20.5 C
Novi Sad
utorak, 5 jula, 2022

Šta obavezno poneti na putovanje kao prvu pomoć?

Bilo gde da krenemo na putovanje podrazumeva se da ćemo naći apoteku i nabaviti ukoliko nam nešto zatreba. Mada bez obzira na to uvek postoje one situacije kada se desi nešto iznenada, kada je suviše kasno pa apoteka ne radi ili kada se nepredviđene situacije dese u putu. Zato, je važno da nikada ne krećete na put pre nego što spremite torbicu sa potrebnim stvarčicama, koje predstavljaju prvu pomoć u raznim situacijama. Sem što ćete poneti redovnu terapiju ukoliko je koristite, važno je da imate kod sebe prvu pomoć i da znate pravilno da je upotrebite.

Ogrebotine i oderotine

Bez obzira da li plivate među stenama, ili ste se opredelili za pešačenje, vožnju bicikla ili rolera ne zaboravite da uvek možete završiti sa oderanom kožom. Sitne oderotine i ogrebotine ne moraju na prvi pogled izgledati opasno, ali ukoliko ih odmah ne obradimo, može se razviti infekcija. 

Šta uraditi u tom slučaju?

Svaku, pa i najmanju ozledu treba najpre očistiti a zatim dezinfikovati, najbolje jodom. Kod dubljih rana poželjno je primeniti hidrogen koji provereno uništava bakterije. Sve dok ozleda sasvim ne isceli potrebno je da bude prekrivena. Za to su idealni hidrokoloidni flasteri koji praktično funkcionišu kao druga koža i sa njima možete nesmetano da se kupate.

Ujedi insekata

Ujed bilo kog insekta može predstavljati potencijalnu opasnost na naše zdravlje. Bilo da su u pitanju komarci, ose, pčele ili krpelji, važno je znati da svaki od tih insekata može izazvati alergijsku reakciju ili nas može zaraziti bolešću sa kojom naš organizam neće moći da se izbori.

Šta uraditi u tom slučaju?

Preporučuje se da se mesto ujeda dezinfikuje jodom a zatim na mesto uboda staviti antialergijski gel. Kod alergijskih reakcija mogu da pomognu i antihistaminici. Ukoliko ste skloni burnim alergijskim reakcijama na ujed insekta, neophodno je kod sebe imati injekciju adrenalina koja nam u datom momentu može spasiti život. 

Povređeni ili uganuti zglobovi

Povreda zgloba ilo kolena nas može onesposobiti za nesmetano funkcionisanje. Sem bola koji je prisutan, neretko se javlja i oteklina a kretanje je gotovo nemoguće. Ukoliko vam se desi da uganete zglob, pre nego  što potražite stručnu medicinsku pomoć, pokušajte da olakšate sebi.

Šta uraditi u tom slučaju?

Uganuti zglob obavezno imobilišite elastičnim zavojem. Takođe je bitno da povređeni zglob hladite bilo ledom ili rashladnim sprejom iz apoteke.  Hlađenje sprečava oticanje, a kako biste ublažili bol potrebno je da uzmete neki analgetik.

Preterano izlaganje suncu

Bez obzira koliko god da znamo da je preterano izlaganje suncu štetno, neretko nam se desi da nam ta neopreznost upropasti putovanje. Posledice mogu biti različite, počev od bezopasnih pigmentiranih fleka do onih složenijih i opasnijih poput dehidracije i kolapsa srčano-vaskularnog sistema.

Šta uraditi u tom slučaju?

Podrazumeva se da ćete na putovanje poneti kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom kao i  naočare za sunce sa kvalitetnim zaštitnim filterom. Obavezno hidrirajte organizam, odnosno unosite dovoljno tečnosti i izbegavajte direktno izlaganje suncu. Ne zaboravite da se sunčanica može dobiti čak i ako nismo direktno izloženi jakom suncu. To se najčešće dešava usled dehidratacije, jer se u organizmu poremeti termoregulacija i dolazi do pretaranog zagrevanja organizma. Ukoliko je sve to praćeno nesvesticom obavezno potražite stručnu medicinsku pomoć.

Problemi sa probavom

Problemi sa probavom spadaju u najčešće bolesti putovanja. Mogu da nam pokvare užitak i umesto da nam putovanje predstavlja radost….??? Naravno ne funkcionišemo svi na isti način. Dok će neko bezbedno i bez ikakvih tegoba krstariti brodom, neko drugi će pri samoj pomisli na automobil imati mučninu. 

Šta uraditi u tom slučaju?

Ukoliko provereno znate da imate problem sa probavom uvek tokom putovanja, preporučljivo je nekoliko dana pred putovanje koristiti probiotik. U svakom slučaju savetuje se da bez probiotika ne krećete na putovanje. 

Šta je još neophodno poneti na putovanje?

Sem torbice sa lekovima, ono što svakako morate poneti na putavanje je neki komad toplije garderobe. Istina, mnogi najčešće to izbegavaju pod izgovorom da je kabasto i da zauzima dosta mesta u koferu. Od kada na tržištu postoje vakum kese, to više ne predstavlja problem, jer ne zauzima mnogo mesta u koferu, a neophodno je da tako nešto uvek imate pri ruci.

Opremite se za putovanje 

Zato pre nego što se otisnete na putovanje nabavite i spakujte sve što je neophodno kako biste sebi i svojim saputnicima ukazali prvu pomoć. Nemojte se oslanjati na snabdevenost apoteke u nepoznatom mestu, posebno ukoliko idete prvi put. Ovo je istovremeno odgovor na pitanje kako da uštedite novac, jer svi znamo da su cene u turističkim mestima znatno više. Nabavkom ovih neophodnih stvari pre polaska na put, izbeći ćete neplanirane troškove na putovanju. Samim tim će vam ostati više novca na raspolaganju za neke lepše i zanimljivije stvari.

U svakom slučaju, ako se dobro pripremite za putovanje imajući pri ruci obaveznu opremu, prvu pomoć kao i nešto nesezonske garderobe, ostalo vam je samo da se prepustite odmoru i uživanju.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo