6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Zanimljiva mesta u Bugarskoj koja vredi posetiti

Bugarska – područje Balkanskog poluostrva koje turiste ne ostavlja ravnodušnim. 

Bilo da ste ljubitelj prirodnih lepota, manastira, arhitekture, jedinstvenih lokaliteta, gradova bogate istorije i kulturnog nasleđa ili šarmantnih primorskih odmaralištima – pronaći ćete savršeno mesto za sebe i “punjenje baterija”.

Naići ćete na slikovite doline, divlje reke, snežne vrhove, nizije, misteriozne klisure i visoravni.  Istočna regija je više brdovita, dok zapadom dominiraju visoke planine.

Da, teren jeste planinski i brdovit, ali nemojte da vas to obeshrabri da krenete na put. Znamo da obično kreiramo loše scenarije bez potrebe, a čak i ako vam zatreba bilo koji vid pomoći na putu, možete biti bezbrižni jer će šlep vozila iz Bugarske brzinski rešiti eventualni problem.

Ako do sada niste posetili ovu susednu zemlju, u nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko zanimljivih mesta koja vredi uvrstiti na listu putovanja.

Tvrđava Belogradčik – bajkovita tvrđava u stenama

Na stenovitim padinama masivne Stare planine, severozapadno od istoimenog grada i u blizini granice sa Srbijom, nalazi se Kaleto tvrđava, poznatija kao tvrđava Belogradčik 

Starost tvrđave iznosi skoro dve hiljade godina, a njeni zidovi su visoki dva metra.

Izgrađena je među Belogradčiškim stenama, koje su stare 230 miliona godina. Obuhvataju predeo dužine 30 km i širine 15 km. 

Nastale su delovanjem kišnice i vetra, koji su obično kamenje pretvorili u skulpture koje podsećaju na mitska stvorenja, ljude i životinje. 

O njihovoj jedinstvenosti svedoči nominacija za jedno od sedam novih svetskih čuda. Takmičile su se u kategoriji „Pećine, stenovite formacije i doline“, zajedno sa našom Đavoljom Varoši.

Iako datira iz davnih vremena, odnosno doba Rimskog carstva, Belogradčik je jedna je od najbolje očuvanih tvrđava u Bugarskoj. 

Prvobitno je služila više kao osmatračnica, nego kao odbrambena struktura, a bila je poprište više bitaka.

Bugarski car Ivan Stracimir je u 14. veku ojačao, učinivši je jednim od najznačajnijih uporišta u regionu. 

Krajem istog veka zauzimaju je Turci, koji su ovde utvrdili svoj garnizon. Taj potez se pokazao kao odlučujući u odbrani zapadnih delova carstva i borbama protiv bugarskih ustanika.   

U vreme Prvog srpskog ustanka tvrđavu je 1809. godine na juriš zauzeo Hajduk Veljko Petrović, potpuno uništivši tursku posadu. 

Svoj konačni oblik tvrđava je dobila 1837. godine. Poslednji put je korišćena u vojne svrhe 1885. godine, tokom srpsko-bugarskog rata.

Danas je tvrđava proglašena za spomenik kulture, služi kao muzej i privlači turiste iz celog sveta.

Đavolji most – trolučni most na Rodopima 

Na jugu Bugarske, preko reke Ardi, nalazi se ovaj misteriozni most koji se smatra jednim od simbola Rodopa.

Dug je 66 metara, širok oko 3 metra, a njegov cetralni svod je visok oko 12 metara.

Prvobitno je na njegovom mestu sagrađen most još u vreme Rimljana, kako bi se povezalo Egejsko more sa Trakijom. Po nalogu turkog sultana Selima I obnovljen je početkom 16. veka, u cilju održanja privrednih veza između ovih područja.

Za most se vezuju brojne legende, zagonetke i misterije

Prema jednoj od njih, majstor Dimitar je uspeo da ga podigne preko uzburkane reke, što nikom ranije nije pošlo za rukom. Međutim, ubrzo nakon toga je preminuo. 

Prema verovanjima lokalnog stanovništva, majstor je sklopio pakleni dogovor. Govorkalo se da mu je đavo obećao da će mu otkriti tajnu kako da izgradi most koji će trajati celu večnost, ali pod uslovom da završi posao za 40 dana. Postojala je još jedna začkoljica: U slučaju da ne uspe, morao je da preda dušu đavolu. 

Iako je majstor ispunio zadatak u roku, nedugo zatim je umro, odnoseći tajnu u grob. 

Prema drugoj legendi, između 11 časova i podneva u refleksiji reke se može videti odraz đavola u vodi. Tada most i njegov odraz čine krug. Neki veruju i da se u jednom njegovom kamenu nalazi otisak đavoljeg stopala.

Bilo kako bilo, zbog svoje neobične lepote proglašen je spomenikom kulture 1984. godine.

U njegovoj blizini izgrađena je turistička infrastruktura kako bi doživljaj posetilaca bio potpun.

Rimski amfiteatar

Rimski amfiteatar – dragulj otmenog Plovdiva

U Plovdivu, gradu gde je nekada živela gospoda i koji odiše šmekom starih dobrih vremena, nalazi se rimski amfiteatar koji se ubraja među najočuvanije antičke lokalitete na svetu. 

Antički natpis na amfiteatru ukazuje na to da je izgrađen između 116. i 117. godine nove ere.

Nalazi se između dva brda (Džambaz tepe i Taksim tepe). Prečnik samog amfiteatra je 82 metra

U 5. veku je teatar uništen u napadu Atile Hunskog, poznatijeg kao Atila Bič Božiji.

Građevina je propadala tokom vekova koji su zatim usledili i bila je pod debelim slojem zemlje. Otkrivena je tokom arheoloških iskopavanja koja su sprovođena između 1968. i 1979. godine od strane Arheološkog muzeja u Plovdivu. U narednim godinama teatar je obnovljen i delimično izgrađen.

Danas se na ovoj lokaciji organizuju pozorišne predstave, koncerti brojnih muzičkih izvođača. Trenutno je najveća otvorena scena u Bugarskoj i može da primi nešto manje od četiri hiljade posetilaca.

Rimski amfiteatar je 1995. godine proglašen arheološkim spomenikom.

Dvorac Ravadinovo – savremeni dvorac “zaljubljen u vetar”

Na nekoliko kilometara od čuvenog letovališta Sozopol nalazi se svojevrsna atrakcija na Crnom moru – zamak Ravadinovo. 

Jedinstvenim ga čini i to što je novijeg datuma – započet je od nule početkom devedesetih godina prošlog veka. 

I pored toga što nije obavijen aurom davne prošlosti i na njegovim zidovima nisu pisane stranice istorije, čim uđete kroz kapiju neobično putovanje u neka prošla vrema će početi.

Neobičan je, pomalo ekstravagantan i egzotičan u poređenju sa standardima koji važe u ovoj zemlji. Ako sudimo na osnovu utisaka brojnih posetilaca, reč je o krajnje mističnom i romantičnom mestu.

U samom zamku nije moguće prenoćiti niti obedovati, ali nije teško pronaći dobar restoran i smeštaj u okolini. 

Međutim, dvorac poseduje  impresivni vinski podrum gde je moguće degustirati i kupiti vina odličnog kvaliteta.

Obilazak se vriši bez vodiča, tako da ste u mogućnosti da šetate i samostalno istražujete ovo neverovatno mesto.

Dolaskom u ovaj bajkoviti prostor uživaćete u pogledu na četiri kule, moći ćete da posetite crkvu, obiđete vrtove ukrašene fontanama i statuama, kao i jezero po kome plivaju beli i crni labudovi.

O posebnosti zamka govori i to da je kanal Discovery želeo da poseti Ravadinovo i napravi posebnu emisiju. Vlasnik je ponudu odbio, jer dvorac još nije završen. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i predstavio vam neke od do sada nepoznatih lepota Bugarske.

Ukoliko izaberete neku od navedenih atrakcija za izlet ili produženi vikend, ne sumnjamo da ćete se lepo provesti. Srećan put!

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo