Kineska urma – žižula

42

Kada smo spominjali vrste urme, nismo spomenuli kineske urme, koje nalikuju porodici urmi iako nisu njen tipičan predstavnik. Kao i sve druge urme i kineska urma je nutritivno blago, na koje treba obratiti posebnu pažnju. Zato im danas posvećujemo punu pažnju.

Plod žižula, poznat i kao crvena ili kineska urma, poreklom je iz Južne Azije, ali je postao popularan širom sveta.

Ovi mali okrugli plodovi sa jamicom koja sadrži seme rastu na velikom cvetnom grmlju ili drveću (Ziziphus jujuba). Kada sazru, tamnocrvene su ili ljubičaste boje i mogu izgledati blago naborano. 

Zbog svog slatkog ukusa i žvakacste teksture, često se suše i koriste u bombonima i poslasticama u delovima Azije, gde obično rastu. U alternativnoj medicini se široko koriste za poboljšanje sna i smanjenje anksioznosti.

Ovaj članak vam govori sve što treba da znate o plodu kineske urme žižule, uključujući način korišćenja u ishrani, blagodati i upotrebu.

Nutritivna vrednost kineske urme

Plod kineske urme žižule sadrži malo kalorija, a bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima.

Porcija sirove žižule od 100 grama ili oko 3 voćke sadrži:

Kalorije79
Proteini1g
Masti0g
Ugljeni hidrati20g
Vlakna10g
Vitamin C77% RDI
Kalijum5% RDI
Sadržaj hranljivih materija u 100g kineske urme

Zbog visokog sadržaja vlakana i malog broja kalorija, kineske urme čine odličnu, zdravu grickalicu. Sadrže nekoliko vitamina i minerala, ali su posebno bogate vitaminom C, važnim vitaminom sa antioksidativnim i imunološkim svojstvima.

Takođe sadrže priličnu količinu kalijuma, koji igra vitalnu ulogu u kontroli mišića i ravnoteži elektrolita. Pored toga, plodovi žižule sadrže ugljene hidrate u obliku prirodnih šećera, koji vašem telu daju energiju.

Međutim, sušene žižule, koje se češće jedu i koriste u kuvanju u mnogim delovima sveta, imaju mnogo više šećera i kalorija nego sveže voće. Tokom sušenja, šećeri u voću postaju koncentrovani, a tokom prerade može se dodati dodatni šećer.

Plodovi žižula imaju malo kalorija i puno vlakana. Takođe sadrže nekoliko vitamina i minerala, uključujući vitamin C i kalijum.

Koji su benefiti konzumiranja kineske urme?

Plodovi žižule dugo se koriste u alternativnoj medicini za lečenje stanja poput nesanice i anksioznosti. Studije na životinjama u eksperimentalnim uslovima ukazuju da ovo voće može ponuditi impresivne zdravstvene benefite za nervni sistem, imunitet i varenje.

Kineske urme su bogate antioksidantima

Plodovi žižule su dobri za zdravlje, baš kao i plodovi svih vrsta datula. Bogati su sa nekoliko antioksidativnih jedinjenja, pre svega flavonoidima, polisaharidima i triterpenskim kiselinama. Takođe sadrže visok nivo vitamina C, koji deluje i kao antioksidans.

Antioksidanti su jedinjenja koja mogu sprečiti i preokrenuti štetu nastalu usled viška slobodnih radikala. Smatra se da oštećenja od slobodnih radikala najviše doprinose nekoliko hroničnih stanja, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i neke vrste karcinoma. Zbog svoje sposobnosti da se bore protiv slobodnih radikala, antioksidanti mogu ponuditi nekoliko zdravstvenih blagodati.

Kineske urme su bogate antioksidantima (freepik.com)

Jedna studija na životinjama otkrila je da antioksidativna aktivnost flavonoida žižule pomaže u smanjenju stresa i upala izazvanih oštećenjem slobodnih radikala u jetri.

Zapravo, većina blagodati plodova žižule pripisuje se njihovom sadržaju antioksidanata.

Kineske urme mogu poboljšati san i funkciju mozga

Žižule se široko koriste u alternativnoj medicini za poboljšanje kvaliteta sna i funkcije mozga. Nova istraživanja sugerišu da su njihovi jedinstveni antioksidanti možda odgovorni za ove efekte.

Utvrđeno je da ekstrakti voća i semena žižule povećavaju vreme i kvalitet sna kod pacova.

Takođe, voće često prepisuju lekari alternativne medicine kako bi smanjili anksioznost.

Dalje, studije na životinjama pokazuju da kineska urma može poboljšati memoriju i pomoći u zaštiti moždanih ćelija od oštećenja jedinjenjima koja uništavaju nerve.

Kineske urme poboljšavaju san i smanjuju anksioznost (freepik.com)

Istraživanje na miševima čak sugeriše da ekstrakti semena žižule mogu pomoći u lečenju demencije izazvane Alchajmerovom bolešću. S tim da se seme obično ne jede..

Potrebno je više istraživanja na ljudima da bi se u potpunosti razumelo kako ekstrakt žižule može uticati na vaš mozak i nervni sistem.

Kineska urma može ojačati imunitet i boriti se protiv ćelija karcinoma

Žižula može ojačati imunitet i boriti se protiv rasta ćelija karcinoma.

Jedna studija je došla do zaključka da polisaharidi žižule, koji su prirodni šećeri sa antioksidativnim svojstvima, mogu da odbiju slobodne radikale, neutrališu štetne ćelije i smanjuju upalu. Smanjen nivo upale i slobodnih radikala može pomoći u sprečavanju hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2.

Druga studija je otkrila da lignini žižule, vrsta vlakana sa antioksidativnim svojstvima, promovišu proizvodnju imunih ćelija i povećavaju brzinu kojom su ove ćelije neutralizovale štetna jedinjenja.

U studiji na pacovima, ekstrakt žižule pojačao je imune ćelije zvane prirodne ćelije ubice, koje mogu uništiti štetne ćelije uljeze.

Plod žižule takođe je bogat vitaminom C za koji se smatra da ima moćna antikancerogena svojstva. Jedno istraživanje na miševima otkrilo je da su injekcije vitamina C u visokim dozama ubile ćelije karcinoma štitaste žlezde

Kineske urme poboljšavaju varenje i bore se protiv slobodnih radikala (freepik.com)

Pored toga, eksperimentalne studije su otkrile da ekstrakti kineske urme ubijaju nekoliko vrsta ćelija karcinoma, uključujući ćelije raka jajnika, grlića materice, dojke, jetre, debelog creva i kože.

Kineska urma može poboljšati varenje

Visok sadržaj vlakana koja sadrži žižula može pomoći u poboljšanju varenja. Otprilike 50% ugljenih hidrata u plodu potiče od vlakana, koja su poznata po blagotvornim efektima na varenje. 

Ovaj hranljivi sastojak pomaže u omekšavanju i dodavanju volumena vašoj stolici. Kao rezultat, ubrzava kretanje hrane kroz vaš probavni trakt i smanjuje zatvor.

Štaviše, ekstrakti žižule mogu vam pomoći da ojačate sluznicu želuca i creva, smanjujući rizik od oštećenja od čireva, povreda i štetnih bakterija koje mogu boraviti u crevima.

U jednoj studiji, ekstrakti polisaharida žižule ojačali su crevnu sluznicu pacova kolitisom, što je poboljšalo njihove probavne simptome.

Konačno, vlakna u žižuli mogu poslužiti kao hrana za vaše korisne crevne bakterije, omogućavajući im da rastu i nadvladaju štetne bakterije.

Kineske urme su bogate antioksidantima. Studije na životinjama otkrile su da ekstrakti iz ploda poboljšavaju funkciju mozga, imunitet i varenje. 

Da li kineska urma izaziva neželjene efekte?

Za većinu ljudi voće žižule je sigurno jesti.

Međutim, ako uzimate antidepresiv venlafaksin ili druge inhibitore ponovnog preuzimanja serotonina-norepinefrina (SSNRI), trebalo bi da izbegavate žižulu, jer ona može da stupi u interakciju sa ovim lekovima.

Pored toga, jedno istraživanje na miševima pokazalo je da ekstrakt ploda može pojačati efekte određenih lekova za epi napade, uključujući fenitoin, fenobarbiton i karbamazepin.

Ako uzimate bilo koji od ovih lekova, možda ćete želeti da razgovarate o eventualnim problemima sa svojim zdravstvenim radnikom pre nego što dodate voće žižule u svoju ishranu.

Iako su plodovi kineske urme uglavnom sigurni, mogu da izazovu neželjene efekte u kombinaciji sa lekovima za epi napade i antidepresivima.

Kako jesti kineske urme?

Plodovi kineske urme su mali i slatki. Osušeni, imaju žvakastu teksturu i ukus sličan ostalim vrstama urme. Sirovo, ovo voće ima slatkast ukus jabuke i može se jesti kao hranljiva grickalica. Sadrže košticu sa dva semena, koju treba ukloniti pre jela.

Osušene žižule takođe se često prodaju za upotrebu u desertima ili da bi se sami jeli poput slatkiša, posebno u Aziji. Ipak, imajte na umu da sušeno voće sadrži  mnogo više kalorija od svežeg. Takođe, oni su koncentrovani izvor šećera, pa biste trebali ograničiti njihovu količinu u ishrani.

Od kineske urme se proizvodi sok, rakija, džemovi, med, a od sušene voćke se pravi brašno, koje se potom koristi za proizvodnju hleba i drugih pekarskih proizvoda.

Plodovi kineske urme mogu se jesti sirovi kao međuobrok. Osušene žižule sadrže puno šećera i treba ih količinski ograničiti u ishrani.

Da li je kineske urme moguće gajiti u Srbiji?

Kineska urma je izuzetno otporna i podjednako dobro podnosi tropske temperature, kao i zimske temperature našeg podneblja, koje se mogu spustiti i do -20. Biljka je takođe prilično otporna na insekte i štetočine. 

Za uzgoj joj odgovara plodno vojvođansko zemljište, a rod počinje da daje dve godine nakon sadnje. Zemljište je potrebno đubriti, najbolje organskim stajskim đubrivom.

Kineske urme uspešno možete uzgajati u Srbiji i regionu – klima im odgovara (freepik.com)

Prinos po jednoj voćki je oko 50kg ploda. Plod je crvenkasto smeđe boje, a najbolje ga je brati pre nego u potpunosti poprimi braon nijansu. Kada je žižula dobila braon boju prezrela je, meka i sočna, te je može biti problematično transportovati.

Završna reč

Plodovi žižula, poznatije i kao crvene ili kineske urme, sadrže malo kalorija, a bogate su vlaknima i drugim hranljivim sastojcima. Zbog svog sadržaja antioksidanata, one mogu ponuditi brojne zdravstvene prednosti.

Kineske urme mogu konzumirati svi, ali potreban je poseban oprez ako uzimate lekove protiv epi napada ili antidepresive.

Iako su i sveže i sušene žižule vrlo hranljive, imajte na umu da sušene sadrže mnogo više šećera i kalorija po porciji, pa je u njima najbolje uživati umereno.