24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Bezmetalne krunice: Savršene navlake za zube

Kada pomislimo na savršen osmeh, često nam na umu budu holivudske zvezde sa njihovim besprekorno belim zubima. Ali, da li ste znali da taj Hollywood osmeh nije rezervisan samo za crveni tepih? U stvari, dostupan je svima nama zahvaljujući bezmetalnim krunicama.

Bezmetalne krunice su stekle veliku popularnost zahvaljujući svom prirodnom izgledu koji pružaju zubima. Ove navlake za zube su moderno rešenje za sve one koji žele da unaprede estetiku svog osmeha. 

Ne samo da mogu preobraziti vaš osmeh i podići nivo vašeg samopouzdanja, već su pre svega ključne za očuvanje vašeg oralnog zdravlja.

U ovom članku, istražićemo kako bezmetalne krunice mogu pomoći da postignete savršen osmeh.

Šta su bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice su vrsta dentalne krunice koja ne koristi metal u svojoj konstrukciji. Umesto toga, one su izrađene od keramike ili porcelana. Koriste se za rekonstrukciju oštećenih ili izgubljenih zuba.

Ove krunice su izuzetno popularne jer pružaju prirodan izgled zuba, a istovremeno su dugotrajne. Izrađene su od visokokvalitetnih materijala, kao što je cirkonijum keramika, koja pruža izuzetnu čvrstoću i estetiku. 

Bezmetalne krunice su idealne za one koji žele da poboljšaju estetiku svog osmeha, bilo da je to kroz minimalne i neinvazivne tretmane ili kroz kompletnu rekonstrukciju usta.

Kada su potrebne bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice se koriste kao idealna zamena za gornji deo zuba, poznat kao krunični deo zuba. Postoji nekoliko razloga zašto je postavljanje bezmetalne krunice poželjno i korisno za pacijenta. 

  1. Kada je kruna prirodnog zuba oštećena ili polomljena, bezmetalna krunica može se postaviti kako bi obnovila funkcionalnost i estetiku zuba.
  1. Bezmetalne krunice su odličan izbor kada je potrebno poboljšati oblik zuba ili ih ojačati. One pružaju dodatnu podršku i čvrstinu zubima koji su izgubili svoju strukturu ili su slabi.
  1. Kada je zub oštećen od velikog karijesa koji bi plomba teško mogla izdržati silu žvakanja, bezmetalna krunica može biti rešenje koje će dugoročno ojačati zub i sprečiti dalje propadanje.

Napokon, bezmetalne krunice su takođe korisne kada je zubna supstanca oštećena dejstvom lekova, kiseline ili konzumacijom gaziranih napitaka u velikim količinama.

Šta čini bezmetalne krunice tako jedinstvenim?

Bezmetalne krunice su više od obične stomatološke procedure – one su tajni sastojak za vaš preobraženi izgled, koji ostavlja ljude u nedoumici o tome šta je tačno promenjeno. Ove krunice su sinonim za zdrave desni bez upala, crvenila ili iritacija, jer eliminišu mogućnost alergijskih reakcija.

Bezmetalne krunice su čuvari vaših zuba i okolnih mekih tkiva. Prilikom njihove ugradnje, uklanja se samo minimalna količina zubne strukture, dok veći deo zuba ostaje netaknut.

Estetske karakteristike materijala od kojeg su napravljene bezmetalne krunice omogućavaju im da izgledaju identično kao prirodni zubi. Bez obzira da li se radi o jednoj ili dve krunice, one se savršeno uklapaju sa ostalim zubima.

Bezmetalne krunice su izrađene od potpuno prirodnog materijala koji ne uzrokuje štetne reakcije ni u ustima ni u celom organizmu.

Kako izgleda postupak postavljanja bezmetalnih krunica?

Proces postavljanja bezmetalnih krunica je detaljan i precizan. Tokom prvog pregleda pravi se analiza i precizan plan terapije. Obavezno je da donesete ortopan snimak, odnosno digitalni snimak obe vilice. 

Postupak uključuje četiri posete u sedam dana. Prva poseta podrazumeva pripremu i brušenje zuba, uz stavljanje privremenih krunica. Sledeća poseta je proba osnove za bezmetalne krunice.

Nakon toga sledi finalna proba pred cementiranje. Poslednja poseta uključuje postavljanje definitivnog rada i cementiranje.

Kako se brinuti o bezmetalnim krunicama nakon postavljanja?

Nakon postavljanja zubnih krunica, neophodno je nastaviti sa redovnom oralnom higijenom i redovno posećivati stomatologa.

Da biste održali zdravlje zuba, važno je da redovno perete zube pastom i četkicom najmanje dva puta dnevno, kao i da čistite prostor između zuba uz pomoć konca ili interdentalne četkice. Redovne posete stomatologu, kako naglašva Updent stomatološka ordinacija, ključne su za sprečavanje raznih bolesti zuba, uključujući karijes i parodontopatiju.

Ukoliko želite da popunite praznine u delovima vilice gde vam nedostaju zubi ili popravite oštećene zube od karijesa, bezmetalne krunice od cirkonijum keramike mogu biti idealno rešenje. Ovaj materijal će postići da vaši zubi dobiju potpuno prirodan izgled, čime će vaš osmeh zasijati sasvim novim sjajem.

Kako do holivudskog osmeha?

Izraz Hollywood Smile se često koristi u svakodnevnom razgovoru, jer je poznat kao sinonim za izuzetno bele zube koje karakterišu holivudske zvezde. Ali šta je zapravo “Hollywood smile”? 

To su bezmetalne krunice, fasete ili čak radovi na implantima izuzetno belih nijansi, preciznije “bleach” boje.

Ovo nije neka tajna ili novost, već se radi o nijansi najkvalitetnijih materijala koje se već koriste u svakodnevnoj izradi zubne protetike.

Svaka osoba može imati blistav osmeh, bez obzira da li je reč o pacijentima koji zahtevaju manje invazivne zahvate ili onima koji su prošli kroz kompletnu oralnu rekonstrukciju.

Bezmetalne krunice: Perfektno rešenja za blistav osmeh

Bezmetalne krunice su savršene navlake za zube za one koji žele da poboljšaju izgled svog osmeha. Bilo da želite da postignete holivudski osmeh ili jednostavno želite da poboljšate estetiku svog osmeha, bezmetalne krunice su odličan izbor.

Sa preciznom procedurom postavljanja i kvalitetnim materijalima, bezmetalne krunice pružaju dugotrajne i prirodne rezultate. 

Ako razmišljate o poboljšanju izgleda svog osmeha, razgovarajte sa svojim stomatologom o mogućnostima koje nude navlake za zube. Sa pravilnom negom, ove dentalne restauracije mogu vam pružiti savršen osmeh koji ste oduvek želeli.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo