5 C
Novi Sad
ponedeljak, april 22, 2024

Kako se sadi urma?

Ako živite u klimi koja pogoduje datulama, palmama čiji je plod urma, nicanje i sadnja semena datula može biti zabavan projekat. Seme datula može prerasti u palmu datula – urmina palma, u kojoj ćete moći uživati u svom domu, tremu ili bašti. Urme su u deceniji koja je iza nas izuzetno dobile na popularnosti, prevashodno jer dokazano imaju zdravstvene benefite. Uz to, u pitanju je izuzetno slatka i ukusna voćka, koja je podjednako ukusna u tortama i kolačima, kao i kada se jede samostalno.

Iako Srbija ne poseduje tropsku ili suptropsku klimu, vredi pokušati. Za sada, u našem regionu dokazano uspevaju kineske urme, koje su otporne na visoke i niske temperature, a čiji je plod riznica nutritivno vrednih sastojaka.

Kako se sadi urma iz koje raste urmina palma? Jednostavno sakupite i operite koštice sa medjool urmi, a zatim ih pustite da klijaju nekoliko meseci. Kada seme nikne, možete ga posaditi u posudu sa zemljom. Zalijte ih dobro i dajte im što više sunčeve svetlosti. Palme datule sporo rastu, pa ćete možda morati da sačekate do 4 godine pre nego što narastu do pune veličine, ali postupak sadnje je jednostavan način za početak!

Klijanje semena

Kupite zrele medjool urme i nakon što ih pojedete sakupite semenke (koštice). Seme ostavite sa strane jer će vam biti potrebno za sadnju kako bi izrasla urmina palma, a u ukusu urmi uživajte sa oprezom – iako su veoma zdrave, urme su izuzetno kalorično voće. Prilikom odabira zrelih urmi vodite se činjenicom da su urme zrele kada im je kožica blago naborana ili kada ispuštaju lepljivi sok.

Očistite seme da biste uklonili ostatke voća

Temeljno operite seme i obrišite sav višak mesnatog dela koji je ostavila urma. Ako ne možete da operete deo ploda sa koštice, seme možete namakati u vrućoj vodi 24 sata, a zatim ostatke voćke nežno istrljati sa koštice.

Namočite koštice u svežoj vodi 48 sati

Napunite šolju ili činiju hladnom vodom i stavite koštice unutra, da se natope vodom. Menjajte vodu jednom dnevno izbacivanjem stare vode i dopunjavanjem svežom vodom. Ovo će vam pomoći da se na semenki ne formiraju gljivice.

Namakanje semena omogućiće da semenski omotač upije vodu i pripremi ga za proces klijanja. 

Izbacite seme koje pluta na vrhu vode. Želite da koristite samo seme koje tone na dno posude, jer će samo iz njega izrasti datula.

Upakujte 2 semena u vlažni komad papirnog ubrusa 

Pokvasite blago papirni ubrus, kako bi ga navlažili, bez da je natopljen vodom i da se raspada. Zatim položite papirni ubrus na ravnu površinu i na oba kraja stavite po 2 semena datulja. Preklopite papirni ubrus tako da pokrije oba semena, a zatim ga preklopite na pola. Seme treba u potpunosti prekriti i odvojiti ih slojem papirnog ubrusa.

Stavite seme i papirni ubrus u plastičnu kesu i zatvorite ga

Otvorite plastičnu vrećicu (najbolje sa zip zatvaračem) i uvucite vlažni presavijeni papirni ubrus unutra. Uverite se da su semena još uvek na mestu pre nego što zatvorite zip vreće.

palma datula urma
Rezultat vašeg truda će biti drvo datule (freepik.com)

Čuvajte vrećicu na toplom i tamnom mestu 6-8 nedelja

Seme će najbolje klijati na temperaturama između 21 i 24 ° C. Pronađite mesto u svom domu koje je toplo, na primer gornji deo frižidera, ili pomoću podloge za zagrevanje pažljivije regulišite temperaturu.

Redovno proveravajte biljku radi napretka u rastu ili plesni

Otprilike svake druge nedelje otvorite plastičnu vrećicu i proverite da li vaša urma ima napretka. Takođe proverite da li ima plesni, vodeći računa da papirni ubrus koji služi kao kalup zamenite novim vlažnim papirnim ubrusom. Posle 2-4 nedelje trebalo bi da vidite sitne korenčiće kako rastu iz semena.

Posadite seme kad nikne

Nastavite da proveravate da li klijavo seme napreduje. Jednom kada je seme izniklo izdanak iz korena, vreme je da ga izvadite i posadite!

Pokušajte da dovedete seme do klijanja u saksiji

Pripremite po jednu saksiju za svako seme, tako što ćete posude napuniti jednim delom komposta za klijanje semena i jednim delom peska. Lagano zalijte zemlju tako da bude vlažna, a zatim posadite seme tako da je polovina svakog semena izložena. Otkriveni deo semena prekrijte peskom. Pokrijte saksije plastičnom folijom i postavite ih negde sa indirektnom sunčevom svetlošću koja ima temperaturu od oko 21 ° C.

Seme bi trebalo da nikne nakon 3-8 nedelja.

Sadnja proklijalog semena

Kada je vaše seme proklijalo, kako bi se razvila urmina palma, vreme je da ga posadite:

Pronađite saksiju sa puno drenažnih rupa

Potražite glinenu posudu ili plastičnu saksiju sa puno rupa na dnu za odgovarajuću drenažu. 

Prvo bi trebalo da započnete sa manjom saksijom, ali imajte na umu da ćete morati da presadite biljku u veću, kako bude rasla.

Napunite saksiju do 3/5 zemljom za saksijsko bilje

Da biste procenili količinu zemlje, napunite posudu dok ne dosegne malo više od polovine. Koristite mešavinu za palme ili kaktuse, koja obično uključuje dobru mešavinu zemlje, peska, vermikulita, perlita i tresetne mahovine za regulaciju vlage i odvodnjavanja tla. Ne sabijajte zemlju. Za pravilno odvodnjavanje zemljište će morati da bude rastresito. Takođe možete dodati vermikulit ili pesak u normalno zemljište za saksije u omeru 1:4 ili 1:3.

Postavite proklijalo seme na 2,5 cm iznad središta zemlje

Držite lisnati ili proklijali kraj na sredini lonca, malo iznad tla. Tačka na kojoj klica izlazi treba da bude oko 2,5 cm ispod ivice saksije. Ako su korenčići i dalje nežni, klicu možete posaditi papirnatim ubrusom da biste ih zaštitili.

Sadite samo jedno proklijalo seme po saksiji.

zrele urme
Plodovi datule (freepik.com)

Ostatak posude napunite lagano nabijenom zemljom ili peskom

Držite seme i klicu na mestu dok dodajete ostatak zemlje, puneći je do tačke na kojoj klica izlazi. Lagano utabajte zemlju, da je lagano učvrstite, tako da klica ima oslonac da izraste.

Temeljito zalijte biljku

Nakon sadnje, klijanju će biti potrebna obilna količina vode. Nalijte vodu preko zemlje dok ne procuri kroz drenažne rupe na dnu. Neka zemlja upije vodu i isprazni višak, a zatim ponovo zalivajte biljku dok se zemlja potpuno ne navlaži.

Održavanje datule

Nakon što je seme proklijalo i mlada biljka počela da raste, vaš posao se ne završava. Evo kako ćete se postarati da vaša datula dobija svu potrebnu negu:

Držite saksiju na osunčanom mestu

Neka dobra mesta su blizu prozora sa puno sunca ili na otvorenom tremu. Urmina palma će najbolje uspevati na suncu, pa se potrudite da bude što više izložena sunčevoj svetlosti.

Zalivajte biljku redovno

Zalivajte biljku kad god stavite prste u zemlju i površinskih 5cm zemljišta deluje suvo. Proveru zemljišta možete vršiti i plastičnim pokazivačem. Svakodnevno proveravajte zemlju zabijanjem pokazivača u zemljište, do drugog zgloba. Ako je zemljište vlažno, biljka i dalje ima dovoljno vlage i treba sačekati sa zalivanjem. Ako je zemljište suvo, ravnomerno prelijte malo vode po površini zemlje.

Bolje je navodnjavati biljke kad im je potrebno, umesto po utvrđenom rasporedu. Uopšteno govoreći, urmina palma zahteva zalivanje otprilike jednom nedeljno.

urme seme sadnja
Zrele urme, spremne za berbu (freepik.com)

Presađujte datulu u veće saksije dok raste

Jednom kada primetite da biljka prerasta svoju trenutnu saksiju, moraćete da je premestite u veću posudu. Radite to tokom celog života biljke, dok ona raste. Uvek dobro zalijte biljku pre i posle presađivanja u novu posudu.

Kada biljka naraste do veličine drvecta, možete veliki lonac premestiti napolje na terasu ili trem. Obavezno ga držite na mestu sa maksimalnim izlaganjem suncu. Ako je potrebno, možete ga držati i u zatvorenom prostoru u velikom loncu blizu sunčanog prozora. Međutim, imajte na umu da će ovo ozbiljno ometati njen rast.

Ako živite u dovoljno toploj klimi, datulu možete presaditi i u zemlju napolju.

Presadite datulu u zemlju ako postane prevelika za saksije

Ako živite u dovoljno toploj klimi, biljku datule možete preseliti napolje i posaditi je u zemlju. Moraćete da izaberete sunčano mesto i iskopate dovoljno veliku rupu da drži korenje biljke. Izvadite biljku iz posude i stavite je u rupu, a zatim je napunite zemljom. 

Imajte na umu da s vremenom palmice datule mogu dostići visinu od 15 metara. Izaberite mesto koje će drvetu dati dovoljno prostora za rast!

Najnovije

- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo