Napravite najbolji guacamole za tili čas!
Napravite najbolji guacamole za tili čas!

Guacamole umak je najpoznatije jelo koje se priprema od avokada. Sigurno ste slušali (ako već niste i probali) o ovom čuvenom umaku, koji se tako dobro slaže sa tortilja čipsom. Zašto ne biste pokušali i da ga pripremite? Biće vam potrebno svega desetak minuta da uživate u pravoj eksploziji ukusa. Guacamole je idealna užina, zdrava grickalica, dekorativno posluženje u zadnji čas kada očekujete goste!

Ovo je NAJBOLJI recept za guacamole jer ga je jednostavno napraviti, a koristi sveže, visoko kvalitetne sastojke. Autentični guacamole ne sadrži pojačivače ukusa i nepotrebne sastojke. Sve što vam treba je avokado, luk, paradajz, korijander, jalapeno (ljuta papričica), biber, sok od limete, beli luk i so. Lako i ukusno!

Nismo fanovi hiperbole, ali ovo je zaista najbolji recept za guacamole. Kada je reč o guacamole umaku, ključ je u tome da ne budete previše fensi ili ne pokušavate da budete previše jedinstveni. Ne dodavajte nepotrebne sastojke u guacamole, jer ćete postići suprotan efekat. 

Guacamole treba da bude jednostavan za pravljenje i ukusan. Prosto i jednostavno. Mešavina je nekoliko visokokvalitetnih sastojaka sa ukusima koji se prelepo stope. Sveže, lako i autentično! Kao da ste došli u Meksiko.

Sastojci za guacamole

Sa samo 8 jednostavnih sastojaka možete napraviti jedan od najboljih recepata za guacamole umak:

  • Avokado: U nastavku donosimo nekoliko saveta za biranje zrelih.
  • Luk: Koristimo klasični crni luk koji se najčešće koristi u Meksiku, ali možete i crveni luk.
  • Paradajz: Izaberite manje sočan paradajz. Niko ne želi vodeni guacamole.
  • Korijander: Jedna od osnovnih biljaka u meksičkoj kuhinji.
  • Jalapeno: Možete koristiti i biber za dodatno ljut ukus.
  • Beli luk: Neki vole svoj guacamole ​​sa belim lukom, drugi ga vole bez. Stavite malo.
  • Limeta: Sveže ceđeno je neophodno. Ne koristite sok od limete iz tetrapaka!
  • So: prstohvat soli sve to spaja.
Osam jednostavnih sastojaka za božanstveni ukus! (freepik.com)

Za najbolji guacamole kupite zreo avokado

Najbolji guacamole počinje sa najsvežijim sastojcima. Potražite avokado koji je zreo, ali čvrst. Definitivno ne želite mekan i kašast avokado.

Pa kako odabrati dobar, zreo avokado? Prvo uzmite avokado na kome je i dalje pričvršćena stabljika. Ako je stabljika uklonjena u prodavnici, veća je verovatnoća da će iznutra imati smeđe mrlje. Zatim lagano pritisnite jedan kraj. Trebalo bi da bude čvrst, ali malo da se udubi pod pritiskom prstiju.

Kako napraviti guacamole?

Prerežite tri zrela avokada na pola, izvadite košticu i izvadite ih iz kore, u posudu za mešanje. Zatim ih viljuškom nežno zgnječite do željene teksture. Od vašeg ukusa zavisi da li želite grublju, zrnastu ili potpuno glatku teksturu. Dodajte luk, paradajz, korijander, jalapeno, biber, beli luk, sok od limete i so i sve zajedno promešajte. To je to. Najukusniji, laki guacamole.

Kako čuvati ostatke (da ne potamne)?

Guacamole prilično brzo oksidira i potamni. Sok od limete pomaže usporavanju ovog procesa, ali neizbežno je da ostaci guacamola na kraju počnu da poprimaju smeđu nijansu.

Probali smo više kuhinjskih trikova koji obećavaju da će sačuvati svežinu i savršenu zelenu boju guacamole umaku. Ostavljanje koštice u posudi sa umakom ne funkcioniše. Mnogi preporučuju dodavanje limunovog soka – to donekle pomaže, ali menja ukus umaka.

Najzdravija grickalica ikada (freepik.com)

Najefikasniji trik za očuvanje guacamole umaka je stavljanje plastične folije direktno na površinu umaka, kako bi se sprečila oksidacija. Ovaj trik će možda uspeti na dan ili dva, ali imamo još jedan, koji je još bolji.

Evo kako održavati guacamole zelenim:

Stavite ostatke guacamole-a u posudu za skladištenje i čvrsto ga tapkajte kašikom da bude lep i ravan na vrhu. Dodajte oko 1cm hladne vode, prelijte je po umaku. Stavite poklopac na posudu za skladištenje i čuvajte ga u frižideru. To je to!

Kada želite da uživate u guacamole-u, iscedite vodu sa vrha, promešajte i spreman je za jelo.

Guacamole ostaje savršeno svež i ukusan.