13.9 C
Novi Sad
petak, 12 avgusta, 2022

Koji monitor izabrati za kancelariju?

U današnje vreme okruženi smo mnoštvom uređaja koje, za različite namene, svakodnevno koristimo, kako na poslu, tako i kod kuće. Jedan od tih uređaja, svakako je i monitor. Bez njega je funkcionisanje mnogih aparata prosto nemoguće! Da li ste se ikad zapitali koliko vam vaš monitor zapravo odgovara?

Ukoliko radite u birou, podrazumeva se da mnogo sati provodite ispred monitora vašeg računara. Kako bi vaš rad bio produktivan, a vi se ugodno osećali na svom radnom mestu, postoje neki faktori na koje treba obratiti pažnju pri odabiru kancelarijskog monitora.

Šta je važno kod monitora za kancelariju?

Hajde da pogledamo koji to faktori igraju najvažniju ulogu pri kupovini odgovarajućeg monitora za kancelarijske poslove, i šta još treba uzeti u obzir ukoliko vam je radno mesto ispred računara.

  • Savršena veličina za kancelarijski monitor – Da biste mogli optimalno da radite ispred monitora, on mora biti odgovarajuće veličine. Prednost današnjih uređaja je što su čak i veliki modeli dostupni po niskoj ceni. Za kancelarijski rad uvek treba koristiti monitor od najmanje 22 inča. Međutim, monitori od 24 inča, i veći, su najpogodniji za rad u birou. Na ovaj način se na ekranu mogu istovremeno prikazati nekoliko prozora, što je velika prednost za mnoge poslove. Ultraširoki monitori, na kojima u isto vreme mogu funkcionisati tri programska prozora, su vredni svakog truda.

Sledeći uređaji su idealni za upotrebu u kancelariji:

  • Samsung Full HD Monitor F24T352FHR, 24 inča, IPS-panel, Full HD rezolucija, AMD FreeSync, 5 ms, 75 Hz.
  • Ben Q GL2480, 24 inča, Full HD, 1 ms, HDMI, DVI.
  • Samsung Curved Monitor C32R502FHR, 32 inča, VA-panel, Full HD rezolucija, AMD FreeSync, 4 ms, 60 Hz.
  • Rezolucija kancelarijskog monitora – Rezolucija igra posebno važnu ulogu pri izboru mnogih uređaja, pa tako i kod monitora za biro. Kako bi se izbeglo nepotrebno naprezanje očiju, slika treba da bude što je moguće oštrija i u visokoj rezoluciji. Full HD rezolucija od 1.920 x 1.080 piksela, bi stoga trebalo da bude na raspolaganju kod kancelarijskih monitora. Međutim, ako na ekranu istovremeno otvarate više operativnih prozora, rezolucija bi morala da bude i veća, kako bi se i najsitnija slova prepoznavala bez problema. Svako ko ima visoke grafičke zahteve u radu, treba da izabere 4K rezoluciju.

Savet: povećajte veličinu fonta u operativnom sistemu, ako je čitanje na visokim rezolucijama zamorno.

  • Povezanost kancelarijskog monitora – Idealan monitor za rad u birou treba da ima i određene opcije za povezivanje. One uključuju HDMI vezu, pored standardnih VGA i DVI konekcije. Ako koristite 4K monitor, potrebna vam je HDMI 2.0 veza ili DisplayPort 1.2 – ovo se odnosi i na monitor, i na računar na koji treba da se poveže. Najmanje jedan USB-port na monitoru je takođe od koristi.

U kancelariji su preporučljivi monitori sa zaštitom od odsjaja, kako bi se izbegle refleksije. Ako je monitor direktno ispred prozora, trebalo bi prozor malo zatamniti, kako bi se izbegla zaslepljenost.

  • Podešavanje kancelarijskog monitora – Idealan monitor za rad u birou treba da ima i eksterno podešavanje. Mora biti podesiv po visini, kako bi se prilagodio nivou očiju. Tako ćemo izbeći nepravilno držanje, koje uzrokuje brojne zdravstvene probleme. Pored toga, uređaj bi trebalo da bude nagnut pod dovoljnim uglom. Mogućnost rotacije je veoma korisna za specifične poslove. Između ostalog, važna su i interna podešavanja – osvetljenost, kontrast, temperatura boje, veličina fonta…

Podesite boje kako ne biste opteretili oči! Obratite pažnju na bogate, ugodne boje i njihovu dovoljnu dubinu, kao i kontrast. Profil boja monitora se podešava ručno.

  • Potrošnja strujeKancelarijski monitor treba da ima visoku efikasnost u smislu potrošnje energije. To je zato što se koristi mnogo sati, svakodnevno. Ako uređaj ima režim uštede energije, to takođe govori o njegovoj efikasnosti.

Radite sa dva monitora! Tako je lakše prelaziti između velikog broja prozora, što može biti velika prednost kod mnogih poslova jer štedi vreme. Samim tim se i efikasnost povećava. Većina modernih računara ima dva izlaza za monitore.

Odgovarajući monitor je od izuzetne važnosti za vašu efikasnost i očuvanje zdravlja na radnom mestu. Stoga vam savetujemo da idealan monitor potražite u internet-prodaji. Tu se na jednom mestu nalazi veliki izbor modela, koje vi možete razgledati i upoređivati bez stresa, iz udobnosti svog doma.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo