Kamin na drva

Grejanje na drva za neke domaćine je neprevaziđeni način  utopljavanja doma – obezbeđujući potpuni komfor i toplinu prostora, dok su troškoli izuzetno isplativi u odnosu na bilo koji drugi dostupan sistem grejanja.

Ovaj vid grejanja je i dalje dominantan na našim prostorima. Međutim, za njega je neophodna iskusna priprema – dobar odabir ogrevnih drva, njihova blagovremena nabavka, kao i pravilno skladištenje.

Kako biste spremno dočekali narednu grejnu sezonu, potrebno je da se dobro informišete pravilima  pripreme ogreva, i da prikupite potreban alat za seču. 

U daljem teksu pronađite infomacije o tome na šta treba posebno da obratite pažnju pri pripremi za grejnu sezonu grejanja na drva, kao i koje karakteristike drveta su važne da bi ono bilo dobar izbor za ogrev.

Kako pravilno pripremiti drva za ogrev?

Pravilna priprema za grejanje na drva je ključni faktor za se ostvare njegovi benefiti ekonomičnosti. Bilo da planirate da nabavite unapred spremno drvno gorivo ili samostalno koristite kvalitetne cepače za drvo ili motorne testere – priprema podrazumeva više obaveza: od detaljnog čišćenja peći, do skladištenja drveta na odgovarajuće mesto.

Upoznajte se sa različitim vrstama drva

Različite vrste drveta će pokazati različitu efikasnost, to jest ostvariće različite razultate pri korišćenju u energetske svrhe, bez obzira na jednako dobre uslove skladištenja. Razloga leži u tom što različite vrste drveta imaju različite kalorijske vrednosti.

Na domaćem tržištu su najpopularnije i najtraženije vrste: bukva, hrast i bagrem – to su vrste koje stvaraju najveći žar zbog kojeg je moguće dugotrajno održavanje toplote u prostorijama.

Koje je najbolje vreme za nabavku ogrevnog drveta?

Preduslov za uspešnu pripremu za narednu grejnu sezonu i efikasnost drvnog goriva  je da sa pripremom počnete na vreme – takva organizacija će omogućiti dovoljno vremena drvetu za sušenje.

Iako može delovati ekstremno, u pripremu se preporučuje da se upustite gotovo po završetku prethodne grejne sezone. Ako u nabavku ogrevnog drveta krenete šest meseci pre početka grejanja, ostvarićete velike uštede u potrošnji ovog energenta.

Tajna je u odgovarajućem skladištenju drva za ogrev koje je potrebno da bude dovoljno suvo – što nije moguće ukoliko je drvo posečeno samo mesec dana pre početka grejne sezone.

Suvo drvo za ogrev – koje sadrži do 25 procenata vode, oslobađa značajno manje dima, zbog čega je, pored benefita manje potrošnje, čak i zdravije po vaš organizam, štiteći disajne organe ukućana od dima i čađi koje bi drvo sa većim procentom vlage proizvelo.

Takođe, nedovoljno suvog drveta za ogrev ima značajno slabiju grejnu moć, dok pri upotrebi postoji veći rizik od oštećenja dimnjaka u domaćinstvu. 

Bezbedno čuvajte ogrevno drvo

Već smo govorili o prednostima grejanja na drva, međutim treba pomenuti i važnost pronalaska adekvatnog prostora za skladištenje drva za ogrev kako biste istim bili obezbeđeni tokom svih hladnih meseci tokom godine.

Kako nisu svi u prilici da drva skladište negde izvan doma na mestu posebno namenjenom za skladištenje veće količine drveta, ili pak iz praktičnih razloga želite da određenu količinu imate “na dohvat ruke”, potrebno je poslužiti se trikovima dizajna enterijera kako bi vaš prostor zadržao moderan i uredan izgled.

Rustično uređenje doma – skladištenje ogreva u domu

Kamini u enterijeru su sve popularniji klasični element dekora koji izgradnjom neizostavno postaje ključna tačka vašeg doma koja mami poglede. Pri tome, kamin obezbeđuje poseban ambijent udobnosti, pa je jasno zašto mnogi obožavaoci ove estetike žele da oplemene svoj dom na ovaj način.

Međutim, primarna funkcija kamina je grejanje, pa on zahteva i čitav prostor namenjen adekvatnom skladištenju drva za ogrev. U tome vam može pomoći izrada posebnog kutka doma koji će odisati duhom prirode.

Kako je “prirodna dekoracija” sve popularnija u svetu dizajna enterijera, skladištenje drveta za ogrev u domu, ne samo da je praktično rešenje, već može estetski upotpuniti vaš dom.

Grejanje na drva je najstariji način grejanja tokom hladnih meseci i do dana današnjeg ostaje izbor mnogih domaćinstava. Razlozi za korišćenje drva za ogrev su brojni, od kojih je jedan od osnovnih finansijska isplativost.

Ako se odlučite za ovu metodu ogreva, važno da, za najbolje rezultate, u pripreme započnete na vreme – tokom letnjih meseci, te da postepeno posvetite dovoljno pažnje svakom potrebnom koraku do početka grejne sezone.

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao i da ćete se i kroz praksu uveriti u sve benefite grejanja na drva, i u narednoj grejnoj sezoni biti zadovoljni u toplom domu.