23.8 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Šta podrazumeva profesionalno održavanje zgrada i koje su prednosti ove usluge?

U poslednje vreme, profesionalno održavanje zgrada je sve traženija usluga na našem tržištu. To potvrđuje i činjenica da danas postoje brojne agencije koje nude usluge čišćenja i održavanja kako stambenih, tako i poslovnih zgrada.

Takođe, veliki je broj objekata širom Srbije koji koristi usluge ovih agencija, od malih privatnih stambenih zgrada do velikih poslovnih objekata. Međutim, nisu svi upoznati sa činjenicom da ove agencije nude mnogo više nego samo čišćenje unutrašnjosti zgrada.

Zapravo, održavanje zgrada obuhvata niz različitih usluga kao što su održavanje zajedničkih prostorija, čišćenje fasada, zamena krovova, održavanje zelenih površina i mnoge druge. U nastavku teksta bliže ćemo vas upoznati sa svakom od njih.

Redovno čišćenje ulaza i hodnika obezbeđuje prijatan životni prostor

Ukoliko živite u stambenoj zgradi, poznato vam je koliko zajedničke prostorije umeju brzo da se uprljaju. Zato čišćenje unutrašnjosti zgrade predstavlja glavnu stavku kada je u pitanju održavanje zgrada, kao i jedan od glavnih razloga zbog kog mnogi korisnici biraju ove usluge.

Evo kako to izgleda: radnik iz firme dolazi u dogovoreno vreme, u većini slučajeva jednom nedeljno, i tom prilikom vrši čišćenje zajedničkih prostorija u zgradi. Uglavnom su to predulaz, hodnici i lift, te tada čisti ulazna vrata, pod, stepenište, gilendere, prozore, kao i unutrašnjost lifta.

Različite firme koriste različita sredstva i alate za čišćenje, te ukoliko vam je bitno da sredstva budu ekološka, raspitajte se kod agencije da li će to biti moguće.

Održavanje zajedničkih prostorija u kancelarijama za efikasniji rad zaposlenih

Kada je reč o poslovnim prostorima, mnoge firme najčešće unajmljuju agencije radi održavanja zajedničkih prostorija u kancelarijama. Ovo podrazumeva redovno čišćenje kupatila i kuhinje, ali i čišćenje podova i prozora, iznošenje smeća i tako dalje.

Ovakvo održavanje prostora odlično je rešenje za svaku kancelariju, jer uz ove usluge nema potrebe za raspodelom poslova između zaposlenih. Niko nije zadužen da pravi spisak i podelu zadataka, niti da koristi svoje radno vreme, pauzu ili ostaje prekovremeno kako bi obavljao čišćenje kada je na njega red.

Što se tiče održavanja neposrednog radnog prostora, svaki radnik može redovno održavati sto za kojim sedi. Sve što je tada potrebno jeste ne ostavljati nepotrebne stvari na stolu i redovno prebrisati površine, tastaturu i monitor od prašine.

Održavanje spoljašnjosti zgrade kao važna stavka

Dok se oko brisanja zajedničkih prostorija zaposleni ili stanari još i mogu dogovoriti između sebe, čišćenje spoljašnjosti je već izvan našeg domašaja. Zato ovaj aspekat često biva zanemaren, što može imati ozbiljne posledice po kvalitet spoljašnjosti i unutrašnjosti vašeg objekta.

Održavanje spoljašnjosti zgrade podrazumeva čišćenje fasada, pranje prozora i drugih staklenih površina, čišćenje i zamenu oluka, kao i reparaciju i zamenu krovova.

Sve ove zadatke ne možete odraditi sami, te je potrebno unajmiti profesionalce. Učestalost potrebe za ovim uslugama zavisiće od zgrade do zgrade, kao i od same usluge.

Koliko često treba obavljati održavanje spoljašnjosti zgrade?

Što se fasada i staklenih površina tiče, važno je znati da pravovremeno čišćenje fasade, kao i redovno čišćenje staklenih površina daju najbolji efekat i na najadekvatniji način održavaju kvalitet stambenih i poslovnih objekata.

Na fasadama koje se ne održavaju redovno talože se kiša, sneg, prašina i druga prljavština te dolazi do razmnožavanja algi i gljivica, što sve zajedno narušava kvalitet i izgled zgrada. Zato je ovo korak koji ne smete zanemariti.

Zamena crepa radi se po potrebi, dok je čišćenje oluka nužno sprovoditi redovno, kako biste izbegli komplikacije poput zagušenja oluka i vlaženja spoljašnjosti, pa i unutrašnjosti zidova.

Čišćenje oluka podrazumeva uklanjanje lišća, blata, mahovine i svih drugih materija koje se u njemu talože usled vremenskih prilika i obavlja se svake godine, najčešće u proleće i jesen.

Visinsko pranje prozora

Dodatne usluge vredne pomena

Usluge koje smo do sada nabrojali nisu ni pola od onoga što možete pronaći među uslugama agencija za održavanje zgrada. Iskusne firme svojim klijentima nude još mnogo toga, uključujući skidanje grafita, održavanje zelenih površina, čišćenje snega i čišćenje bazena.

Takođe, tu su i usluge čišćenja posle građevinskih radova, održavanja liftova, montiranja video nadzora, čišćenja tavana i podruma i odnošenja kabastog smeća, kao i obavljanje poslova administrativne prirode od strane profesionalnog upravnika zgrade.

Prednosti angažovanja firme za održavanje zgrada

Prednosti saradnje sa agencijama ovog tipa zaista su brojne. Pre svega, tako niste u obavezi da preuzimate posao na sebe i raspodeljujete ga među članovima kolektiva ili stambene zajednice, već sav posao prepuštate profesionalcima.

Takođe, kada znate da na ovim poslovima rade vešti radnici sa dugogodišnjim iskustvom i brojnim uspešnim zadacima iza sebe, možete biti sigurni da će posao biti obavljen kako treba.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo