Koliko košta beba?
Koliko košta beba?

Kada razmišljate o proširenju porodice obuzme vas toplina jer zamislite malo, nežno, mirišljavo biće, koje je plod vaše ljubavi. Kad pomislite koliko je neophodnih troškova za pripremu za bebin dolazak na svet, javlja se zebnja. Koliko vas košta prva godina života vaše bebe, kada zbrojite sve izdatke – pelene, opremu, garderobu, formulu?

Pre kupovine nove bebi opreme raspitajte se da li nešto možete da posudite od prijatelja ili članova porodice (freepik.com)

Generalno, najskuplji deo mogu biti troškovi koje imate pre rođenja bebe (prenatalna nega), a zatim i sam porođaj. Evo kratkog prikaza troškova koje možete očekivati, gde možete uštedeti i nekoliko saveta o tome kako možete unapred budžetirati.

Pelene

Vašoj bebi je potrebno između 6 i 12 pelena svaki dan, verovatno više u prvim nedeljama života. Računajte da pakovanje pelena za novorođenčad, koje sadrži 50 komada u kutiji, košta od 800 do 1000 dinara, zavisno od proizvođača. Pakovanje od 50 pelena će vam u najboljem slučaju biti dovoljno za nedelju dana.

Ovaj trošak može opteretiti vaš porodični budžet, pa čak i dovesti do toga da bebi ređe menjate pelene, što može uzrokovati osip i druge zdravstvene probleme.

Pelene od platna su opcija koja je finansijski isplativija, jer ih možete koristiti iznova nakon otkuvavanja i pranja. Naravno, moraćete da uzmete u obzir i udobnost. A ako planirate da dete pošaljete u dnevni boravak, u jaslice, moraćete da vidite da li dnevni boravak zahteva pelene za jednokratnu upotrebu – a sve su šanse da je tako.

Kako uštedeti novac na pelenama

Babine su praksa koja i dalje živi na našem podneblju. Možete da zamolite goste da donesu pelene umesto slatke odeće ili dodatnih igračaka za bebu. Mudro je zatražiti nekoliko različitih vrsta pelena, tako da možete videti koje najbolje odgovaraju vašoj bebi – a koje su i vama najpraktičnije za korišćenje.

A ako imate dodatni prostor za skladištenje, možete zatražiti i različite veličine, tako da budete pokriveni dok vaša beba raste.

Saveti za uštedu na pelenama za jednokratnu upotrebu

 • Cene pelena mogu drastično varirati od jednog do drugog prodajnog mesta. Kako biste uvek bili u toku sa akcijama i cenama pratite sajt Cenoteka.
 • Kupujte jednokratne pelene uvek na sniženjima i u većoj količini.
 • Pelene robne marke trgovinskog lanca često su podjednako dobre kao i pelene najpoznatijih svetskih proizvođača, a koštaju mnogo manje.
 • Od šestog meseca počnite da učite bebu na nošu.

Ishrana

Ishrana vaše bebe u prvoj godini života će zahtevati priličnu količinu vašeg vremena i vaših finansija, naročito ako ne dojite. Na vama je kako ćete se snabdevati hranom, a svaka metoda ima svoju cenu i razmatranja.

Dojenje

Dojenje je obično najjeftinija i najzdravija opcija hranjenja vaše bebe – naravno, ukoliko ste u mogućnosti da dojite. Mleko je besplatno, ali morate uzeti u obzir sldeće troškove:

 • Pumpe za izmlazanje mleka
 • Specijalni grudnjaci za dojilje
 • Kesice za skladištenje mleka
 • Ostale zalihe

Ako planirate dojenje, dobra je ideja da imate pumpicu za dojenje. Ručne pumpice za izmlazanje možete naći već po ceni od 2000 rsd, dok kvalitetna dvostruka električna pumpica radi prilično efikasnije, ali početna cena joj je 12.000 rsd.

Osim pumpice, možda ćete želeti ili će vam biti potrebne i druge zalihe. Mnoge od njih su opcionalne, ali troškovi se mogu povećati.

Adaptirano mleko

Formula za bebe dolazi u širokom spektru marki i tipova, a cena se može značajno razlikovati u zavisnosti od formule koju odaberete. Formula u prahu je obično najjeftinija opcija i košta od 1000 dinara po kutiji naviše. Jedna kutija dovoljna je za 5-7 dana (zavisno od uzrasta bebe).

Adaptirano mleko može biti velika stavka na spisku vaših troškova (freepik.com)

Vaši mesečni troškovi mogu biti veći ako odlučite da koristite tečne ili organske formule ili skuplji brend. Imajte na umu da vaši mesečni troškovi obično rastu kako vaša beba raste i jede više po sesiji hranjenja.

U proseku, prema stručnjacima, bebe dnevno konzumiraju sledeće formule:

 • 0–1 mesec: 680 grama
 • 2-3 meseca: 900 grama
 • 4-6 meseci: 680 do 900 grama
 • 7–9 meseci: 850 do 900 grama
 • 10-12 meseci: 680 do 850 grama 

Imajte na umu da kako beba konzumira više čvrste hrane, potreba za adaptiranim mlekom se smanjuje. 

Često možete zatražiti uzorke ili kupone od proizvođača formule, poput Similaca. Takođe možete ostvariti popuste na pretplatu ako naručite direktno sa sajta proizvođača.

Važno je pravilno mešati formulu prema uputstvima. Dodavanje manje praha u bočicu radi očuvanja formule i smanjenja troškova izuzetno je štetno za bebu.

Čvrsta hrana

Bebin pedijatar i vi odlučujete kada će vaša beba početi da jede čvrstu hranu. Generalno, preporučuje se da se sa hranjenjem čvrstom hranom otpočne u periodu kada beba napuni 6 meseci.

Za početak, mnogi roditelji odlučuju da ponude pire od šargarepe na pari, avokada, banane i sosa od jabuka. U početku će vaša beba degustirati samo ovu hranu, pa verovatno neće koštati mnogo. Kako vaša beba počinje da jede raznovrsniju hranu, možete izabrati da li ćete joj ponuditi kupovnu hranu za bebe u teglicama ili ćete je praviti sami kod kuće.

Ako kupujete hranu u prodavnici, mesečno će vas koštati oko 5000 rsd ili više.

U suprotnom, hranu možete kuvati na pari i pasirati kod kuće sa posuđem koje već imate pri ruci. Namenska kupovina blendera za bebi hranu, s druge strane, može vas koštati između 5000 i 10.000 rsd.

Odeća

Odeća za bebe je toliko slatka da ne možete da joj odolite. Lako je preterati i kupiti daleko iznad osnovnih potreba vaše bebe.  Stručnjaci procenjuju da ono što potrošite na odeću u prvoj godini može u proseku iznositi oko 5000 rsd mesečno. Ipak, možda ćete potrošiti mnogo više ili manje od ovog proseka.

Na primer, ako ste većinu vremena kod kuće, možete odlučiti da vašu bebu obučete u jednostavne kombinezone (zeke, štramplice). Ako ste u pokretu i često izlazite napolje, možda će vam trebati više odeće i odeće na boravak na otvorenom.

Napomena o veličini

Veličine odeće za bebe razlikuju se u zavisnosti od proizvođača i obično su označene prema starosti. Međutim, uskoro ćete saznati da nisu sve bebe građene isto. Izbegavajte kupovinu previše bilo koje veličine za početak. Vaša beba će rasti svojom jedinstvenom brzinom. Neke bebe mogu imati periode brzog rasta i čini se kao da preskaču veličinu. Druge bebe mogu ostati u istoj veličini neko vreme, bez obzira na godine.

Blago korišćenu bebi odeću možete pronaći kod rodbine i prijatelja, na online prodajama, u Facebook roditeljskim grupama. 

Ne kupujte odeću unapred, može se desiti da vaša beba preskoči ceo broj (freepik.com)

Više volite novu odeću? Obratite pažnju na rasprodaje u prodavnicama. Kada pronađete prodavnicu koja vam se dopada i koja odgovara vašem budžetu, možete da pratite njihov godišnji ritam prodaje kako biste uštedeli novac.

Oprema

Krevetac, kolica i auto sedišta, o, Bože! Postoji čitav svet opreme za vašu bebu i to u tolikoj količini da je dovoljno da vam se zavrti u glavi.

Dobra je ideja da sednete i napravite spisak stvari koje morate imati.

Ove stavke mogu uključivati:

 • Krevetac
 • Dušek za krevetac
 • Auto sedište
 • Stolica za hranjenje bebe
 • Kolica
 • Nosiljke za bebe
 • Podloga za previjanje
 • Ljuljaške ili njanjalice
 • Pribor za zaštitu dece
 • Bočice

Ono što čini vašu listu opreme koju morate imati biće veoma individualno za vas i način života i potrebe vaše porodice. Odolite iskušenju da kupite opremu za bebe na osnovu noviteta.

Ako se dvoumite oko nekog komada, razmislite možete li sačekati da vašoj bebi to zaista bude potrebno za kupovinu. Kako vreme odmiče, možda ćete videti da vam, na primer, ne treba baš neka fensi ljuljaška.

Kada budete imali listu stvari koje morate da nabavite, dobra je ideja da dodate cene kako biste mogli da počnete sa budžetiranjem. Imajte na umu da se oprema za bebe nudi u širokom rasponu cena.

Troškove kupovine bebi opreme možete umanjiti ako zamolite porodicu i prijatelje da vam potrebne komade poklone za babine.

Još jedan odličan način uštede je pozajmljivanje ili kupovina blago korišćene opreme za bebe od prijatelja ili porodice, ili čak na sajtovima za prodaju polovnih stvari ili u roditeljskim grupama. Kada koristite polovne predmete, pažljivo pregledajte da li imaju oštećenja.

Čuvanje bebe

Troškovi brige o deci variraju u zavisnosti od vaše:

 • Potrebe
 • Preferencije
 • Lokacijw

Možda ste roditelj koji ostaje kod kuće ili imate fleksibilan posao i moći ćete da radite od kuće. Možda imate porodicu spremnu da pomogne u čuvanju vaše bebe. Ili možda radite puno radno vreme i potrebna vam je stalna nega u velikom gradskom području.

Dadilja

Dadilje brinu o bebama i deci i dolaze u vaš dom gde čuvaju vaše dete. Sat vremena čuvanja bebe minimalno iznosi 500 rsd, a kada su praznici ili je vikend satnica se povećava za 100 rsd i iznosi 600 rsd. Ako želite da dadilja čuva vaše dete 8 sati, dok ste vi na poslu, minimalna dnevnica je 1500 rsd. Ova cena satnice se odnosi samo na čuvanje deteta i ne uključuje nikakve kućne poslove.

Dakle, ako tražite 40 sati nege od dadilje nedeljno, to će vas koštati minimalno 7500 dinara.

Drugi faktori koji utiču na cene su:

 • Broj dece koju imate
 • Godine iskustva koje vaša dadilja ima
 • Bilo koji prekovremeni rad koji vam može zatrebati
 • Dodatne radne obaveze koje dodelite, poput lakih kućnih poslova ili kuvanja

Jaslice

Mnoge bebe i deca idu u jaslice. Ovo su mesta gde porodice vode svoju decu na čuvanje u grupnom okruženju. O deci vode računa školovani vaspitači i medicinske sestre. Iz tog razloga, dnevni boravak u vrtićima je jeftiniji od usluge dadilja.

Zavisno od toga da li dete vodite u državni ili privatni vrtić, cene znatno variraju. Dnevni boravak u državnom vrtiću košta u proseku oko 4000 rsd mesečno, dok u privatnim vrtićima početna cena kreće od 18.000 rsd.

Medicinski troškovi

Vašoj bebi je potrebna osnovna medicinska nega kako bi se osiguralo da se pravilno razvija i da je zaštićena od određenih bolesti (imunizacija). To znači da ćete bebu voditi u predviđene posete pedijatru.

Tipične posete u prvoj godini se dešavaju kada beba ima:

 • 1 mesec
 • 2 meseca
 • 4 meseca
 • 6 meseci
 • 9 meseci
 • 12 meseci

U Srbiji je zdravstveno osiguranje za decu besplatno, te ako dete vodite u državni Dom zdravlja nećete imati troškove pregleda i vakcinacije.

Porođaj i prenatalna nega

Troškovi porođaja variraju u zavisnosti od toga gde želite da se porodite.

Na primer, porođaj u državnom porodilištu je besplatan, a ako želite da se porodite u privatnom porodilištu za vaginalni porođaj ćete morati da izdvojite 299.000 rsd. Ukoliko očekujete blizance, a porađate se “prirodno” cena raste i iznosi 350.000 rsd.

Carski rez će vas koštati 339.000 rsd ako očekujete jednu bebu, dok za blizanačku trudnoću košta 390.000 rsd.

U prenatalnom periodu vas takođe očekuju posete ginekologu koje mogu biti izuzetno skupe ako se odlučite za vođenje trudnoće “kod privatnika”.

Budžetiranje za bebu

Najskuplji aspekti prve godine uključuju prenatalnu negu, troškove privatnog porođaja i brigu o deci. Dakle, počnite sa ovim oblastima da biste napravili grube procene vaših ukupnih očekivanih troškova.

Zamislite ove vrste troškova kao fiksne troškove. Zatim, smislite ostalo. Stvari poput opreme, igračaka, odeće i hrane mogu se naći po različitim cenama kako bi zadovoljile vaše budžetske potrebe.

Ostali saveti:

 • Pitajte prijatelje ili porodicu da li imaju preostalu odeću za bebe, opremu, igračke ili druge potrepštine koje možete pozajmiti ili kupiti po niskim cenama. 
 • Oduprite se kupovini mnogo blistavih igračaka ili drugih predmeta. Bebe brzo rastu i mogu prerasti određene stavke pre nego što ih upotrebite, ako ih uopšte koristite. 
 • Identifikujte želje nasuprot potrebama. Opet, vaše potrebe će biti drugačije od nečijih drugih. Ali definitivno će vam trebati mesto gde će vaša beba spavati, jesti, osnovna garderoba i sedište za automobil. 
 • Razmislite o tome da zatražite novac ako vam neko ponudi da vam pošalje poklon za bebu. Ne znate uvek koje stvari će vam trebati unapred. Umesto da tražite poklon, razmislite o tome da zatražite poklon kartice ili čak gotovinu kako biste pokrili svoje osnovne troškove.
 • Spisak potrebnih stvari stavite na papir kako biste bili sigurni koliko vam novca treba.
 • Brojni lanci prodavnica nude poklone za novorođenčad. Ne zaboravite da se prijavite!

Završna reč

Kolike su troškove kupovine stvari za bebu imali vaši najbolji prijatelji ili rođaci može se potpuno razlikovati od toga koliko će isti proces koštati vas.

Iskreno razgovarajte sa vašim partnerom o vašim potrebama, željama i bilo kakvoj zabrinutosti oko plaćanja za te želje i potrebe. Razgovor o novcu može biti stresan, ali bićete zahvalni što ste se unapred pripremili i nadamo se da nećete naići na velika iznenađenja nakon rođenja vašeg mališana.