12.9 C
Novi Sad
ponedeljak, 20 marta, 2023

Keto masti, ulja i umaci

Mnoge namirnice imaju bolji ukus sa malim dodatkom – sosom od putera, začinjenim umakom, ukusnim prelivom ili slanom marinadom. Keto dijeta omogućava dovoljno prostora za izdašne količine masti za uživanje u svakom obroku.

Koje masti, ulja, sosove i umake možete dodati u svoju hranu i ostati u ketozi? 

Šta je najbolje za vaše zdravlje?

U nastavku vam donosimo listu sa sadržajem neto ugljenih hidrata svih popularnih masti i umaka:

NamirniceNeto UH (g)Vlakna (g)Ukupno UH (g)
Maslac00
Maslinovo ulje00
Kokosovo ulje00
Majonez11
Tabasko 22
Bearnez sos22
Senf246
Pavlaka 33
Vinegret33
Gvakamole3710
Krem sir44
Soja sos44
Salsa61.57.5
Pesto8210
Paradajz sos15419
Kečap 2626
Roštilj sos4040
Javorov sirup6868
Džem6969
Sadržaj UH u keto mastima, umacima i sosovima

Budite oprezni! Pročitajte sve etikete. Proizvođači često dodaju šećer u mnoge proizvode. Količina ugljenih hidrata može se razlikovati među brendovima, pa obavezno proverite.

Da li je bolji izbor senf ili kečap?

U keto takmičenju između senfa i kečapa, ko pobeđuje? Senf, ruke dole. Kečap je pun šećera; dok ga senf često ima malo ili (povremeno) nimalo.

Ali opet, pažljivo pročitajte etikete jer neki brendovi senfa dodaju zaslađivače. Na primer, tradicionalni dižon senf ima 2 grama ugljenih hidrata, dok neki brendovi senfa mogu imati 10 grama ili više.

senf keto
Senf je bolji izbor nego kečap jer sadrži mnogo manji broj ugljenih hidrata (shutterstock.com)

Roštilj, barbecue sos i ugljeni hidrati 

Guštanje ukusnih rebarca, zapečenog odrezaka ili ćevapa sveže sa vrućeg roštilja jedno je od velikih zadovoljstava za mnoge na keto dijeti. Međutim, čuvajte se sosova za roštilj koji se kupuju u prodavnici, koji često sadrže mnogo šećera. Jedite ih sa punom svešću o njihovom sadržaju ugljenih hidrata, ili umesto toga pokušajte sa slanim sosovima ili samo začinite solju, biberom i belim lukom u prahu.

Masti su odličan izbor!

Ceo život nas podstiču da jedemo hranu sa niskim sadržajem masnoća, zato nije ni čudno da većina ljudi razvija “fobiju” od masti. Masti su zdrave. Na keto, ne morate da se plašite masti. Jedite puter, ostavite kožu na piletini i pojedite celo jaje – žumance i sve.

Prelijte salatu izdašno maslinovim uljem. Masnoća je odličnog ukusa, zadovoljava apetit i pomaže da vaša keto dijeta bude održiva.

majonez keto
Majonez sadrži 1 do 2 grama UH na 100g proizvoda (shutterstock.com)

Koliko masti treba jesti? Ako ste gladni između obroka, razmislite o tome da prvo pojedete malo više proteina i vlakana, a zatim, ako je potrebno, razmislite o dodavanju više kalorija iz masti. 

Da li su ulja keto?

Šta je sa uljima od povrća, orašastih plodova i semenki? Ovo je malo komplikovanije. Prirodna ulja koja postoje hiljadama godina su generalno bezbedna i treba ih prihvatiti na keto dijeti.

Slobodno koristite čisto maslinovo ulje, avokadovo ulje, bademovo ulje, ulje od kikirikija, susamovo ulje, riblje ulje — sve za šta je lako ekstrahovati ulje jednostavnim presovanjem, mlevenjem, mešanjem ili odvajanjem na niskoj temperaturi.

maslinovo ulje keto
Maslinovo ulje je odličan izbor na keto ishrani (shutterstock.com)

Preporučujemo minimalnu upotrebu industrijskih semena ili biljnih ulja stvorenih u poslednjih 60 godina, kao što su kukuruzno ulje, sojino ulje, šafranovo ulje, suncokretovo ulje i pamučno ulje. Ova ulja se stvaraju hemijskom ekstrakcijom i industrijskim procesima sa visokim temperaturama. Pošto nije jasno kakve efekte ovo može imati na zdravlje, smatramo da ima smisla držati se tradicionalnih, manje prerađenih masti.

Evo zgodne liste količine ugljenih hidrata, na 100 grama, u uobičajenim mastima i sosovima:

NamirniceSadržaj UH (g)
Puter0
Kokosovo ulje0
Vinegret0
Majonez1
Bearnez sos2
Holandez sos2
Senf2
Gvakamole3
Pavlaka3
Soja sos4
Preliv od plavog sira4
Salsa6
Pesto8
Paradajz pasta15
Sadržaj UH u prelivima i mastima
Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo