12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Feng shui pravila za uređenje doma

Feng shui je drevna kineska filozofija koja nastoji da pronađe ravnotežu i harmoniju između elemenata. Uključivanje feng shui pravila u vaš dom prevazilazi zapadnjačka načela udobnosti ili estetike. Umesto toga, stavlja naglasak na fizičko i mentalno zdravlje, uspeh i zdrave međuljudske odnose, što se postiže kroz pozitivan protok energije.

Često se naziva umetnošću određivanja položaja, najjednostavnijim rečima, feng shui se odnosi na pozicioniranje različitih elemenata kako bi se optimizovao „chi“ ili energija. 

Izraz se sastoji od dve reči: „feng“, što znači vetar i „šui“, što znači voda. Ne samo da su ova dva elementa osnovna i vitalna za ljudsku egzistenciju, već se kreću i teku svuda širom sveta.

Dok se feng shui principi primenjuju na mnoge elemente života, oni se obično praktikuju u dizajnu enterijera jer se njegovi elementi najlakše mogu primeniti u kontekstu kuće.

U azijskoj kulturi, ova filozofija se zove Tao, što u prevodu znači „put”. Taoizam je put prirode, a sva osnovna feng shui pravila odražavaju prirodu. Evo pogleda na suštinske principe feng šuija: komandni položaj, bagua i pet elemenata.

Komandna pozicija

Ako želite da feng shui pravila primenite u vašem domu, prvo morate da znate sve o komandnoj poziciji. U feng šuiju, komandna pozicija je mesto u prostoriji koje je najudaljenije od vrata i nije u direktnoj liniji sa njim. Postavlja vas dijagonalno prema vratima. U idealnom slučaju, trebalo bi da imate jasnu liniju vida do vrata. Komandna pozicija je mesto gde želite da provedete većinu svog vremena u prostoriji.

Neka od osnovnih pravila feng šuija sugerišu da odredite ovu dominantnu poziciju u prostoriji, a zatim postavite krevet, radni sto ili peć u dijagonalno poravnanje ako je moguće. Ova tri dela vaše kuće su kritična jer svaki predstavlja suštinski deo vašeg života. Krevet je za vas, radni sto je produžetak vaše karijere, a šporet predstavlja vaše bogatstvo i hranu.

Mapa Feng Shui Bagua

Feng shui bagua
Feng shui bagua (shutterstock.com)

Bagua je feng shui energetska mapa postavljena na plan poda vašeg doma. Kineska reč „bagua“ u prevodu znači „osam oblasti“. Svaka od osam oblasti se odnosi na različite životne okolnosti, kao što su porodica, bogatstvo ili karijera. I svaka od ovih oblasti ima odgovarajuće oblike, boje, godišnja doba, broj i zemaljske elemente. U centru bague – devete oblasti – ste vi, koji predstavljate vaše opšte stanje zdravlja.

Postoji nekoliko feng šui škola mišljenja. Sve one koriste bague kada analiziraju vaš dom; međutim, neki primenjuju baguu na različite načine. Zapadne i BTB (crna sekta) škole obično postavljaju bagua tako da se oblasti znanja, karijere i korisnih ljudi podudaraju sa ulaznim vratima kuće. Leteće zvezde i druge klasične škole mogu da orijentišu baguu na osnovu energije godine ili kompasa.

Područja Bagua

Najlakši način da uključite baguu u svoj život i feng shui pravila u vaš dom jeste da identifikujete jednu do tri oblasti kojima je potrebna najveća pažnja. Ne pokušavajte da radite na svim oblastima odjednom. Da biste ojačali svoju energiju ili poboljšali protok u tim oblastima, uključite feng shui savete u tu oblast.

Bogatstvo 
Predstavlja: ​​Bogatstvo, obilje, prosperitet
Oblik: stubasti, pravougaoni
Boje: ljubičasta
Sezona: proleće
Broj: 5
Element: drvo
Slava 
Predstavlja: Slava, reputacija, strast, vidljivost
Oblik: trougao, šiljast
Boje: crvena
Sezona: Leto
Broj: 9
Element: Vatra
Ljubav
Predstavlja: Partnerstvo, brak, briga o sebi
Oblik: ravan, kvadrat
Boje: Pink
Sezona: Prelazno
Broj 2
Element: zemlja
Porodica 
Predstavlja: Porodica, novi počeci
Oblik: stubasti, pravougaoni
Boje: zelena, plava, teal
Sezona: proleće
Broj: 4
Element: drvo
Zdravlje
Predstavlja: Vaše stanje
Oblik: ravan, kvadrat
Boje: smeđa, narandžasta, žuta
Sezona: Prelazna
Broj: 5
Element: Zemlja
Deca 
Predstavlja: Deca, završetak, radost
Oblik: kružni, sferni
Boje: bela, metalik
Sezona: jesen
Broj: 7
Element: Metal
Mudrost
Predstavlja: Znanje, samokultivacija, veština
Oblik: ravan, kvadrat
Boje: Tamno plava
Sezona: Prelazno
Broj: 8
Element: zemlja
Karijera
Predstavlja: Karijera, put u životu
Oblik: talasast, zakrivljen
Boje: crna
Sezona: Zima
Broj: 1
Element: voda
Korisni ljudi 
Predstavlja: Uslužni ljudi, dobrotvori, putovanja
Oblik: kružni, sferni
Boje: siva, metalik
Sezona: jesen
Broj: 6
Element: Metal
Bagua mapa

Feng Shui elementi

Feng shui elementi
Feng shui elementi (shutterstock.com)

Pet elemenata feng šuija – zemlja, metal, voda, drvo i vatra – potiču iz taoističke tradicije. Elementi su pet međusobno povezanih faza u životu koje zajedno rade na stvaranju kompletnog sistema. Obično, kada feng shui pravila primenite u vašem domu, balansirate ovih pet elemenata.

Da biste unelii elemente u svoj život i svoj dom, morate definisati gde želite da usmerite svoju energiju. Slično kao i bagua, birate jednu do tri oblasti života koje želite da poboljšate. Zatim jačate sopstvenu energiju i energiju vašeg doma dodavanjem boja ili oblika u toj prostoriji.

Na primer, vaša bagua pokazuje da je vaša spavaća soba usklađena sa vašim opštim stanjem zdravlja i mestom gde se podmlađujete. Povezuje se sa elementom zemlje. Razmislite o kako da u tu prostoriju unesete zemljane tonove, keramičku ili glinenu grnčariju, kamenje ili kristale.

Nakon što ste tamo napravili poboljšanja, fokusirajte se na nekoliko drugih prostorija ili oblasti vašeg života. Pogledajte odgovarajuće elemente u tim prostorijama i unesite feng shui predmete koji odgovaraju njima. Namera je da donesete pozitivnu energiju u te sobe, te oblasti vašeg života, i na kraju ceo vaš dom.

  • Drvo. Simboliše rast i vitalnost. Postavljanje drvenih predmeta u vaš prostor podstiče lični rast. Biljke i drveni nameštaj su laki načini za dodavanje ovog elementa.
  • Metal. Simbolizuje logiku i inteligenciju. Podržava znanje i mentalnu oštrinu. Dodajte ovaj element svom prostoru metalnim okvirima ili skulpturama.
  • Zemlja. Simbolizuje stabilnost i ravnotežu. Pomaže pri uzemljivanju i stabilizaciji. Unesite element zemlje u vaš dom pomoću kamenja, kristala i pejzaža.
  • Voda. Simbolizuje mudrost i spokoj. Pomaže u jasnoći i opuštanju. Ogledala, reflektujuće površine i akvarijumi su načini da dodate element vode u vaš prostor.
  • Vatra. Simboliše strast i energiju. Predstavlja transformaciju, ekspanziju i volatilnost. Koristite sveće i crvene predmete da obogatite svoj prostor vatrom.
ZemljaMetalVodaDrvoVatra
KvalitetiPrizemljenost
Stabilnost
Samosvest
Efikasnost
Preciznost
Lepota
Fleksibilnost
Pristupačnost
Intuitivnost
Progresivnost
Dinamičnost
Vitalnost
Strast
Briljantnost
Otvorenost
OblikKvadratKrugZakrivljenPravougaoniTrougao
BojeSmeđa
Narandžasta
Žuta
Bela
Metalik
CrnaZelena
Plava
Crvena
SezonaPrelaznaJesenZimaProlećeLeto
OblastiWellness
znanje
partnerstvo
Uslužni ljudi
Deca
KarijeraPorodica
Bogatstvo
Slava

Opšta feng shui pravila za uređenje doma

Sada kada ste savladali glavne elementa Feng shui dizajna, hajde da zaronimo u ukrašavanje svake sobe.

Feng Shui saveti za dnevnu sobu

Feng shui dnevna soba
Feng shui dnevna soba (shutterstock.com)

Otvorite prozore i prozračite svoju dnevnu sobu kako biste omogućili Feng shui energiji da slobodno teče kroz nju. Dodajte mnogo biljaka da unesete živost spoljašnjeg sveta. Uverite se da je vaš nameštaj udoban, privlačan i predisponirajući za opuštanje. Položaj vašeg nameštaja za sedenje treba da podstakne komunikaciju.

U idealnom slučaju, vaša sofa treba da bude okrenuta prema vratima i treba da bude postavljena uz zid. Ovo je „komandna pozicija“ u prostoriji, koja stvara jasan pogled na vrata. Koristite Bagua mapu da odlučite koji je najbolji oblik za sto za kafu i da odaberete dominantnu boju u prostoriji. Da biste izabrali dominantnu boju, postavite mapu preko tlocrta vašeg doma i pogledajte u koji kvadrant vaša dnevna soba spada. Na primer, ako spada u porodični prostor, ukrasite ga porodičnim nasleđem i odlučite se za nameštaj pravougaonog oblika.

Postavite providne zavese od belog platna na prozore i izbegavajte zatamnjene senke. Ova tehnika propušta svetlost ne dozvoljavajući pozitivnoj energiji da pobegne.

Ako imate kamin u dnevnoj sobi, nemojte montirati TV iznad njega, čineći ga žarišnom tačkom. Prikažite samo stavke koje su vam značajne. Zapamtite, nered je velika greška u Feng shui dizajnu enterijera.

Feng Shui saveti za kuhinju

Feng shui kuhinja
Feng shui kuhinja (shutterstock.com)

Principi Feng shui rasporeda nalažu da kuhinja treba da bude u zadnjem delu kuće – bilo na južnom ili severnom kraju. Ali ako vaš raspored prostorija ne odgovara ovom kalupu, ne brinite. Još uvek možete doneti pozitivnu energiju u svoj prostor za kuvanje.

Prema Feng Shui pravilima, kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija za vaše zdravlje, a šporet je u njenom srcu. Ako je moguće, izbegavajte postavljanje sudopera pored šporeta. Ovo stvara sukob između dva elementa vatre i vode.

Ako vaši ormarići ne dosežu sve do plafona, popunite prostor između njih biljkama ili kuhinjskim dekorom. Uradite to kako biste sprečili nakupljanje negativne energije i prašine.

Dodajte i dosta metalnih i drvenih akcenta u svoju kuhinju. Ovo promoviše produktivnost i jača porodične veze. Uverite se da vaš šporet radi ispravno i popravite ili odbacite polomljene predmete ili uređaje. Na kraju, koristite mapu Bagua da biste pronašli najbolju boju za svoju kuhinju. Možete je koristiti na zidovima, ormarima, zidnim dekoracijama, umetničkim predmetima ili u prilagođenoj pozadini. 

Feng Shui saveti za kancelariju

Feng shui kancelarija
Feng shui kancelarija (shutterstock.com)

Manje je više jedno je od vodećih pravila dizajna Feng shui-ja. U kancelariji, ovo počinje sa pospremanjem i organizovanjem vašeg stola. Ostavite samo komade nameštaja i predmete koji doprinose vašoj produktivnosti — ili vam pomažu da vizuelizujete profesionalne ciljeve.

Najbolji položaj za vaš sto je okrenut prema vratima i sa čvrstim zidom iza sebe. Odvojite vreme da razmislite o komandnoj poziciji za vaš sto je važno jer definiše kako se „suočavate“ sa budućim poslovnim prilikama.

Pošto Feng shui principi podstiču harmoniju sa okolinom, izaberite drveni sto koji unosi prirodnu estetiku u vaš radni prostor. Izbegavajte sukobe boja i umesto toga izaberite nijanse koje neguju vašu prirodnu kreativnost. Najbolje su nijanse žute, zelene i plave. Ove nijanse pomažu da opustite vaš um, tako da možete da se fokusirate na svoje projekte. Ako želite da dodate malo jače boje, idite na nekoliko crvenih akcenta.

Feng Shui saveti za spavaću sobu

Feng shui spavaća soba
Feng shui spavaća soba (shutterstock.com)

U dizajniranju vaše spavaće sobe, počnite tako što ćete pronaći komandnu poziciju za vaš krevet – najveći komad nameštaja u sobi. Prema pravilima Feng Shui dizajna enterijera, trebalo bi da se naslanja na zid i da bude nasuprot vratima. Ako nema uzglavlje, kupite ga. Uzglavlja stvaraju osećaj zaštite i podrške. Izaberite dizajn sa mekim ivicama — najbolje je tapacirano uzglavlje. Izbegavajte one napravljene od metala kao što je kovano gvožđe. Generalno, izbegavajte nameštaj sa oštrim uglovima i preferirajte dekor koji promoviše mir i odmor.

Razmislite o posteljini u umirujućim, zemljanim nijansama kao što su bež, siva, terakota ili prljavo bela. Odlučite se za posteljinu napravljenu od prirodnih vlakana kao što su pamuk ili lan. 

Obložite svoj krevet udobnim jorganom kako biste ga učinili što privlačnijim i istovremeno podsticali protok pozitivne energije. Na kraju, uvek stilizujte predmete kao što su jastuci, lampe ili noćni ormarići u parovima.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo