6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Vodič za SSD za laptop: Kako da nadogradite stari laptop

Želite li da unapredite svoj stari laptop? Nadogradnja sa SSD-om (Solid State Drive) ne samo da je efikasna, već danas može biti i prilično jeftina. Bez fabrike ili stručnjaka za tehniku koji su vam uvek na raspolaganju, postoje samo određene stvari koje možete da učinite.

U većini slučajeva, vaše opcije su ograničene na tri mogućnosti: 

  1. Ponovo instalirajte operativni sistem i programe,
  2. Dodajte više RAM memorije, ili
  3. Instalirajte novi hard disk ili SSD disk za laptop.

Mnogi korisnici laptopa možda će biti iznenađeni saznanjem da je opcija broj tri najefikasnija nadogradnja koju mogu obaviti na starijoj mašini (ili, još bolje, kombinovanje SSD-a sa opcijom broj jedan).

Nadogradnja na SSD je posebno dramatična ako trenutno koristite mehanički hard disk.

U nastavku pročitajte šta treba da znate o nadogradnji laptopa sa SSD-om zajedno sa detaljnim vodičem koji objašnjava kako da izaberete pravi za vašu mašinu.

Osnove: Nadogradnja laptopa SSD-om

“SSD-ovi: Gde mogu da nabavim jedan?” može biti vaše prvo pitanje. Prvo ćete morati da istražite da li vaš laptop uopšte može da prihvati nadogradnju sa SSD-om.

Ako je tek nekoliko godina star, možda i može.Stvarno stari modeli možda uopšte nemaju BIOS podršku za SSD-ove, ali laptop toliko star verovatno nije vredan nadogradnje.

Ono što treba da znate je vrsta diska koji se trenutno nalazi u laptopu i da li ga možete lako zameniti.

Prvo, okrenite laptop i proverite da li na poleđini postoji poklopac koji je zakačen malim šrafovima. Ako na poklopcu piše “HDD” ili nešto slično, to je još bolje.

Neki laptopovi, kao što su kasniji modeli Apple MacBook-a i mnogi super tanki ultraprenosivi računari, su potpuno zatvoreni i neće vam omogućiti pristup unutrašnjosti bez pomoći servisera (ili hrabrosti i posebnih alata).

Ali, ako je moguće da sami uradite nadogradnju, evo šta treba da znate:

Pristup disku na laptopu: Kako ga otvoriti

Neki mejnstrim laptopovi će vam omogućiti pristup hard disku putem donjeg poklopca, fioke sa strane ili, ako ništa drugo, tako što ćete ukloniti celu donju ploču ili možda tastaturu. (Neki poslovno orijentisani laptopovi, kao što su stariji Lenovo ThinkPad modeli, imaju fioku sa strane koja drži disk, pričvršćen za plastičnu ploču. Ako to imate, smatrajte se srećnim.)

Gde pronaći informacije o pristupu disku

Najbolja mesta da saznate kako da pristupite disku, ako ne možete pronaći očigledan pristupni poklopac sa spoljne strane laptopa, su web stranica proizvođača laptopa, online forumi, YouTube i dokumentacija održavana na internetu od strane proizvođača.

Laptopovi se razlikuju u tome koliko je lako ili teško pristupiti glavnom hard disku. Zato je bitno da uradite domaći zadatak pre nego što kupite SDD ili preduzmete bilo šta drugo. Ne pokušavajte nasumično da rastavljate laptop.

Problemi sa pristupom unutrašnjim komponentama laptopa

Nažalost, trend kod mnogih proizvođača u poslednjih nekoliko godina je da otežaju ili onemoguće pristup unutrašnjim komponentama laptopa.

Šasija može koristiti specijalne ili neobične vijke koji nemaju ekvivalent u civilnoj upotrebi, ili zadnji deo može biti zapečaćen za prednji na način koji omogućava pristup samo specijalizovanim procesom ili alatom koji su dostupni samo servisnom timu proizvođača.

Tanji profili, novi izazovi

U istom tonu, drugi nedavni problem sa nadogradnjom skladišta na laptopu je taj što se, kako se sve više i više mašina kreće prema tanjim i lakšim profilima, isto dešava i sa samim diskovima. 

Da bi zadovoljili potražnju za tanjim mašinama, proizvođači su se gotovo potpuno udaljili od 2,5-inčnih SSD-ova, koji su iste veličine kao hard diskovi koje zamenjuju. Umesto toga, ono što biste mogli da pronađete unutra je M.2 SDD, koji je mali komad diska oblika kao žvakaća guma. 

U većini slučajeva, M.2 disk će koristiti PCI Express bus i koristiće tehniku ubrzanja nazvanu NVMe; inače, koristiće konvencionalni Serial ATA (SATA) bus.

Iako su M.2 diskovi odlični jer štede prostor, može biti teže shvatiti kako ih zameniti. Takođe, u nekim slučajevima, laptop neće imati ni 2,5-inčni disk ni M.2 disk: SSD će biti zalemljen na samoj matičnoj ploči. U tom slučaju, izvinjavamo se, nema unutrašnje nadogradnje za vas! 

Kako identifikovati SDD u laptopu

Identifikacija vrste diska u vašem laptopu je ključna za nadogradnju. Postoji nekoliko mogućih situacija:

  • Ako imate klasični 2,5-inčni hard disk, možete ga zameniti bržim SSD-om iste veličine. Ovo je često važno jer donosi značajno poboljšanje performansi.
  • Ako već imate SSD ili veći hard disk, razmotrite nadogradnju na SSD većeg kapaciteta ako vam je potrebno više prostora za podatke.
  • Ako laptop već ima SSD u obliku 2,5-inčnog diska, razmislite o zameni za još veći SSD.

Noviji laptopi mogu sadržavati SSD-ove drugačijih oblika, kao što su mSATA ili M.2. Ovde je bitno znati koje su dimenzije i interfejs ovih SSD-ova.

Takođe, važno je razumeti različite verzije PCI Express (PCIe) interfejsa koje podržavaju SSD-ovi, kao što su PCIe 3.0 i 4.0. Novi laptopi obično koriste PCIe 4.0, što je brže, ali generiše više toplote. 

M.2 SSD-ovi dolaze u različitim dimenzijama i debljinama, pa treba odabrati odgovarajući za vaš laptop. Takođe, proverite podržava li vaš laptop PCI Express 4.0 ili stariju verziju.

Konačno, stariji laptopovi često koriste klasične 2,5-inčne hard diskove, pa je važno uzeti u obzir njihovu visinu pri izboru zamenskog diska.

Koji SSD kupiti za nadogradnju laptopa?

Napokon, postavlja se pitanje da li se sva ova muka zaista isplati. Ako jednostavno želite da dodate više skladišta svom laptopu, a izgledi da uđete u kućište su slabi (ili je SSD zalepljen), najbolje rešenje bi bio spoljni SSD ili spoljni hard disk.

Ako jednostavno želite mesto za čuvanje više fotografija, muzike ili datoteka koje ne koristite često, jedno od ovih spoljnih rešenja može biti dovoljno, bez potrebe za šrafcigerom.

Nadogradnja internog hard diska (2,5 inča) na laptopu na 2,5-inčni SATA SSD obično se više odnosi na performanse nego na bilo šta drugo.

Bilo da je u pitanju brže vreme podizanja sistema, smanjeno vreme učitavanja u igrama ili samo ukupna odzivnost tokom svakodnevnih zadataka, nadogradnja internog diska sa instaliranim operativnim sistemom ima najveći uticaj na ove metrike, posebno ako prelazite sa klasičnog na solid-state skladište.

Inače, prelazak sa jednog SSD-a za podizanje sistema na drugi u laptopu ima smisla samo ako je cilj povećanje kapaciteta. U tom slučaju, jednostavno želite da se podudara sa opštim tipom SSD-a (SATA 2,5 inča na drugi SATA 2,5 inča; PCI Express 3.0 M.2 na isti) sa novim modelom koji može da čuva više podataka.

Kapacitet SSD-a za laptop

Većina diskova se prodaje sa kapacitetom između 120GB i 2TB, pri čemu veći kapacitet dolazi sa višom cenom. Važno je da pažljivo izbalansirate veličinu diska u skladu sa svojim budžetom.

Preporučljivo je da uvek birate disk sa malo slobodnog prostora iznad svojih trenutnih potreba. 

S obzirom na to da ćete verovatno nastaviti da kreirate fajlove, čuvate slike i preuzimate muziku i video materijale, želite izbeći potrebu za proširenjem kapaciteta vašeg skladišnog diska već za godinu dana.

Izvor fotografije: Shutterstock/JIPEN

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo