2 C
Novi Sad
utorak, 7 decembra, 2021

Da li bebe mogu da jedu avokado?

Nutritivna vrednost avokada, zajedno s blagim ukusom i kremastom teksturom, čini ovo voće – da, avokado je voće – odličnom prvom hranom za bebe. Bebama možete ponuditi avokado čim su u razvojnom stanju spremne za čvrstu hranu (obično bebama starim oko 6 meseci). Avokado je takođe je dobra hrana koju bebe mogu držati u ručicama tokom hranjenja.

Ovaj jednostavan recept za kašicu za bebe od avokada ne zahteva nikakvo kuvanje. Brz je, lako se pravi, a vaša beba će ga obožavati. Hranu za bebe od avokada možete pripremiti neposredno pre vremena hranjenja, tako da je sveža, ili je možete pripremiti unapred i zamrznuti, tako da je dostupna kad god želite.

Nutritivne koristi

Avokado nudi mnogo hranljivih sastojaka. Pun je vlakana, a bebama će, uz vlakna, obezbediti i druge vitamine i minerale, kao što su folna kiselina, cink, niacin, tiamin i riboflavin.

Avokado sadrži kalijum, a istovremeno sadrži nižu količinu natrijuma. On nudi više drugih hranljivih sastojaka (kao što su vitamin B1 i B2) po gramu nego mnoge druge vrste voća i povrća koje se bebama obično preporučuju.

Avokado takođe sadrži visoko mononezasićene masti (71%), sa manjim količinama polinezasićenih masti (13%) i zasićenih masti (16%), što avokado čini namirnicom zdravom za srce i što pomaže malim telima da apsorbuju vitamine rastvorljive u mastima koje konzumiraju.

Pored toga, avokado je dobar izvor omega-3 masnih kiselina, koje pospešuju razvoj mozga, čineći ih odličnim izborom za bebu koja raste. Dakle, nemojte da vas mast u avokadu odvrati od ideje da ga ponudite kao zdrav i hranljiv obrok vašoj bebi.

Kako odabrati zreli avokado

Kako možete znati da li je avokado dovoljno zreo za upotrebu u hrani za bebe? Ako želite avokado koji će se lakše zgnječiti, potražite voće koje su tamnozelene i kvrgave kore. Pritisnite avokado. Trebalo bi da osetite čvrstoću koja se tek blago udubila pod prstima.

Avokado koji je tvrd kao stena nije dovoljno zreo da bi se koristio u hrani za bebe, a onaj koji je isuviše mekan i gnjecav, te prsti propadaju kada ga pritisnete, previše je zreo.

Zreo avokado se tek blago udubljuje pod prstima kada ga dodirnete (freepik.com)

Potrudite se da uvek imate pri ruci zreo avokado tako što ćete kupiti delimično nezreo i čvršći avokado. Čuvajte ga van frižidera, osim ako već nije u potpunosti zreo. Ako želite da ubrzate proces zrenja, stavite ga u činiju sa jabukama ili bananama. Avokado takođe možete držati pri ruci tako što ćete iseći zrelo voće i zamrznuti kriške. Kada budete spremni da ih upotrebite, odmrznite nekoliko i započnite sa kaširanjem.

Recept za hranu za bebe od avokada

Dečiju hranu od avokada možete napraviti za samo nekoliko minuta prateći ovaj recept. Dodajte majčino mleko ili adaptirano mleko ako želite da bude ređe konzistenciji ili da još više povećate njegovu hranljivu vrednost. Od navedene količine ćete dobiti pet porcija, što bebi daje hranjivije i zdravije obroke i grickalice.

Sastojci:

  • 1 zreo avokado
  • Opcionalno: Majčino mleko, adaptirano mleko ili voda

Priprema:

Oštrim nožem avokado prepolovite. Zarežite košticu nožem i uvijte nož da biste je izvadili. Izvadite meso avokada kašikom iz kore i stavite ga u posudu. Viljuškom izgnječite avokado u krupni pire ili blenderom ili procesorom hrane postignite željenu konzistenciju.

Ako želite da postignete ređu teksturu kašice, dodajte majčino mleko, adaptirano mleko ili vodu dok ne postane onoliko retka smeša koliko želite.

Od avokada možete pripremiti ukusne i zdrave kašice za vašu bebu (freepik.com)

Kako čuvati hranu za bebe od avokada da ostane sveža?

Budući da ovaj recept daje oko pet porcija, verovatno ćete imati i ostatke, koje možete iskoristiti za bebin naredni obrok. Hranu za bebe od avokada koju ste pripremili možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 72 sata.

Druga opcija je zamrzavanje ostataka hrane za bebe od avokada. U posudu za kocke leda stavite kašicu za bebe od avokada. Kada se kockice hrane za bebe zamrznu, premestite ih u plastičnu posudu ili vrećicu za zamrzavanje.

Meso avokada ima tendenciju da potamni kada se drži u frižideru i zamrzivaču, ali to ne utiče na njegovu hranljivu vrednost ili ukus.

Naravno, avokado nije dobar samo za bebe; dobar je i za vas. Dakle, umesto da ostatke držite u frižideru ili zamrzivaču, ostatak možete pojesti i sami.

Napravite tost sa avokadom i jaja, ili smoothie od avokada i tamne čokolade i uživajte u mnogim zdravstvenim blagodatima ovog voća zajedno sa bebom.

Najnovije
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo