19.5 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Kakve su idealne ljuljaške i njihalice za bebu i na koji način je najbolje da se koriste

Sjajno je imati mesto da se beba smesti na neko vreme kako biste mogli da obavite svakodnevne obaveze ili nešto što tog trenutka ne može biti odloženo. 

Neki roditelji se odlučuju na kupovinu ljuljaške/njihalice za bebu da bi na taj način mogli da umire bebu kada je to neophodno tokom prvih meseci. 

Ako imate poteškoća u odabiru ljuljaške i njihalica evo nekih saveta koji vam mogu biti od pomoći u tom izboru.

Kako funkcioniše ljuljaška za bebu?

Ljuljaška se pokreće mehanički. Kod nekih postoji mogućnost da se ljuljaju sa strane na stranu, neki napred-nazad, a kod nekih postoji kombinacija oba ljuljanja. 

Mnogi imaju i druge funkcije kao što su vibracije, zvukovi, prijatna bebi muzika i drugo. Ono što je dobro u odnosu na obične njanjalice jeste da nije potrebno da vi ljuljate bebu niti se ljuljanje postiže pomeranjem bebe. Ljuljaške za bebu se pokreću na dugme i sve ide preko te komande.

Šta omogućavaju ljuljaška/njihalice za bebu

Pre svega, ljuljaške i moderne njihalice za bebe su korisne iz dva velika razloga: mogu biti odlične za smeštaj “nervoznih” beba i bezbedno su mesto za stavljanje bebe kada vam je potrebna pauza da napravite ručak, istuširate se ili obavite nešto po kući. Bebe vole stalno kretanje, i nije ni čudo, proveli su veći deo od 40 nedelja u poskakivanju. Prelazak u spoljašnji svet može biti težak za mnoge mališane. Stalno ljuljanje, nežni tonovi i vibrirajući pokreti koje pružaju ljuljaške za bebe mogu učiniti čuda za smirivanje nekih beba.

Pre odluke treba još znati…

Ono što treba da znate jeste da ne vole sve bebe ljuljanje jer svaka beba je drugačija, baš kao i odrasli. 

Tako da je bitno odabrati ono što bebi prija da li obična njihalica ili ljuljaška njihalica, priroda bebe diktira. Možda je najbolje, kod prijatelja koji već imaju bebu i ljuljašku, oprobati jednom da se uverite da li vašoj bebi prija ili ne. 

Ljuljaška-njihalica kao zamena za krevetac 

Imajte na umu da kada se pravilno koriste i pod nadzorom, ljuljaške za bebu su bezbedan prostor, ali, stručnjaci upozoravaju, ovi proizvodi nisu odobreni za bezbedan san i dugotrajno spavanje bebe. 

Mnogi od ovih proizvoda reklamiraju se kao proizvodi za uspavljivanje ili pak prikazuju fotografije mališana koji mirno dremuckaju na pakovanju, ali je važno da uvek pratite smernice za bezbedno spavanje i zdravlje bebe.

Dakle, kratka dnevna dremka može biti u njima (mada je najbolje da prebacite bebu u krevetac kada god je to moguće), ali noćno spavanje se nikako ne preporučuje.

Postoji još nekoliko ključnih karakteristika o kojima treba da  razmislite dok ne donesete odluku:

Prenosivost

Koliko lako se proizvod prenosi iz sobe u sobu treba da vam bude pitanje prilikom kupovine. One su obično laganije i pogodne za prenošenje iz prostora u željeni prostor. 

Bitno je i kako se sklapa da li je to teži način pa ne može svako sklapati ili je jednostavan mehanizam koji svako može sklopiti i ponovo sastaviti.  

Kako se čisti i dezinfikuje

Potrebno je da svaka stavka bebi opreme koju nabavljate može lako da se čisti i dezinfekuje. Potražite navlaku koja se može ukloniti u mašini ili vodootpornu tkaninu koju je lako obrisati.

Nagib sedišta

Vrlo je bitno da njihalice/ljuljaške sadrže opciju za podešavanje nagiba dok beba raste kako bi u potpunosti bili usklađeni sa onim što je propisano za svaki uzrast. Nikako nemojte koristiti ljuljašku/njanjalicu koja nije preporučena za uzrast bebe. 

Opcije zvuka i pokreta

Treba birati one ljuljaške/njihalice sa prijatnim tonovima i većim izborom muzike. Ovo će vam dati priliku da eksperimentišete da vidite šta beba najviše voli.

Estetika

Mame vole da sva oprema za bebu bude lepih i veselih tonova i što prirodnijih materijala. Zato, kad uzimate ljuljašku za bebu imajte i ovo u vidu. 

Izvor fotografije: Shutterstock

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo