23.8 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Saveti za pokretanje sopstvenog biznisa

Odlučili ste da date otkaz na poslu koji vas ne ispunjava i ne mislite da je radno vreme od 9 do 5 idealno za vas? 

Moramo vas u startu upozoriti da često privatni posao zna zauzimati mnogo više vašeg vremena, naravno u zavisnosti koliko želite da mu se posvetite.

Međutim, imaćete priliku da radite ono što vas zanima, pa koliko god vremena da uložite svakako će vam lakše “pasti”!

Ukoliko ste spremni na sve da samostalno uspete i budete što bi se reklo sam svoj gazda, na pravom ste mestu jer ćemo vam otkriti univerzalan ključ uspeha, a na vama je da ga maksimalno sebi prilagodite i uspešno primenite.

Dobra lokacija nekretnine je pola posla 

Istražite tržište i vidite šta je to neophodno, a nije dovoljno zastupljeno. Zatim odredite ciljnu grupu i idite tamo gde postoji najveća potražnja!

Imajte na umu samo da za početak možda vam i neće biti neophodne najbolje lokacije, ali to ne mora da znači da će vas to koštati, jer se i na drugim mestima može naći neiskorišćen potencijal, ali  i dobar parkinga – što je izuzetno važno.

Pouzdana agencija za prodaju nekretnina će vam pokazati razne objekte koji ispunjavaju vaše kriterijume, dodatno treba imati na umu da je sem lokacije za poslovanje važna i lokacija za proizvodnju posebno ako se odlučite da se bavite online prodajom!

Konkurencija može biti i benefit

Uzmite u obzir da nije za početak dobro da se nalazite u maloj prostornoj udaljenosti od konkurencije, sem ukoliko oni ne mogu da postignu količinu dostupnog posla, onda nije nužno loše prikačiti se na njihovu klijentelu.

Recimo da želite otvoriti kafić ili salon, logičan potez je otvoriti ih negde gde nema drugih koji nude iste usluge, ali obratite pažnju zbog čega je to tako!

Zamislite na trenutak da se neko drugi pre vas toga dosetio i te lokacije, ali da je ubrzo zatvorio svoja vrata kad je shvatio na teži način da lokalno stanovništvo nema naviku da traži takve usluge ili da su verni udaljenim objektima koji su otvoreni duže od vas.

Sa druge strane, možda imate velikog konkurenta u blizini, odnosno lanac popularnih kafića ili salona za ulepšavanje, međutim oni možda nemaju dovoljno kapaciteta i stalno su puni do te mere da zainteresovani odustaju od ulaženja ili zakazivanja termina, to je onda odlična prilika da preuzmete njihov višak.

Dobre lokacije za kafić su primera radi prometna mesta u blizini obrazovnih institucija, jer ćete imati prihode od zaposlenih, ali i studenata koji čekaju ispit ili predavanje da počnu, kao i ostalog stanovništva i prolaznika. 

Samo prvo obratite pažnju da li postoji prezasićenost sličnim objektima na tom mestu!

Dodatno treba imati na umu i  lokale koji tu posluju i nisu konkurencija, nego naprotiv mogu i da vam pomognu da privučete ljude. 

Pisanje

Kvalitetna promocija proizvoda i/ili usluga

Ukoliko samo postavite na internetu gde se nalazite i šta nudite to će već povećati interesovanje i prepoznatljivost!

Nažalost posao koji pravi lokalno stanovništvo će retko kad biti samostalno dovoljan da zaradite za život i da vam se isplati sve uloženo

Samim tim prisustvo na društvenim mrežama i posedovanje sopstvenog sajta nije neophodno samo poslovima zasnovanim online – bez fizičkog objekta u koji mogu klijenti da dođu, nego je važno i osnovno sredstvo koje koristi većina modernih firmi.

Dodatno, neophodno je učiniti da sve na internetu o vašem biznisu bude informativno, pozitivno i visokog kvaliteta.

Možda ćete morati i da unajmite nekoga, ako već nemate dara za vođenje društvenih mreža i kreiranje sajta, onda se nadamo da za ovakve dodatne pogodnosti i neke nepredviđene okolnosti ste ostavili nešto novca sa strane, a ukoliko ne i gotovinski kredit može poslužiti.

Nakon uspostavljanja profila i sajtova obavezno odgovarajte na komentare, mejlove i pozive, jer ćete tako pokazati da ste vi i vaš posao odgovorni i legitimni. 

Takođe budite ažurni ukoliko nastanu promene u poslovanju, primera radi promenite radno vreme ili dodate nov proizvod / uslugu u ponudu i obrnuto.

Strategija za postizanje uspeha

Pre nego što organizujete poslavu povodom otvaranja, napravite plan poslovanja i razmislite koja su vaša očekivanja što se tiče uloženih sredstava u pokretanje – kada će možda biti neophodno i renoviranje prostora, a nemojte zaboraviti i finansije koje ćete uložiti nakon otvaranja za održavanje firme u poslu, naravno samo dok ne uspete i ne progurate se.

Ne klonite duhom ukoliko ne krene od početka sa velikim rezultatima, jer vas čeka dosta uspona i padova, morate zapamtiti da skoro pa ništa ne ide linearnom putanjom uspeha i da će vam obavljanje poslovnih procesa doneti uspeh pre ili kasnije.

Istrajnost će u krajnjoj liniji doneti očekivate rezultate, ali ne treba se držati nečega što očigledno ne daje rezultate ni nakon određenog perioda. 

Sigurni smo da bi u tom slučaju dobro došlo da razmislite u čemu grešite i šta možete učiniti bolje i originalnije od konkurencije što će privući ljude baš vama.

Želimo vam da u svim budućim i sadašnjim poduhvatima ostvarite maksimalne potencijale i nadamo se da će vam ovo pomoći da napravite odlučujući korak u životu.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo