31.7 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Kako da pametno opremite svoje kupatilo?

Za većinu ljudi renoviranje kupatila je prava noćna mora. Najpre, kada preuređujete ovaj deo stambenog prostora, računajte da neko vreme nećete moći da ga koristite, sve dok se ne završe kompletni građevinski radovi i dok se ne postavite nove sanitarije. 

Ipak, nemate razloga za brigu. Uz dobru organizaciju i pouzdanog majstora sve radove možete završiti u najkraćem mogućem roku. U nastavku teksta dajemo vam par saveta kako da pametno i bez velike muke renovirate svoje kupatilo. 

Za početak napravite jasan plan

Kao i kod svake nove investicije, valjalo bi uzeti papir i olovku i zabeležiti svaki detalj koji se tiče kupovine novog kupatilskog nameštaja, sanitarija, pločica kao i samog rasporeda. Trebalo bi okvirno da znate koliko će sve to da vas košta kako ne biste došli u situaciju da prekinete sa radovima usled nedostatka novca. 

Mudro iskoristite svaki centimetar prostora

Kod renoviranja kupatila je nezgodno to što se obično radi o prostorijama manje kvadrature u koje treba da stanu svi potrebni elementi, bilo da se radi o kadi ili tuš kabini, bojleru, veš mašini i sl. Zbog toga gledajte da pametno iskoristite svaki centimetar. Dobar raspored dosta znači naročito kada vam je kupatilo manjih dimenzija. 

Da li kupiti nove pločice za kupatilo?

Jedna od stavki na koju treba da računate jesu pločice za kupatilo. S obzirom da krase kupatilo i znatno utiču na estetski izgled, savetujemo vas da pre kupovine dobro razmislite da li ćete se odlučiti za keramičke ili granitne. Obe vrste imaju svoje prednosti, a cena im varira od modela, dizajna kao i od same veličine pločica. 

Dizajneri savetuju da se kod manjih kupatila treba fokusirati na pločice standardnih (manjih dimenzija) svetlijih boja kako bi vam prostor izgledao vizuelno veći. 

Kod kupatila veće kvadrature možete eksperimentisati pri kupovini novih pločica. I ove godine su u trendu pločice sa mozaikom, kao i sa imitacijom kamena ili cigle. 

Tuš kabine 80*80 – idealno rešenje za kupatila skromne veličine

Ukoliko više preferirate tuš kabine od kade, na tržištu postoji zaista veliki izbor, od klasičnih standardnih dimenzija kao što su tuš kabine 80*80, do onih nešto većih. Sve tuš kabine se danas prave od izdržljivog kaljenog stakla, najčešće sa belim ramom. Činjenica je da kabine zauzimaju manje prostora od kada, funkcionalnije su i praktičnije pa ih u većini domova možete videti. 

Da biste izabrali idealnu tuš kabinu za svoje kupatilo, uvek se možete posavetovati sa nekim ko se bavi uređenjem enterijera. Od njega možete dobiti informacije o kvalitetu pojedinih proizvođača kao i o najnovijim trendovima kada je kupovina tuš kabine u pitanju. 

Instalirajte viseće police

Kada je ušteda prostora u pitanju, najpraktičnije su se pokazale viseće četvrtaste police koje se pozicioniraju na neki od slobodnih zidova u kupatilu. Na njima možete držati sve potrepštine za kupatilo, od kozmetike, peškira do kompletne hemije koju koristite za čišćenje. 

Police možete kupiti gotove ili ih napraviti po meri. Bitno je da ih postavite na mesto gde nikome od ukućana neće smetati prilikom boravka u kupatilu. 

Birajte odgovarajuću vrstu sanitarija

Poslednjih nekoliko godina, sve više su popularne sanitarije koje se ugrađuju direktno u zid poput konzolnih wc šolja i konzolnih lavaboa. Njihovom ugradnjom automatski dobijate na prostoru koji možete iskoristiti na razne druge načine. Ipak, treba da znate da se radi o nešto skupljem modelu sanitarija i da ćete za njih morati da izdvojite znatno više novca od na primer klasičnih modela.

Funkcionalan kupatilski nameštaj se više isplati

Kada govorimo o opremanju kupatila, gledajte da ne kupujete ormariće sa otvorenim elementima. Nisu praktični ni malo jer u nih ne može puno toga da vam stane i moraćete stalno da brišete prašinu. Umesto toga, razmislite o ormarima koji su zatvoreni a u isti mah dovoljno duboki da u njih možete smestiti na primer kompletnu kozmetiku.

Obratite pažnju na detalje

Čak i kada ste kompletirali celo kupatilo, ostavite mesta za malo mašte. Često detalji doprinose samoj estetici čineći prostor prijatnijim i vizuelno lepšim. Ubacite malo zelenila u kupatilo, tako što ćete na policu staviti neko sobno ili veštačko cveće. 

Ogledalo u kupatilu se podrazumeva. Okruglo ili četvrtasto, na vama je da pronađete savršeni model koji će prostor u kupatilu učiniti vizuelno većim.

Mirišljave sveće, poneki kamenčić ili morska školjka učiniće vaše kupatilo pravom malom oazom mira.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo