22.8 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Dvorci i tvrđave koje morate posetiti u Rumuniji i Moldaviji

Evropa je kontinent prepoznatljiv po svojoj arhitekturi. U koji god grad i zemlju da odete videćete grandiozne crkve, manastire, rezidencije, palate, dvorce, utvrđenja… Neki od najlepših dvoraca i zamkova nalaze se na istoku kontinenta, a posebnu pažnju privlače zdanja u Rumuniji i Moldaviji. 

Ove grandiozne građevine, od kojih mnoge potiču iz srednjeg veka, svedoče o bogatoj istoriji i kulturi ovog dela Evrope. To su zdanja koja su imala važnu ulogu u odbrani oblasti u kojima se nalaze, ali su takođe služila i kao rezidencije kraljevskih porodica i plemića. 

Kada je reč o Rumuniji, neki od najupečatljivijih objekata ovog tipa koje možete posetiti su veličanstveni zamak Peleš i čuveni Bran, dom grofa Drakule. U  Moldaviji, među desetinama zamkova izdvajaju se tvrđave Soroka i Bender. Poseta ovim objektima je poput šetnje kroz istoriju koja će vas vratiti u neka davno prošla vremena. Videćete i osetiti kako je živela vlastela u srednjem veku i uživati u postavkama muzeja danas smeštenih u sklopu kompleksa. 

Iako ove dve zemlje Istočne Evrope nisu preterano turistički razvijene, ako krenete na putovanje u Rumuniju i Moldaviju, nećete se pokajati, jer čvrsto verujemo da imaju šta da vam ponude, posebno ako ste ljubitelj istorije i srednjevekovne arhitekture.

#1 Zamak Korvin, Rumunija

Zamak Korvin, poznat i pod nazivom Hunjadi, predstavlja najreprezentativnije i najznačajnije zdanje gotičkog stila u Transilvaniji. Reč je o impozantnoj vojnoj i administrativnoj građevini sa visokim krovovima, impresivnim kulama, tornjevima, prozorima i balkonima. Jedini pristup unutrašnjosti dvorca je preko uskog kamenog mosta.

Korvin je jedan je od najlepših zamkova na svetu i svakako najveća srednjevekovna građevina u Rumuniji.  Uvršten je u “Top 10 evropskih destinacija iz snova” i proglašen jednim od “sedam rumunskih čuda”.

Sagrađen u 15. a obnovljen u 17. veku, danas predstavlja omiljeno odredište turista koji posećuju Rumuniju. Zamak je svakodnevno otvoren za javnost i turističke posete, a karte se mogu kupiti neposredno na ulazu.

Izvor: Pixabay/Mariana Anatoneag

#2 Dvorac Peleš, Rumunija

Zamak Peleš se nalazi pored gradića Sinaje, svega 60 kilometara od Brašova i oko 130 km od Bukurešta. Iznad ovog gradića se uzdižu Karpati i može biti poprilično hladno, pa je naš savet da pri pakovanju za put pored osnovnih odevnih predmeta i lekova za prvu pomoć, obavezno ponesete i neku topliju garderobu. 

Građen prema zahtevu kralja Karola I Rumunskog između 1873. do 1914 godine, Peleš je bio dom rumunske kraljevske porodice. Međutim, nakon Drugog svetskog rata je nacionalizovan i pretvoren u muzej. Danas je ponovo vraćen u vlasništvo kraljevske porodice, odnosno potomaka kralja Mihaja Rumunskog, ali je otvoren za posetioce. 

Peleš je jedna od najpopularnijih turistička atrakcija Rumunije, pa možete očekivati manje ili veće gužve prilikom posete. Ipak, ako uzmete u obzir muzejsku postavku Peleša (retke knjige, srednjevekovno oružje, statue, slike) i njegovu jedinstvenu arhitekturu, vredi izdvojiti vreme i sačekati. 

Sama građevina ima 160 raskošno uređenih soba sa komadima unikatnog nameštaja koji predstavljaju pravi raritet. Sa oslikanog plafona se spuštaju glamurozni kristalni lusteri. Interesantan je podatak da je Peleš bio prvi dvorac u Evropi koji je imao struju. Danas se upravo u ovom dvorcu, od 2005. godine, čuva srce kraljice Marije od Rumunije. 

#3 Dvorac Bran, Rumunija

Dvorac Bran izgrađen je između 1377. i 1388. godine u blizina grada Brašova (oko 30km). Smešten u srcu Transilvanije, u Karpatskim planinama, na vrhu jedne stene visoke 70 metara, zamak Bran svoju privlačnost duguje fantastičnoj arhitekturi, bogatoj istoriji i svetski poznatoj legendi o grofu Vladu Cepešu. Prepoznatljiv je po svojim asimetričnim kulama i tornjevima prekrivenim crvenim pločama. Ipak, njegova najveća popularnost definitivno potiče od legende o grofu Drakuli koga je u istoimenom romanu opisao Brem Stoker.

U periodu pre Prvog svetskog rata Bran je služio kao kraljevska rezidencija, odnosno poklon naroda Brašova kraljici Mariji od Rumunije. Ima 57 soba ispunjenih unikatnim komadima nameštaja i drugim umetninama koje je za svog života prikupila upravo ova rumunska vladarka. 

Ulaznice za Bran, danas nacionalni spomenik kulture u Rumuniji, mogu se kupiti putem interneta ili na samom ulazu u zamak. Očekujte da ćete u samom zamku naići i na druge turiste, jer ne postoji dan u godini kada ova prelepa građevina nije ispunjena turistima iz celog sveta. 

Izvor: Pixabay/rafaelutza

Šta još posetiti u Rumuniji?

Pre svega glavni grad Bukurešt kojeg nazivaju i Parizom istočne Evrope. To je prvenstveno zbog Trijumfalne kapije koja se nalazi u ovoj evropskoj prestonici ali i zbog Kraljevske palate i brojnih drugih spomenika kulture i muzeja, kojih je zaista puno.

Za one koji žele da vide i duhovne znamenitosti Rumunije predlažemo posetu Sabornom hramu u gradu Jaši, gde su u 18. veku prenete mošti Svete Petke.

#4 Tvrđava Bender, Mladavija

Arhitektonski dragulj iz 16. veka, zamak Bender, nalazi se u blizini istoimenog grada, na zapadu Moldavije. Kao mesto za gradnju odabrana je desna obala reke Dnjestar. Sam grad Bender se nalazi na oko 60 kilometra južno od Kišinjeva, glavnog grada Moldavije, jedne od sve popularnijih turističkih destinacija Evrope. 

Što se tiče same tvrđave, izgrađena je krajem 14.veka kao drvena građevina koja je služila kao vojno uporište. U 16. veku proširena je i ojačana od strane Turaka i korišćena je kao važan vojni i administrativni centar. Kroz istoriju tvrđava Bender je služila još i kao zatvor koji je bio poznat po izuzetno teškim uslovima za one koji su u njemu robijali, da bi na kraju pala u ruke Ruske imperije. 

Danas je dvorac veoma popularno turističko odredište poznato pa svojoj dobro očuvanoj srednjevekovnoj arhitekturi i veoma bogatoj istoriji.

Izvor: Unsplash/Yuriy Vinnicov

#5 Tvrđava Soroka, Moldavija

Soroka je srednjevekovno utvrđenje sa svim karakteristikama zapadnoevropske arhitekture kasnog srednjeg veka. Prvobitna tvrđava je bila izgrađena od drveta i služila je u odbrambene svrhe. Tek kasnije, između 1543. i 1546. godine čitav kompleks je renoviran, podignutno je novo utvrđenje od kamena, a njegov tadašnji izgled sačuvan je do današnjih dana. Utvrđenje je kružnog oblika, sa pet kula koje su na podjednakoj udaljenosti jedna od druge. 

Soroka je najpoznatije od svih utvrđenja takvog tipa u nekadašnjoj Besarabiji (istorijska pokrajna koja se prostirala na teritoriji današnje Moldavije, Rumunije i Ukrajine). Četiri takva utvrđenja nalaze se na Dnjestru (među njima i Soroka), dva na Dunavu (sadašnja Rumunija) i tri na severnim granicama tadašnje Moldavije. 

Inače, istoimeni grad Soroku je nekada naseljavao veliki broj Jevreja a danas se nezvanično smatra glavnim gradom moldavskih Roma. Nalazi se na oko 160 kilometara severno od Kišinjeva i ima oko 30.000 stanovnika.  

Šta još posetiti u Moldaviji?

Naravno, nisu samo tvrđave ono što privlači turiste u Moldaviju. Ukoliko se odlučite da obiđete ovu prelepu zemlju istočne Evrope, obavezno posetite najveću vinariju na svetu Milesti Mici. Ona ima oko 200 kilometara (da dobro ste pročitali) podzemnih hodnika u kojima je skladišteno oko 2 miliona boca vina. Takođe, možete posetiti i stari grad Orhej, sa brojnim kulturno-istorijskim i verskim spomenicima.

Putovanje u neke turistički manje razvijene zemlje može biti predivno iskustvo ako unapred znate šta treba posetiti. Dvorci Rumunije i Moldavije, ali i neke znamenitosti nama susedne Bugarske, Makedonije ili Albanije su jedinstveno svedočanstvo o bogatoj istoriji i kulturi regiona u kome se nalazimo. Ove građevine, od kojih mnoge datiraju iz perioda srednjeg veka, izdržale su test vremena i nastavljaju da fasciniraju turiste i ljubitelje istorije koji dolaze da ih posete. 

Dvorci i tvrđave Rumunije i Moldavije se ističu po jedinstvenim arhitektonskim stilovima i karakteristikama i nude posetiocima uvid u živote vladara i plemića, čiji su dom bili. Od živopisnih dvoraca Transilvanije do impozantnih tvrđava Moldavije, ovi jedinstveni građevinski poduhvati su nešto što biste obavezno trebali da posetite ako volite arhitekturu i istoriju.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo