6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Metode koje dovode do motivacije zaposlenih

Povećanje motivacije je veliki izazov, kako za direktore tako i za menadžere. Oni neprestano istražuju nove metode i tehnike, kako bi na taj način povećali motivaciju i unapredili produktivnost radnika. Ukoliko se rad obavlja u zdravom okruženju i dobrim međuljudskim odnosima, to je već veliki napredak. Jer u takvom okruženju, ljudi su iskreni i motivisani da timski rade i postižu uspehe. Ukoliko zaposleni osećaju da njihov rad nije cenjen, u većini slučajeva oni će dati otkaz i potražiti drugi posao.

Naravno, nisu svi zaposleni isti, i ne motivišu ih iste stvari. Poznavanje zaposlenih i dobra tehnika mogu učiniti čudo. Usvajanje predloga i stalna saradnja zaposlenih i menadžera, dovode do većeg angažovanja svih. Uključenost svih zaposlenih i konstruktivan dijalog, kao i razmena mišljenja zasigurno daju odlične rezultate. Krajnji ishod je zadovoljstvo zbog postignutog cilja, kao i veća želja i motivacija zaposlenih da u narednom periodu budu još produktivniji i uspešniji. 

Saradnja je ključna

Uspešne vođe timova u kompanijama, neprestano daju do znanja svojim zaposlenima da cene njihove napore i trud koji oni ulažu, i kako zbog toga kompanija uspešno posluje. Međutim, zadovoljstvo je, ono što pokreće sve. Ako radnik nije zadovoljan, onda neće postizati ni dobre rezultate. Pokažite im da cenite što su se nekada žrtvovali za dobrobit kompanije.

Vaša dela govore u vaše ime, pa će i motivacija zaposlenih biti veća, kada vide da se i vi posvećujete radu sa velikim entuzijazmom i željom da doprinesete uspehu. Zaposleni treba da imaju autonomiju da zajedničkim snagama reše problem, ukoliko on postoji. Pustite ih da eksperimentišu, i da razviju nove načine razmišljanja.

Nikako nemojte da vršite stalan nadzor nad njima, jer to će izazvati sumnju da nemate poverenje u njih, pa može doći do kontraefekta. Autonomija definitivno znači veću motivaciju, jer na taj način zaposleni osećaju da im verujete. Organizacija druženja van kompanije, kao i neki sadržaji u kompaniji, poput pikada ili stonog fudbala, služe za rekreaciju ali i povezivanje zaposlenih i menadžera.

Prepoznajte nemotivisanog radnika

Radnik koji nije motivisan češće odsustvuje sa radnog mesta, čak ponekad izmišlja razloge zbog kojih ne dolazi na posao. Kada se pojavljuje na poslu, uvek kasni i pri tom daje razne izgovore i opravdanja za svoje kašnjenje. Ako vidite da zaposleni stalno probija rokove koji su mu postavljeni, i da nikako nije zainteresovan za posao koji obavlja, znajte da nema motivaciju.

Često pravi greške, i nema volje da se edukuje i da obavlja nove zadatke. Kada dolazi na posao, on to radi da bi rutinski odradio i proveo vreme koje se od njega zahteva, a ne da bi bio produktivniji i doprineo uspehu tima i kompanije. Menadžeri ne treba da konstantno nadgledaju zaposlene kako bi uvideli da li su motivisani ili ne.

Ali ako vidi da zaposleni nije zainteresovan ni za jedan posao koji obavlja, lider mora odmah nešto preduzeti. Razgovor sa zaposlenima, otkrivanje njihovih ličnih preferencija kao i hobija, dodatno stvara povezanost i deluje pozitivno na produktivnost. Motivacija zaposlenih je nauka, a lideri se konstantno moraju usavršavati kako bi motivisali radnike, i na taj način održali dobre odnose u timu.

Izvor fotografije: Shutterstock/Antonio Guillem

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo