19.5 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Peperomija – Sve što treba da znate – Nega i razmnožavanje

Peperomija (Peperomia spp.) je rod biljaka koji sadrži više od 1.500 vrsta, a uobičajene vrste se često uzgajaju kao kompaktne sobne biljke. Takođe poznate kao biljke radijatora ili biberovac, nisu ni tako upečatljive kao begonije, niti otporne kao dracena, što bi moglo objasniti njihov relativno nizak profil u svetu sobnih biljaka. Ali ove biljke imaju sve osobine koje tražimo kod dobre sobne biljke: tolerišu niz uslova uzgoja, sportski interesantno lišće i ostaju relativno male.

Peperomija vrste se razlikuju po izgledu, iako mnogi imaju listove koji su zaobljeni i blago debeli. I dok mnoge biljke peperomije imaju svetlo zeleno lišće, lišće može doći u različitim bojama, teksturama i uzorcima. Uopšteno govoreći, oni čine biljke koje sporo rastu i ne zahtevaju održavanje. Obično ih možete saditi bilo kada kao sobne biljke, mada je sadnja na početku vegetacije u proleće idealna.

NazivPeperomija, Biberovac
Latinski nazivPeperomia spp.
Tip biljkeZeljasta višegodišnja
Veličina Manje od 30cm visine i širine
SvetlostDelimična senka
Tip zemljištaIlovasto, srednje vlažnosti, dobro drenirajuće
PH zemljišta6 do 6.6
Vreme cvetanjaTokom cele godine
Boja cvetaŽuta do smeđa
PorekloTropska i suptropska područja Centralne i Južne Amerike
Peperomija – karakteristike

Peperomija nega

Peperomija nije posebno teška biljka za uzgoj, a zbog svoje male veličine savršena je za radne površine i bašte sa saksijama. Ove biljke retko će prerasti svoje komšije ili ih zaseniti.

Najveći problem sa kojim se suočavaju biljke peperomije obično je povezan sa nepravilnim zalivanjem i vlažnošću. Ove biljke su poreklom iz centralnih i južnoameričkih suptropskih i tropskih regija, gde često rastu u hladnom i vlažnom podzemlju prašuma. Kao sobne biljke, vole umerenu vlažnost zemljišta i visoku vlažnost, ali mogu biti veoma osetljive na prekomerno zalivanje. Prezalivana peperomija teži da uvene ili može da formira podignute izbočine nalik na kraste na lišću.

Srećom, biljke peperomije nisu sklone razvoju ozbiljnih problema sa štetočinama ili bolestima. Nemojte se plašiti ako vaša biljka izgubi nekoliko donjih listova, jer je to normalno. Ali veliki pad lišća obično je posledica drastične promene temperature ili problema sa đubrivom. Osim toga, biljke peperomije mogu biti podložne brašnastim bubama, pa pazite na pamučne bele mase na stabljikama ili donjoj strani listova.

Peperomija svetlost

Peperomija uglavnom voli da raste u delimičnoj senci i spada u sobno cveće koje voli tamu. Izbegavajte izlaganje biljaka direktnoj popodnevnoj sunčevoj svetlosti, koja može spaliti lišće. U zatvorenom prostoru, postavite ih tamo gde mogu da primaju jarko, indirektno svetlo sa prozora. One mogu tolerisati situacije pri slabom osvetljenju, iako lišće možda nije tako živahno. Takođe se mogu dobro razvijati pod fluorescentnim osvetljenjem.

https://youtu.be/AyilDNrtO84
Peperomija nega – Video tutorijal

Peperomija zemljište

Blago, dobro drenirajuće tlo je ključno za biljke peperomije. Odlučite se za mešavinu za sađenje sobnih biljaka sa tresetnom mahovinom.

Peperomija zalivanje

Ove biljke vole redovno zalivanje, ali ne do te mere da se tlo namoči. Pustite da se zemlja osuši na dodir između zalivanja. I malo smanjite zalivanje u kasnu jesen i zimu kada biljka ne raste aktivno.

Peperomija – biberovac (shutterstock.com)

Temperatura i vlažnost

Biljke peperomije se obično dobro snalaze na sobnoj temperaturi između 18 i 27 stepeni Celzijusa. Ali svakako ih zaštitite od promaje i strujanja vazduha iz ventilacionih otvora za klimatizaciju i grejanje, što može izazvati ekstremne fluktuacije temperature. Štaviše, više vole umerenu do visoku vlažnost. Da biste podigli vlažnost, možete zamagliti lišće ili postaviti biljku na poslužavnik ispunjen kamenčićima i vodom, sve dok dno posude ne dodiruje vodu.

Peperomija đubrenje

Đubrite svake druge nedelje tokom vegetacije (od proleća do jeseni) razblaženim tečnim đubrivom ili koristite pelete sa đubrivom sa sporim oslobađanjem na početku vegetacije. Ne gnojiti zimi.

Peperomija presađivanje

Peperomija uspeva kada ima saksiju odgovarajuće veličine – ni preveliku, ni premalu, pa izaberite saksiju koja odgovara njenoj korenskoj lopti. Presađujte biljke u proleće svake dve do tri godine, čak i ako je to samo radi osvežavanja tla. Možete ga ili zameniti u postojećoj saksiji ako korenje još uvek u nju staje ili pređite na nešto veću saksiju.

Razmnožavanje peperomije

Većina vrsta peperomije lako se razmnožava iz reznica lista, slično načinu na koji se razmnožavaju afričke ljubičice. Uklonite velike listove sa peteljkama i zakopajte ih u tlo za početak rasada. Upotreba hormona za ukorenjivanje može povećati šanse za uspeh. Stavite reznicu na toplo, svetlo mesto dok se ne pojavi novi rast, a zatim je presadite u stalnu posudu.

Peperomija je jedna od najnezahtevnijih sobnih biljaka (shutterstock.com)

Orezivanje peperomije

Obrezivanje vaše biljke peperomije obično nije potrebno. Ali možda biste želeli da orežete biljku ako se proteže više od 30cm. Koristite sterilisani nož ili makaze. Cilj orezivanja je da zadržite željenu veličinu, mada treba izbegavati obilno orezivanje jer će trajno oštetiti biljku i usporiti rast. Odrežite mrtve ili oštećene izrasline po potrebi.

Peperomija vrste

Jedna od velikih prednosti i radosti ljubitelja peperomije je mnogo dostupnih oblika listova. Ovo su oni koje ćete najverovatnije pronaći u lokalnom baštenskom centru:

  • Peperomia caperata: Ovo je daleko najpopularnija dostupna peperomija. Sadrži naborane, blago srcolike listove sa naznakom crvenih, ljubičastih ili narandžastih i tamnih žila.
  • Peperomia argyreia: Ponekad se naziva peperomija lubenice, ova biljka ima ovalne listove sa srebrnim uzorkom. Posebno dobro raste u saksijama.
  • Peperomia obtusifolia: Ova biljka ima uspravnu naviku rasta, sa tamnozelenim (obično) i zaobljenim listovima.
Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo