29.4 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Filodendron – Nega i razmnožavanje – Sve što treba da znate

Rod filodendron potiče iz porodice kozlaci (Araceae) i sadrži stotine vrsta prelepih biljaka sa velikim i živopisnim lišćem, koje dolaze iz Južne Amerike. Njihovi listovi su obično veliki, zelene boje i sjajni, i dodaju malo svog prirodnog tropskog duha vašem domu. 

Postoje dve vrste filodendrona: jedna je vrsta vinove loze, dok druga nije penjačica. Filodendron vinove loze može narasti do oko metar veličine, obično zahteva neku potpornu strukturu na koju se može penjati, kao što su rešetka ili lestvice. Tipovi koji se ne penju imaju uspravan rast i odlične su saksijske biljke.

Generalno, filodendron je biljka koja ima brzu stopu rasta, a može narasti više od 4 metra visine. Najbolje ga je saditi u proleće, ali kao kućne biljke se obično mogu uspešno zasaditi u bilo koje doba godine.

Otrovni su za kućne ljubimce i ljude ako se progutaju.

NazivFilodendron
Latinski nazivPhilodendron spp.
PorodicaAraceae
Vrsta biljkeVišegodišnja zeljasta
Veličina30cm do 6m visoka, 30cm do 2m široka, zavisno od vrste
SvetlostDelimično izlaganje suncu
Tip zemljištaIlovasto, dobro drenirano
PH zemljištaKiselo
Vreme cvetanjaNema
Boja cvetovaNema
PorekloCentralna Amerika, Južna Amerika
ToksičnostToksično za ljude i za kućne ljubimce
Filodendron – karakteristike

Filodendron nega

Filodendron može uspešno da raste u vašem domu, ali kada se brinete o biljci filodendron u kućnim uslovima, pokušajte da oponašate njeno prirodno tropsko okruženje. Obezbedite dovoljno toplote i vlage u blizini sunčanog prozora.

Tokom toplog vremena, stavite filodendron napolje na senovito mesto da povremeno udiše svež vazduh i upija prirodno svetlo. Čuvajte ga direktne sunčeve svetlosti; može da spali njegovo nežno lišće.

Redovno brišite lišće biljke vlažnom krpom, kako bi neometano vršila fotosintezu i izgledala atraktivno i lepo.

Filodendron je sobna biljka koja nema ozbiljnijih problema sa štetočinama ili bolestima. Ali može biti podložan uobičajenim štetočinama kućnih biljaka, uključujući lisne vaši, brašnaste bube, ljuspice, tripse i paukove grinje. Tretirajte štetočine prirodnim insekticidnim sapunom ili hortikulturnim uljem.

Filodendron svetlost

Filodendron obično najbolje raste na delimičnoj sunčevoj svetlosti i spada u sobno cveće koje voli tamu. Oni bi prirodno dobijali prošaranu svetlost pod tropskom krošnjom, a ne direktno sunce. U zatvorenom prostoru, postavite ih pored prozora koji dobija jako, indirektno svetlo.

Premalo svetlosti može uzrokovati rast vazdušnih korenova sa puno prostora između listova. Ali previše svetla može doprineti da mnogi listovi požute u isto vreme. Ako je požutelo samo nekoliko listova to je obično samo normalno starenje biljke.

Filodendron nega – Video tutorijal

Filodendron zemljište

Filodendron preferira rastresito tlo za saksije koje je bogato organskom materijom. Zemlja mora imati dobru drenažu. Za saksijske biljke, preporučuje se da zamenite zemljište vašeg filodendrona svakih nekoliko godina.

Ove biljke su osetljive na soli koje se akumuliraju u zemljištu zalivanjem, što može izazvati smeđe i žute listove. Povremeno možete ispirati neke soli temeljno zalivajući posudu sve dok voda ne izađe iz rupa za drenažu. Ali na kraju će tlo trebati osveženje.

Filodendron zalivanje

Filodendron generalno voli umerenu količinu vlage u tlu. Zalivajte kad god se gornji centimetar zemlje osuši. I prekomerno zalivanje i nedovoljno zalivanje mogu da dovedu do opadanja listova, pa procenite kada je vreme za zalivanje prema suvom tlu, a ne po listovima.

Filodendronima nije dobro da budu u vlažnom tlu, jer to može dovesti do truljenja korena. Sorte koje se ne penju imaju tendenciju da imaju malo veću toleranciju na sušu od sorte vinove loze. Smanjite količinu vode za sobne biljke i tokom zime.

Temperatura i vlažnost

Tolerancija temperature filodendrona varira u zavisnosti od vrste. Generalno, ne bi trebalo da budu izloženi temperaturama ispod 13 stepeni Celzijusa. Pobrinite se da ih zaštitite od hladne promaje, poput one iz otvora za klimatizaciju.

Filodendron voli vlažnost, tako da ćete možda morati da povećate vlažnost oko vašeg filodendrona ako živite u suvoj klimi. Svakih nekoliko dana biljku možete zamagliti vodom iz boce sa raspršivačem. Saksiju možete staviti i na tacnu sa kamenčićima napunjenu vodom, pazeći da dno posude ne dodiruje vodu, što dovodi do truljenja korena.

Filodendron đubrenje

Koristite uravnoteženo tečno đubrivo za filodendron koji držite u zatvorenom, jednom mesečno, u proleće i leto, kako bi se osiguralo napredovanje biljke. Zatim smanjite hranjenje na svakih šest do osam nedelja u jesen i zimu.

Ako vaša biljka ne dobija dovoljno hrane, njen rast će biti sporiji od normalnog, a listovi bi mogli izgledati manji nego inače.

Zavisno od vrste list filodendrona može biti veći od 1 metra (shutterstock.com)

Filodendron vrste

Najčešće vrste filodendrona su:

 • Philodendron scandens: Ova biljka je veoma popularna penjačica. Ima listove u obliku srca koji su ponekad raznobojni.
 • Philodendron erubescens: Snažan penjač sa crvenkastim stabljikama i lišćem.
 • Philodendron melanochrysum: Ova biljka je zapanjujuća penjačica sa tamnim, baršunastim listovima u boji bronze.
 • Philodendron rojo: Hibrid koji ostaje mali i upravljiv, ali zadržava svoju snagu.
 • Philodendron bipinnatifidum: Velika biljka sa dubokim listovima i ponekad se naziva filodendron čipkastog drveta.

Bitno je napomenuti da Monstera deliciosa, koja se često smatra filodendronom, to zapravo nije, iako obe biljke pripadaju istoj porodici.

Filodendron obrezivanje

Ako vaš filodendron pusti predugačke ili duge loze, odrežite ih sterilizovanim makazama. Najbolje vreme za ovo je proleće ili leto. Možete bezbedno da podrežete filodendron u bilo koje doba godine da biste uklonili žute listove i skratili vretenasti rast. Najbolje je seći neposredno iznad čvora lista. Uzmite svoje reznice stabljike i koristite ih za razmnožavanje.

Filodendron razmnožavanje

Filodendroni pripadaju redu sobnih biljaka koje se lako razmnožavaju reznicama i deljenjem. Najbolje vreme za razmnožavanje je rano proleće, jer dani postaju duži. Evo kako da razmnožite filodendrone ovim metodama:

Filodendron razmnožavanje iz reznica stabljika:

 • Biće vam potrebne sterilizovane makaze, mešavina zemljišta za saksije, saksija i, opciono, hormon za ukorenjavanje.
 • Odrežite deo stabljike dužine 15ak cm i stavite ga u posudu sa vodom da razvije korenje. Možete uvesti hormon za ukorenjivanje da povećate šanse za uspeh s ukorenjivanjem, ali to obično nije potrebno.
 • Dodajte još vode kada ispari. Ako je biljka duže od dve ili tri nedelje u istoj vodi, potpuno promenite vodu da sprečite rast algi ili bakterija.
 • Kada se razvije nekoliko korena (obično u roku od dve nedelje), stavite reznicu u vlažnu zemlju.

Filodendron razmnožavanje deljenjem sadnica

 • Filodendroni često razvijaju sadnice koje se mogu ukloniti iz glavne biljke sa netaknutim korenom i presaditi kada narastu 10ak centimetara.
 • Dan pre nego što planirate da podelite biljku, dobro zalijte biljku. Deljenje je traumatično za biljku, tako da želite da vaša biljka bude u dobrom stanju.
 • Trebaće vam oštar nož, mešavina zemlje za saksije i nova saksija.
 • Izvadite biljku iz postojeće saksije, stavite je na ravnu, stabilnu površinu, prstima olabavite klupko korena i otkinite sadnicu sa njenim korenom. Koristite nož koji će vam pomoći da isečete guste korene ako je potrebno.
 • Posadite sadnicu odmah u svežu, vlažnu mešavinu zemlje za saksije.

Uzgajanje filodendrona iz semena

Uzgajanje filodendrona iz semena je spor proces; reznice stabljike su mnogo brže.

Ali, ako insistirate da filodendron uzgajate iz semena, za sadnju će vam biti potrebno nekoliko semena, saksija i zemljište.

Posadite jedno seme na svakih 5cm oko 1cm duboko u bogato tlo. Pokrijte biljku plastičnom folijom. Povremeno uklanjajte foliju kako bi biljka dobila svež vazduh. Redovno prskajte zemlju kako bi se održala njena vlažnost. 

Filodendron je najbolje deliti reznicama, ali može se uzgojiti i iz semena (shutterstock.com)

Seme filodendrona ne treba namočiti pre sadnje. Semenju će trebati od oko dve do osam nedelja da klija na temperaturi zemljišta između 20 i 23 stepena Celzijusa. Kada sadnice niknu i postanu dovoljno čvrste za rukovanje, premestite svaku u sopstvenu malu posudu kako biste podstakli jak razvoj korena.

Filodendron presađivanje

Posadite filodendron u nešto veću posudu od njegovog korena sa dovoljno drenažnih rupa. Kada koreni počnu da vire iz zemlje i izlaze iz drenažnih rupa saksije, vreme je da ponovo presadite filodendron.

Idealno vreme za presađivanje je kasno proleće ili rano leto.

Izaberite jednu veličinu saksije više. Nežno izvadite svoju biljku iz stare saksije i stavite je u novu sa svežom zemljom na dnu i oko bokova. Zatim temeljno zalijte biljku.

Nega filodendrona tokom zime

Tropske biljke moraju da prezime u kući ako ne živite u tropskoj zoni, a ako im obezbedite odgovarajuće uslove, prezimiće bez problema.

Kako se dani skraćuju, a temperature opadaju, filodendronima je potrebno malo manje vode nego tokom toplije sezone rasta. Takođe, zalivajte samo kada vrh zemlje počne da bude suva na dodir.

Pre nego što donesete biljke, koristite makaze da odsečete požutele listove ili dugačke stabljike. Proverite da li ima plesni, znakova propadanja i insekata pre nego što unesete filodendron unutra.

Uobičajeni problemi sa filodendronom

Filodendroni su lagana sobna biljka za uzgoj, odnosno biljka koja se dobro prilagođava životu u zatvorenom prostoru i može se lako razmnožavati. Sklon je nekim zdravstvenim problemima ukoliko nisu zadovoljeni svi uslovi u pogledu vode, sunca i tla.

Evo nekoliko znakova bolesti koje treba tražiti i kako se nositi s njima:

Filodendron žuti lišće

Nekoliko problema može izazvati da lišće požuti, kao što je zalivanje vodom koja je previše hladna, nedostatak sunčeve svetlosti ili izlaganje biljke previše jakom svetlu. Ako stariji listovi žute, možda nedovoljno zalivate biljku. Ako mlađi donji listovi požute, možda zalivate previše. U većini slučajeva prilagodite ove faktore i videćete da se vaša biljka oporavlja.

Ako svom filodendronu dajete biljnu hranu, pazite da prvo zalijete zemlju, dodajte rastvor đubriva razblaženog vodom, a zatim ponovo zalijte biljku. Ovi dodatni koraci obezbeđuju da korenje ne bude spaljeno od hemikalija u đubrivu, što može izazvati žutilo listova.

Miris žutih listova i truljenja

Ako listovi vaše biljke požute vrlo brzo, to je obično znak truleži korena. Ako ga brzo uhvatite, možda ćete uspeti da spasite biljku. Pomirišite tlo zbog trulog mirisa ili iskopajte koren da proverite njegovo zdravlje. U većini slučajeva, odrežite crne, kašaste komade trulog korena i ponovo posadite bele ili žute delove korena u čistu posudu sa svežom zemljom.

Žute mrlje ili šare na listovima

Ako primetite male žute lezije ili šare na listovima vaše biljke, to je najčešće znak virusa mozaika. Možda ćete moći da se rešite virusa tako što ćete pomoći biljci da se odbrani: ako je temperatura i dalje topla, iznesite biljku napolje na indirektno, prirodno svetlo.

Držite zaraženu biljku najmanje 60cm dalje od drugih biljaka. Uklonite pogođene listove. Očistite ostatak listova, uklanjajući prašinu sa površine. Nanesite razblaženo đubrivo bogato azotom na tlo, kako biste pomogli biljci da ponovo ojača.

Lišće braon boje

Ako vaša biljka razvije smeđe ivice listova, možda ste šokirali svoje biljke vodom koja je previše hladna. Takođe, ako listovi vaše biljke počnu da postaju smeđi i kašasti, verovatno ste je preterano zalivali. Smeđi rubovi listova koji počinju da se uvijaju ukazuju na to da je biljci potrebno više vode i manje sunca. U skladu sa tim postupajte dalje.

Smeđi vrhovi listova sa žutim oreolima mogu ukazivati ​​da je vašoj biljci potrebno više vlage. Možete zamagliti listove biljke ili staviti posudu sa biljkom na tacnu sa vodom da biste podigli vlažnost. Nemojte potapati bazu biljke; držite je tačno iznad vodene linije.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo