zatražite pomoć za ovo stanje što je pre moguće.

Znamo da je teško istupiti i tražiti pomoć dok se borite da ne potonete, ali pokušajte da komunicirate sa partnerom, pouzdanim članom porodice ili prijateljem ili ličnim lekarom ako mislite da depresija utiče na vaš kvalitet života ili vašu sposobnost da brinete o sebi i bebi. Što pre dobijete pomoć, pre ćete se osećati bolje.

Ako vi ili neko koga poznajete razmišljate o samoubistvu, niste sami. Pomoć je trenutno dostupna od strane Nacionalne SOS linije za prevenciju samoubistva pozivom na broj 011/7777-000.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo