1.7 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Kako efikasno smanjiti holesterol i trigliceride u krvi?

Masnoće u krvi imaju svoju važnu ulogu i služe kako za reprodukciju ćelija, tako i u njihovoj ishrani. Ipak, kada se loš holesterol i trigliceridi nakupe u krvi u velikoj količini to utiče na srce i krvotok, ali i funkcionisanje ostalih organa pa je lečenje neophodno.

Aretroskleroza, srčani udar, moždani udar, upala pankreasa, porast nivoa glukoze i pritiska u krvi… su samo neki od velikih problema koji imaju uzrok u poremećaju lipidnog statusa i razvijaju trajne posledice koje se kasnije samo pogoršavaju i narušavaju zdravstveno stanje i dalje.

Šta je to holesterol, a šta su trigliceridi i zašto su važni? Zbog čega nekontrolisano rastu? Da li se bez lekova može sniziti nivo loših vrednosti i koji su najbolji načini za to?

Naše zdravlje je u našim rukama i većinu problema razvijamo jer na vreme ne brinemo o sebi. Ako je to i vaš slučaj, nastavite sa čitanjem i saznajte kako da pomognete sebi i ostvarite dobre rezultate.

Šta su loše masti, koje vrste postoje i zbog čega prelaze granične vrednosti?

U krvi se meri nekoliko parametara lipidnog statusa: ukupan holesterol, HDL, LDL holesterol i trigliceridi.

Zasićene masti su loše masti ili LDL holesterol. Raste zbog različitih stvari, a najviše od hrane i pića. Prerađena hrana, hrana koja se prži, crvena mesa, mleko, puter, prerađevine napravljene od punomasnog mleka, šećer i slatkiši, fast food, piletina sa kožicom, lisnata testa, žumanca…

Sve ovo uzrokuje porast lošeg holesterola, a kada se tome pridoda pušenje, alkohol, malo fizičke aktivnosti, gojaznost i stres, dobija se recept za porast ukupnog i lošeg holesterola u krvi.

HDL su dobra ulja koja štite srce i krvotok. To su biljne masti u brojnim uljima, masline, riba, povrće, nemasni mlečni proizvodi i mesa bez masnoće barena ili pečena bez ulja.

Trigliceridi nastaju iz životinjskih masti. Takođe su važni kao energija za ćelije, a kada porastu iznad graničnih vrednosti onda se te masi nagomilavaju i prave masne naslage koje svako primeti.

Iz navedenog je jasno da porast loših parametara dovodi do pogoršanja zdravstvenog stanja što dovodi do dodatnog pogoršanja lipidnog statusa i tako se ulazi u začaran krug kod kog je rešenje složeno i često zahteva pomoć lekara.

Da bi snizili holesterol i druge vrednosti dijeta i fizička aktivnost je ključ uspeha

Dijeta je prvi korak ka zdravijem balansu nivoa masnoća u krvi, a pravilno kombinovanje namernica će smanjiti holesterol i trigliceride, a poboljšati dobar holesterol.

Umesto crvenog mesa više unosite piletinu, ćuretinu, a pobrinite se da se sprema u rerni bez ulja ili da se bari, najbolje na pari. I ova hrana može biti ukusna ako se dodaju začini i biće prava poslastica koja štiti organizam bez gladovanja.

Riba u svim oblicima će podići omega 3 masne kiseline. Losos, haringa, skuša, bakalar, tunjevina (ocediti ulje iz konzerve) će uticati na porast HDL holesterola, a samim tim i zaštitu kardio-vaskularnog sistema.

Hrana bogata vlaknima će pomoći pa se mora izbaciti belo brašno, a dodati integralno, ovas i sva hrana bogata vlaknima.

Povrće i voće u sirovom obliku i orašasti plodovi su neophodni za snižavanje nivoa holesterola. Ipak, ne treba preterivati i pojesti previše, više od šake iseckane hrane.

Najbolje je napraviti jelovnik za svaku sedmicu, dodati dosta užina, dovoljno vode i bićete siti, a počećete i da gubite kilograme. Kada tome dodate i fizičku aktivnost od makar pola sata svaki drugi dan, doći ćete do značajnih pomaka u roku od par meseci.

Kada trigliceridi i ostali lipidni parametri moraju biti regulisani lekovima?

Lekar će preporučiti dijetalnu ishranu i namernice koje treba unositi, ali postoje situacije kada su lekovi za kontrolu holesterola i triglicerida u krvi neophodni.

Ako osoba i pored svih nastojanja ne može snizi lipidni status ili ima pridružena oboljenja, sigurno je da će biti propisani određeni lekovi koji mogu da pomognu da trigliceridi i holesterol uđu u granične vrednosti. Kada se to dogodi razmatraće se njihovo isključenje.

Brinite o svom zdravlju i redovno kontrolišite svoju krvnu sliku s’ vremena na vreme. Neka analize uključe i lipidni status jer će se tako utvrditi eventualni poremećaj i sa lečenjem krenuti na vreme. 

Najbolje je izabrati neku od laboratorija koja brzo i povoljno analizira uzorak pa već danas možete imati jasnu sliku svog zdravlja. U slučaju da su rezultati povišeni posetite lekara zatražite savet, a odmah krenite sa promenama koje smo vam naveli u tekstu jer su bezbedne i dobre za svaki organizam.

Promena životnih navika, vrste obroka i praćenje saveta lekara će se odraziti na zdravlje organa koji će svako primetiti. Više energije, privlačna figura, bolje varenje je samo mali deo promena koje ćete osetiti i bićete zadovoljni rezultatima.

Izvor fotografije: Shutterstock/Jarun Ontakrai

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo