22.7 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Benefiti ugradnje zubnih implanta

Kada je u pitanju lep osmeh, želite da vaši zubi savršeno funkcionišu, da se osećate prijatno i izgledate spektakularno.

Zubni implanti objedinjuju ove prednosti kako bi vam pružili idealnu opciju za zamenu zuba, omogućavajući vam slobodu da se osmehujete i unapredite svoje oralno zdravlje.

Jedinstvenost dentalnih implanta i leži u tome što rešavaju problem nedostajućih zuba, obnavljajući punu funkcionalnost, zdravlje i estetiku.

Izborom zubnih implanta dobijate niz prednosti koje tradicionalne proteze i mostovi ne mogu da pruže.

U ovom tekstu predstavljamo vam pet razloga zašto zubni implanti pružaju dugotrajne beneficije.

1# Zubni implanti se ponašaju kao prirodni zubi

Zubni implantati pružaju punu snagu žvakanja, često neprimetnu u odnosu na prirodne zube.

Zahvaljujući tome što su usađeni u vilicu i zamenjuju koren zuba, omogućavaju vam da zagrizete sa gotovo istom silom koju biste imali sa prirodnim zubima.

Nasuprot tome, drugi načini zamene zuba, kao što su mostovi ili proteze, ne obnavljaju snagu ugriza jer su postavljeni na vrhu desni i nisu usidreni u kost.

Kako zubni implantati funkcionišu kao prirodni zubi, omogućavaju vam da govorite bez ikakvih poteškoća i zvučite prirodno.

2# Dentalni implanti sprečavaju gubitak vilične kosti

Ako izgubite zub, to može dovesti do gubitka kosti u vilici. Naime, kada nema korena zuba (ili implanta) koji bi stimulisali kost, ona se počinje razgrađivati u praznom prostoru.

Ukoliko u roku od godinu dana od gubitka zuba ne postavite implant, ta oblast može da izgubi 25% svog volumena, a gubitak kosti se nastavlja tokom godina.

Nadoknada zuba protezom čak može da ubrza gubitak kosti jer se često drži labavo i može da se trlja o kost, postepeno je trošeći.

Međutim, zubni implanti sprečavaju ovaj proces jer ne samo da zamenjuju izgubljeni zub, već i koren, vraćajući žvakanje u normalu i obezbeđujući stimulans za prirodni rast kostiju.

3# Zubni implanti održavaju stabilnost susednih zuba

Kada izgubite zub, praznina koja ostane može uticati na susedne zube, koji se mogu pomerati prema toj praznini.

To ne samo da može izazvati nesklad u zubima, već može uticati i na vaš zagrižaj, sposobnost žvakanja hrane i vaš izgled. Osimo toga, može otežati kasniju zamenu zuba.

Neskladan zagrižaj takođe može da dovede do problema sa viličnim zglobom i rezultira bolom i glavoboljom.

Međutim, dentalni implanti mogu da reše ove probleme. Oni popunjavaju prazninu i omogućavaju dugotrajno održavanje savršenog osmeha.

Kada žvaćete hranu pomoću implanta, sila se ravnomerno raspoređuje kroz vilicu, umesto da pritiska desni i susedne zube. 

4# Dentalni implanti mogu sprečiti opuštanje lica

Vaši zubi u vilici imaju važnu ulogu u oblikovanju strukture vašeg lica. Gubitak zuba remeti tu podršku.

Isto tako, gubitak vilične kosti zbog nedostajućih zuba može da dovede do neželjenog opuštanja lica. Ovo se manifestuje kroz postepeni pad donje trećine lica i smanjenje udaljenosti između vrha nosa i brade.

Ove promene mogu da uključuju i višak bora oko usta, stanjivanje usana i izraženiju bradu, što čini da osoba izgleda starije nego što zaista jeste.

Zahvaljujući dentalnim implantima, omogućava se očuvanje snage čeljusti i sprečavaju promene u obliku lica, što znači da se zadržava njegov prirodni tonus i kontura.

5# Briga o dentalnim implantima je jednostavna

Možete se brinuti o dentalnim implantima na isti način kao što se brinete o prirodnim zubima. Nisu vam potrebne posebne tehnike.

Sa dentalnim implantima, perete zube dva puta dnevno i koristite zubni konac barem jednom dnevno. Ne morate koristiti lepkove kao što je slučaj sa protezama. Takođe, ne morate brinuti o karijesu jer ga implantati ne mogu dobiti.

Ako se pravilno brinete o njima, vek trajanja implanta se može značajno produžiti, čineći ovu opciju zamene zuba ekonomičnijom na duže staze. Stoga, cena implanta zuba ne bi trebala biti presudni faktor pri odluci.

Da biste postigli najbolje rezultate sa svojim dentalnim implantima, praktikujte dobru oralnu higijenu, pijte puno vode, konzumirajte uravnoteženu ishranu i izbegavajte pušenje.

Izvor: Unsplash/Bogdan condr

Stabilni zubni implanti – fiksni ili mobilni rad?

Ponekad je dovoljno postaviti samo nekoliko implanta na određenim mestima u ustima pacijenata bez zuba, poznatih i kao All-On-4 ili All-On-6, kako bi se stvorila potpuno stabilna fiksna protetska konstrukcija koja može podneti silu žvakanja.

No, ako nema dovoljno kosti za postavljanje više od dva implanta, kao trajno rešenje koriste se proteze. Ove proteze se povezuju s implantima putem posebnih veza koje se nalaze u protezi, pružajući izuzetnu stabilnost i pouzdanost.

S obzirom na razne faktore, važno je pažljivo razmotriti koji je tip rada najbolji za vas i vašu situaciju. Fiksni rad pruža potpunu stabilnost i izdržljivost, dok su mobilni radovi praktičniji i lakši za održavanje.

Bez obzira na vaš izbor, zapamtite da dentalni implanti pružaju dugoročno rešenje za gubitak zuba, vraćajući vam samopouzdanje i omogućavajući vam da uživate u životu s osmehom koji će trajati godinama.

Zubni implanti: Bezbedna i precizna zamena zuba

Zahvaljujući inovativnim rešenjima i opremi koju ima savremena stomatološka ordinacija, danas su zubi koji su izgubljeni ili oštećeni lako zamenljivi. Ova vrsta procedura sada je preciznija i bezbednija nego ikada ranije.

Uspeh dentalnog implanta zavisiće od njegovog položaja u ustima i količine kosti koja postoji da bi ga podržala.

Uopšteno gledano, dentalni implanti imaju stopu uspeha od oko 98%, što znači da pružaju predvidljive rezultate i odgovaraju velikoj većini ljudi.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo