18.9 C
Novi Sad
nedelja, 22 maja, 2022

Odabir poda – koje vrste podnih obloga postoje?

Pod čini najveći deo enterijera jer se prostire čitavom unutrašnošću konstrukcije, stoga predstavlja upečatljiv vizuelni element enterijera. Od trenutka kada zakoračite kroz vrata neprestano će vam pod biti pred očima, zato je veoma važno uklopiti ga dobro sa ostatkom kuće ili stana.

Osim toga, pod je deo vašeg doma koji tokom godina trpi najveće opterećenje. Dakle, važno je odabrati tip podnih obloga koji odgovara vašim zahtevima i budžetu, jer je to obično dugoročna investicija – pravilno postavljen, održavan i kvalitetan pod treba da traje decenijama. 

U tekstu koji sledi saznajte koje su najčešće vrste podova i njihove karakteristike, kako biste olakšali sebi izbor idealne podne obloge za vaš dom.

Parket – najstarija podna obloga prilagođena zahtevima modernog doba

Jedan od najstarijih načina za oblaganje podova je parket. Danas se može pronaći u najrazličitijim oblicima i dezenima, a odlično se uklapa uz svaki enterijer. Zbog svojih karakteristika imaju dug vek trajanja, jer se najčešće radi o pravom drvetu čijom obradom se postiže željeni kvalitet. 

Zahvaljujući lakiranju, parket postiže visoki sjaj zbog čega izgleda moderno i atraktivno. Prednost parketa je što se može vremenom ponovo izlakirati i izhoblovati, tako da će još jednom izgledati potpuno novo. 

Usled napretka tehnologije koji je zahvatio sve industrijske grane, danas uvek možemo pronaći proizvod nove generacije na tržištu podnih obloga, kao što je to slučaj sa kompozitnim parketom.

Ova vrsta parketa je nastala kao potreba da se napravi proizvod od drveta i ostalih prirodnih materijala koji će biti otporniji od parketa i masivnog drveta, lakši za postavljanje i održavanje dok je istovremeno cenovno pristupačniji.

Koje su karakteristike kompozitnog parketa?

Kompozitni parket – inovativno rešenje za moderne i ekološke podne obloge

Kao što smo već napomenuli, kompozitni parket je moderno rešenje za podne obloge koji ima poboljšanje karakteristike od uobičajenog parketa. Izrađen je od masivnijeg drveta, zbog čega je izuzetno otporan na najrazličitija oštećenja kao što su grebanje i udarci. 

Osim toga, odlično je izolovan zvučno pa ne odzvanja prilikom gaženja po njemu. Interesantno je i to da sprečava klizanje.

Kompozitni parket je okrenut ka ekološkom značaju – teško je zapaljiv, povećava nivo bezbednosti tako što odlično provodi statički elektricitet i ono što je najvažnije, ne emituje štetne gasove. 

Dimenzije parketa zavise od želje kupca, a za materijal se obično uzima drvo hrasta, oraha, jasena i u poslednje vreme, bambusa. Savršeno se uklapa u sve vrste unutrašnjih prostora, bilo da je reč o rustikalnom ili modernom enterijeru. 

Laminat – popularan pod za sve vrste enterijera

Laminantni pod je već decenijama popularan izbor među kupcima. Poznat je po tome što se lako postavlja bez potrebe za lepkom ili ekserima, a održava se jednostavnim brisanjem prašine i prljavštine, uz povremeno korišćenje spreja za čišćenje laminata.

Potrebno je znati da je laminatni pod sintetička podna obloga, razvijena i dizajnirana da izgleda kao pod od drveta ili kamena. 

Laminat je pogodan gotovo za svaku sobu u vašem domu. Za kuhinje i kupatila postoje posebni vodootporni laminantni podovi sa dodatnom zaštitom. Proces postavljanja laminata sprečava skupljanje prljavštine između dasaka, što je idealna karakteristika za dečije i spavaće sobe.

Izuzetno je otporan na sve vrste habanja, pa tako dobro podnosi udaranje štiklom, dečije igračke i predmete koji padaju. Iz tog razloga, sve više javnih površina poput velikih prodavnica i aerodroma postavlja laminat kao podnu oblogu.

Uobičajeno ima garanciju od 20 godina, u zavisnosti od proizvođača i samog kvaliteta laminata. Zaštitni sloj sprečava boju da izbledi, pa će dugo vremena izgledati kao da ste ga tek postavili

Linoleum – elastičan pod sa efektom jastuka

Linoleum je elastični podni materijal, što znači da se sabija i odbija kada hodate po njemu, stvarajući blagi efekat hodanja po jastuku. Izdržljiv je, ekološki prihvatljiv, a postoji u širokom spektru boja i stilova, što ga čini atraktivnom opcijom za svaki dom i poslovni prostor. 

Linoleumu se dodaje zaštitni sloj koji štiti pod od ogrebotina i gubitka prvobitnog sjaja usled izlaganja sunčevoj svetlosti. Ukoliko nema oblogu, linoleum treba očistiti voskom svake dve ili tri godine kako bi održao svoj izgled. 

Posebno je otporan na udubljenja, oštećenja od masti ili ulja, a zbog premaza dobro se odupiru mehaničkim naprezanjima, stogla je optimalan za poslovne prostore i javne zgrade. 

Uz odgovarajuću negu, pod linoleuma može trajati 40 godina i više. 

Odabir podnih obloga zahteva više istraživačkog rada od pukog odabira proizvoda prema izgledu. Nekoliko drugih faktora kao što su vlaga, trajnost, troškovi i ostalo što smo naveli u tekstu iznad, u velikoj meri treba da utiču na odluku, kako bi odabrali pod koji odgovara vama, vašoj porodici i vašem domu.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo