16.7 C
Novi Sad
ponedeljak, 23 maja, 2022

Kako organizovati putovanje po evropskim prestonicama

Lepo vreme i putovanje – ima li lepše kombinacije? Sve pohvale za one kojima vremenske prilike ne predstavljaju ograničenje za kraća ili duža putovanja, ali verovatno većina spada u grupu komformista kojima je lepo i toplo vreme preduslov.

Prilikom izbora destinacija u velikoj meri utiču udaljenost, prevoz, smeštaj, kao i cena aranžmana i ono što on obuhvata. Pa hajde da detaljno analiziramo stavku po stavku.

Bliže ili dalje destinacije

Za one koji nisu avanturističkog duha i mogu da izdrže i duža putovanja, i to drumskim saobraćajem, udaljenost određenog manjeg mesta ili grada koji se želi posetiti veoma utiče na celokupnu organizaciju. Osnovna polazišna tačka jeste da što je destinacija udaljenija, potrebna je malo veća organizacija. U zavisnosti od želja turiste bira se putovanje – ima onih koji uživaju u obilasku okolnih zemalja, ali i onih koji su za udaljenije države. Važno je istaći da onaj ko uživa u putovanjima može u svakoj zemlji i gradu pronaći sadržaj koji je zanimljiv, pa i neočekivan. A neko bi rekao da je bitno i sa kime putujete – u dobrom društvu nema lošeg putovanja.

Izbor prevoznog sredstva

Vlada mišljenje da je putovanje sopstvenim automobilom najkomfornije. Krećemo kad želimo, pravimo pauze,  rečju – sami svoji organizatori. Ali, neko i ne uživa u vožnji toliko da bi putovao i po 10 sati do određenog evropskog grada. Kada kažemo autobus – naviru uspomene iz školskih dana i ekskurzije i rekreativne nastave. Puno zabave, i jela čim se pođe (tu i tamo neka mučnina). Zvuči zabavno, ali manje udobno, duže se putuje i imate društvo koje ne možete birati. Postoji i treća opcija, koja je naročito popularna za bliže destinacije u odnosu na našu zemlju, a to je prevoz putnika kombijem ili mini busom. To je na neki način kombinacija dve pomeniute vrste prevoza, koja ima velike prednosti i predstavlja jedno od najpopularnijih vidova turističkog ali i poslovnog prevoza. Kombi prevoz je naročito popularan kada su u pitanju bliža poslovna putovanja, grupnih poseta seminarima ili sajmovima, kao i izuzetno danas popularnih tim bildinga. 

Na primeru putovanja Beograd Budimpešta prevoz može biti raznolik

Uzmimo primer organizovanja putovanja na relaciji Beograd Budimpešta – prevoz koji ćete koristiti zavisi samo od vaših afiniteta. Za destinacije koje su udaljene otprilike do šest sati kolima, nećete pogrešiti ukoliko izaberete i neki drugi vid prevoznog sredstva. Naime, može se putovati i avionom i vozom, nije sporno, ali to za ovako bliže destinacije nije čest slučaj. Povezanost autoputem je nešto što je svakako prednost i ide u prilog drumskom saobraćaju – automobilom, autobusom ili kombijem. Ukoliko sami organizujete svoj vikend ili produženi vikend u Budimpešti, rezervišete smeštaj direktno, logično je rešenje možda da putujete svojim kolima. S druge strane, ukoliko nemate automobil, ili onaj koji imate nije pouzdan za duža putovanja, sledeća najbolja opcija je prevoz mini busom ili kombijem. 

Kombi prevoz sve popularniji do poznatih destinacija

Kombi prevozom se danas iz Srbije putuje po gotovo svim okolnim zemljama – Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Austrije… Najveće prednosti koje kombi prevoz ima u odnosu na druge organizovane prevoze jeste to što je izuzetno fleksibilan. Šta to znači? Kada izaberete da putujete kombijem, uzmimo isti primer, od Beograda do Budimpešte, nudi se opcija i vanlinijskog prevoza. To znači da ne postoji precizno utvrđeno vreme i mesto polaska, već to sve zavisi od dogovora sa prevoznikom. Takođe  usluga prevoza od vrata do vrata je nešto što putnicima omogućava da nemaju dodatne troškove za taksi ili gradski prevoz od mesta gde ih autobus ostavi do svog smeštaja. Kao da putujete svojim kolima, a pri tom imate i svog vozača.

Odabir smeštaja ili turističkog aranžmana

Hosteli, hoteli, apartmani, sobe – opet su presudne navike i želje putnika. Jedno je sigurno – važno je imati dobar smeštaj u kome ćete se odmoriti od aktivnog dana provedenog u obilascima znamenitosti i pešačenju. U tome mnogo pomažu recenzije koje su dostupne svima koji smeštaj traže preko interneta. Čistoća, udobnost i dobar položaj u odnosu na mesta koja želite obići jesu parametri koje bi trebalo ispoštovati, a koji će učiniti celokupnu organizaciju uspešnom. Sav taj posao turističke agencije mogu uraditi i umesto vas – da vam ponude smeštaj po uglavnom i povoljnijim cenama, kao i pogodnosti prilikom plaćanja, kao i izbor prevoza. Za relacije kao što je  Beograd – Budimpešta najčešće i najpovoljniji aranžmani su oni koji obuhvataju autobuski prevoz, ali postoje i opcije sopstvenog ili kombi prevoza.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo