Kako odabrati avokado?
Kako odabrati avokado?

Sveži avokado ne sazreva na drvetu, on sazreva ili „omekšava“ nakon što je ubran. Svež avokado je jedinstven u odnosu na neke druge sorte avokada, jer može dozreti iz tamnozelene boje u duboko purpurnu, gotovo crnu nijansu. Iako boja kore može pomoći u početnom vizuelnom odabiru svežeg avokada, nije uvek najbolji pokazatelj zrelosti. Zrelost se na kraju određuje dodirom. Boja ponekad može dovesti u zabludu jer se „omekšavanje“ avokada može dogoditi različitom brzinom, nezavisno od boje.

Koji su ključni pokazatelji zrelosti avokada?

BOJA + OSEĆAJ NA DODIR

Kako da odaberete najbolji zreo avokado?

Korak 1 – Kada upoređujete grupu svežih avokada, proverite da li na spoljnoj boji kore avokada ima tamnije boje od ostalih. Tamniji avokado može biti zreliji od svežih avokada svetlije kože. Proverite da li na spoljnoj kožici avokada postoje velika udubljenja, jer je to možda znak da je voće padalo ili pretrpelo nagnječenja.

Napomena: Boja avokada ne pokazuje uvek zrelost. Zreo avokado će popusticti pod nežnim pritiskom na dlanu.

Korak 2 – Stavite avokado na dlan.

Korak 3 – Lagano stisnite bez gnječenja vrhovima prstiju, jer to može prouzrokovati oštećenja voćke, i proverite čvrstinu avokada. Pogledajte dolenavedene savete za proveru zrelosti pomoću „osećaja“.

Čvrst i nedovoljno zreo avokado

Do zrenja je potrebno da prođe 4-5 dana.

Ako avokado ne popusti pod laganim pritiskom, smatra se da je još uvek „čvrst“ i sazreće za nekoliko dana. Čvrsti, nezreli sveži avokado imaće jarko zelenu boju. Čvrsti avokado savršen je za kupovinu nekoliko dana (približno 4 do 5 dana) pre nego što planirate da ga poslužite, kako biste bili sigurni da će biti savršeno zreli i spremni za jelo za vaš događaj. Čuvajte ove voćke na sobnoj temperaturi (od 18 do 23 stepeni Celziusa). Stavite ih u smeđu papirnu vreću sa jabukom ili bananom ako želite da ubrzate proces zrenja.

Nezreo avokado će dozreti na sobnoj temperaturi za 3 do 5 dana (freepik.com)

Gotovo zreo avokado

Do zrenja je potrebno da prođe 1-2 dana

Sveži avokado koji je skoro zreo može se razlikovati u boji, pa je najbolje da se oslonite na osećaj, koliko i na boju. Kada dodirnete avokado osećaj pod prstima će biti mekši, ali kora neće popustiti pod blagim pritiskom. Ako se preseče, seme će često biti teško ukloniti, a unutrašnje meso će biti čvrsto i teško za gnječenje. Gotovo zreo avokado u ovoj fazi treba jedan do dva dana za zrenje. Držite ga na sobnoj temperaturi (18 do 23 stepena Celziusa).

Zreo avokado spreman za jelo

Dani do zrenja – nula

Ako avokado popusti pod pritiskom prstiju i blago se udubi, znajte da je zreo i spreman za jelo. Zreli avokado spreman za jelo može imati tamniju boju, ali boja može varirati, pa je najbolje da se oslonite na osećaj. Osećaj će biti blago mekan, ali avokado neće biti „kašast” ili gnjecav na dodir. Zrelo voće je savršeno za konzumaciju tog dana. Čuvajte avokado u frižideru ako planirate da ga pojedete za dan ili dva kako biste sprečili da voće postane prezrelo ili pokvareno.

Prezreo avokado

Prezrelo voće na dodir će biti kašasto ili gnjecavo; može imati duboka udubljenja i tamnije žuto ili smeđe obojeno meso po celoj unutrašnjosti ploda. Pokvareno prezrelo voće imaće užegli miris koji neki opisuju kao miris bundeve ili poput tikve. Kako biste uživali u ukusu avokada, nemojte jesti prezrelo voće, nego kupite svež zreo avokado.

Prezreo avokado će imati užegli miris i gnjecavu teksturu (freepik.com)

Kako kupovati avokado?

Nezreli, čvrsti zeleni avokado možete kupiti 4-5 dana uoči događaja za koji vam je potreban. Zreo i svež avokado koji popusti pod blagim pritiskom treba jesti u roku od dan-dva. Za događaje koji će se odigrati za četiri do pet dana, umesto toga kupite čvrsti avokado. Nezrelom, čvrstom ili zelenom voću treba četiri do pet dana na sobnoj temperaturi da sazri, što je savršeno za služenje za nekoliko dana. Samo pazite da obratite pažnju kako biste bili sigurni da temperatura u vašoj kuhinji ne dovodi do toga da voće prebrzo sazri. Ako avokado počne da popušta pod laganim pritiskom, stavite ga u frižider da usporite proces zrenja.