6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Pravila održavanja zdravlja zuba i usne duplje

Pravilno održavanje oralne higijene u osnovi znači pranje zuba najmanje dva puta u toku dana, pri čemu je neophodno slediti zdrav izgled desni a time izbor pravilne četkice za zube.

Poželjna je upotreba pasta koje u svom sastavu poseduju optimalne vrednosti fluora uz primenu dentalnog konca za zube. Dalje slede životne navike koje u mnogo čemu određuju zdrave desni i zube. Od štetnih životnih navika posebno se ističe pušenje i konzumiranje alkohola, puno crvenog vina ili kofeina. Namirnice koje u sebi sadrže proste šećere poput čokolada i drugih grickalica, samo su usputne na lestvici štetnih karakteristika. Godinama desni gube elastičnost pa se sve više pribegava ugradnji implanta. 

Zubni implant u primeni estetske dentalne  hirurgije

Izvor: Shutterstock/New Africa

Najviši put razvoja stomatologije upravo ima otkriće veštačkog zuba odnosno takozvani zubni implant. Na osnovu funkcija koje poseduje, zubni implant se smatra zamenom za zdrav zub, osim morfoloških karakteristika koje u navedenom slučaju izostaju. 

Svaki implant se veoma lako može prilagoditi tipu usne duplje, uz nadoknadu najčešće jednog ili više zuba. Za povezivanje većeg broja nedostajućih zuba, poželjna je primena zubnog mosta koji povezuje nosivost implanta. Implanti pružaju osećaj potpore koji pravi zub takođe poseduje, omogućavajući lakši govor i žvakanje. 

Ugradnja se odnosi na vezivanje odnosno prijanjanje implanta za vilicu. Time vilica dobija potporu i stabilnost, čineći osmeh lepšim i beljim. U odnosu na željenu nijansu prirodnih zuba, implanti mogu biti određene beline. 

Građa i postojanost zubnih implanta u stomatologiji

Ugradnjom jednog ili više implanta nema štetnih indikacija na zdravlje pacijenta, osim prisutnog bola koji se javlja pre aktivnosti same ugradnje. Na osnovu navedenog ugradnja se smatra invazivnom metodom, ali se ovakvi bolovi najčešće zanemaruju kada se u obzir uzme belina nastalog osmeha. Tokom procesa ugradnje moguće je primati terapije radi ublažavanaj bola.

Osnovna građa svakog implanta za zube kreirana je veštačkim šrafom koji u navedenom slučaju imitira zubni koren. Dalju strukturu čini zubna krunica a poželjno je znati da nosivost implanta podnosi zubna kost. Prema tome, imperativ kod same ugradnje implanta jeste zdrava zubna kost. 

Formiranje odnosno montaža same krunice je u ravni sa zdravim zubom, čime se postiže ujednačen zubni niz. Period nakon same ugradnje rezervisan je za proces vezivanja zubnog implanta za samu zubnu kost, pri čemu će implanti postajati sve stabilniji. 

Svaki pacijent koji poseti bar jednom godišnje izabranog stomatologa, mora imati na umu očuvanje zdravih zuba, bez dozvoljavanja nekih štetnih efekata koji ga mogu narušiti. Zubi se najčešće mogu povrediti nekim fizičkim povredama ili procesom nastanka povlačenja desni. 

Uslovi i prednosti za krajnju ugradnju implanta u stomatologiji

Implanti obezbeđuju stabilnost vilice odnosno mehaničku radnju žvakanja, kojom se pored toga dalje definiše estetska vrednost. Imajte na umu da ugradnja implanta uglavnom ima veću efikasnost ukoliko nedostaje veći broj zuba, čime se efektivno održava stanje vilične kosti. 

Nema razlike nakog same ugradnje, ukoliko se pitate da li će se pravi zub razlikovati od veštački ugrađenog. Današnje metode izbeljivanja su savršene u pogledu uređenja, što utiče na ujednačenu belinu svih zuba. 

Osnovni uslov za monatžu implanata, odnosi se na opšte zdravstveno stanje pacijenta, čime se isključuju negativne indikacije. Pacijenti moraju biti zdravi, što se naročito odnosi na kompletnu utvrđenu krvnu sliku i stepen koagulacije. Zubna kost koja nosi celokupni sistem implanata, mora biti zdrava. 

Celokupan zahvat može biti potpuno bezbolan određivanjem efektivne doze lokalne anestezije kojom se postiže trnjenje i lakoća montaže. Ukoliko vodite računa o zdravlju vaših zuba, nema bojazni da se dešavaju nastali problemi koji čine gubitak. 

Razmišljajte uvek preventivno, delujte u pravo vreme uz redovnu posetu stomatologu. Korigujte ishranu, što će uticati na bolju funkcionalnost i čvrstoću zubne kosti. Redovna i pravilna oralna higijena je pola zdravlja. Koristite prirodne preparate za ispiranje usne duplje na bazi antibakterijskog delovanja koje poseduje soda bikarbona uz detaljne konsultacije najboljeg stomatologa. 

Šta najbolji stomatolog u Beogradu mora posedovati?

Izvor: Pexels/Daniel Frank

Da bi neko poneo titulu najboljeg stomatologa, mora zadobiti poverenje svojim pacijenata čime su sve radnje popravke zuba u sigurnim rukama. Najbolji stomatolog u Beogradu se može ponaći na stomatološkim forumima gde zadovoljni pacijenti pišu reference lekara. 

Na osnovu brojnih ispitivanja, najpoželjnija je metoda lečenja kao i sam pristup pacijentu. Nisu neophodne skupe metode kojima se zdravlje usne duplje ističe, već delotvorna terapija koja će očuvati sve zdrave zube. Dobar stomatolog će umeti da proceni stanje zuba i ličnost pacijenta kako bi pristupio terapijama ili eventualnim popravkama

Veoma se cene stomatolozi koji se bave zdravljem zuba u celini što znači primenu nekih estetskih metoda poput ugradnje nedostajućeg zuba ili izbeljivanje. Svakoj metodi se pristupa multidisciplinarno uz sagledavanje celokupnog stanja organizma. Uvek će prijatan razgovor pre terapija prijati pacijentu i time ga opustiti za neke manje neugodne metode lečenja.

Izvor fotografije: Shutterstock/Prostock-studio

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo