28.3 C
Novi Sad
petak, 12 avgusta, 2022

Top 5 trikova za uređenje kupatila

Iako jedna od najkorišćenijih prostorija u kući – kupatilo se, kada je reč o uređenju prostora, uvek izostavlja ili stavlja u drugi plan. 

Naječšći razlog ovome je, pogršeno uvreženo mišljenje, da u kupatilu, prosto – nema mnogo toga za uređivanje. Kupatilo je izuzetno funkcionalna prostorije, koja se koristi svakodnevno i nema razloga da bude izuzeta prilikom dekorisanja doma.

Najbolje od svega? Minimalni izdaci i detalji poput ogledala za kupatilo mogu napraviti neverovatne promene u atmosferi i izgledu kupatila!

U narednim redovima dajemo vam jednostavnih 5 trikova za uređenje kupatila, uz pomoć kojih će ovo postati vaša nova omiljena prostorija u domu! 

#1 Biljke u kupatilu mogu napraviti momentalnu promenu

Svi znamo koliko biljke mogu da izmene atmosferu u prostoriji. Zelenilo prostoriji momentalno daje svežinu, nove boje, ali i prijatniji vazduh i osećaj čistoće. Iako je sobno bilje popularan izbor za uređenje gotovo svih soba – retko kada vidimo biljke u kupatilu.

Jedan od najčešćih razloga, jeste činjenica da je u kupatilu gotovo uvek vlažniji vazduh nego u drugim delovima prostorije, a vrlo često nema ni prirodne svetlosti što ne odgovara svim biljkama. 

Ipak, korisno je znati da biljke poput aspidistre, paprati, filodendrona, peperomije, aloe vere i bambusa zapravo vrlo dobro uspevaju u ovim uslovima – koji im čak i prijaju! 

Iz tog razloga, savetujemo vam da isprobate ovaj vrlo jednostavni trik za uređenje kupatila i momentalno uvidite pozitivne promene u prostoru! 

#2 Slike u kupatilu učiniće prostoriju nesvakidašnjom

Ukoliko ste ljubitelj eksperimentisanja u entereijeru ili vam je glavni problem koji imate sa kupatilom njegova jednoličnost, ovo je trik za vas!

Znamo da slike i umetnička dela u prostoiji mogu itekako uticati na njen izgled. Slike i umetnička dela daju novu dimenziju prostoru, ali i ličnost i autentičnost. 

Zbog toga je naš savet da se poigrate sa standardnim koncepcijama enterijera i okačite sliku, dve ili tri u vaše kupatilo – i vidite kako ono postaje ravnopravna prostorija sa svim ostalim prostorijama u kući.

Kupatilo sa galerijom slika, ili jednom, posebnom uramljenom fotografijom dobiće poseban status prostorije u vašem domu. 

#3 Prostirke daju novu dimenziju prostoru

Prostirke i tepisi su još jedni komadi enterijera koji se tradicionalno vezuju za sve prostorije u domu, izuzev – kupatilu.

Kada je reč o tepihu, za njegovo izbegavanje u kupatilu postoji praktičan razlog – podovi su često vlažni nakon tuširanja, zbog čega postoji opravdan strah zadržavanja vode, potrebe za čestim pranjem i slično. Ovo posebno važi za kupatila manje kvadrature. 

Ipak, to ne znači da u kupatilu možete koristiti samo nezanimljive, jednobojne, prostrike od gume. Ukoliko imate veće kupatilo, možete isprobati efektne prostirke od bambusa ili asure koje će uneti teksturu u prostor i učiniti ga višedimenzionalnim.  

#4 Razmislite o koloritu i nijansama u kupatilu  

Neutralne boje poput bež i bele su popularni odabir za kupatilo. Iako nema problema u vezi ovog kolorita samog po sebi, ukoliko su ne postoji detalj ili drugi komad u nekoj drugoj boji – prostorija može delovati izuzetno monotono i nezanimljivo.

Zbog toga će sledeći savet biti da razmislite o koloritu vašeg kupatila i vidite kako možete da mu dodelite novu dimenziju detaljima, aksesoarima ili čak – kompletnim krečenjem.

Krečenje je, razume se, najzahtevnija stavka, ali krečenje samo jednog zida kupatila u jarku boju može dovesti do velike promene u atmosferi. Ovo je posebno koristan trik u prostorijama gde su svi elementi sanitarije jednobojni. Ukoliko su lavabo, kada, bide i wc šolja, primera radi, u beloj boji, zid ili zidovi u teget ili zelenoj boji mogu napraviti izuzetno primetnu razliku.

Osim krečenja, minimalnim ulaganjem možete postići neverovatnu promenu jednostavnom promenom boje detalja u toaletu.

#5 Posebnu pažnju poklonite akseosoarima

Za kraj, ostavili smo savet koji je verovatno i ključan u uređenju kupatila. Dispenzeri, zavese za tuš kabinu, pa čak i peškiri u koloru mogu napraviti izuzetnu razliku u izgledu prostora.

Ukoliko ste se odlučili za promenu kolorita – jednostavno inkorporirajte pomenute detalje u jarkim bojama koje će dati novu dimenziju prostoru. Ukoliko ste se odlučili za prostirke od bambusa u kupatilu, oplemenite prostor detaljima koji će ispratiti stil i kupite dispenzer ili držač za sapun od drveta.

Sveće i mirišljavi štapići još jedna su moguća ideja koja će itekako uticati na samu atmosferu i izgled kupatila – ne zapostavite ih.

Da zaključimo, usvojite neki, više ili čak sve savete za uređenje vašeg kupatila i garantujemo vam da ćete se u njemu osećati prijatnije, te da će vam vrlo brzo ovo postati jedna od omiljenijih prostorija u domu!

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo