Želite dnevnu sobu koja je uređena po najnovijim trendovima, ali ne znate kako da to postignete? Želite da prostor bude kao sa fotografije iz magazina, ali shvatate da to nije tako jednostavno jer je svaka prostorija priča za sebe?

Ovo je pravi tekst za vas jer vam nudimo male trikove i savete za preuređenje dnevne sobe kao što to rade profesionalni dekorateri. Nastavite sa čitanjem i otkrijte ključne savete u uređenju prostora.

Uređenje dnevne sobe i nameštaj

Poslednjih godina je moderan minimalistički nameštaj koji ne zauzima puno prostora, ima visoke nogare i olakšava čišćenje. Kada su u pitanju komadi za sedenje najmoderniji su modeli koji su presvučeni plišem, ali i modeli sa tapaciranim krajnicama u nežnim pastelnim bojama.

Dnevne sobe su sve manje, a treba da sadrže i deo za sedenje, i klub sto, komodu za odlaganje… današnje vrste modernog nameštaja su odlične za male prostore jer ga čine većim.

Da bi izbegli pretrpanost mudro birajte nameštaj za sedenje, pa ako nemate dovoljno prostora bolje odaberite trosed nego dve fotelje i tome slično…

Draperije i zavese za dnevnu sobu

Uređenje nije potpuno dok se ne odaberu moderne draperije i zavese za prozore u dnevnoj sobi.

Definitivno su najmodernije rolo zavese koje u sebi objedinjuju i draperije i zavese. Zebra zavese imaju dvostruko platno koje je naizmenično tkano sa gušćim i ređim poprečnim prugama pa kada se zavesa pomera pruge se preklapaju. Kada su svetle iza svetlih u prostor se propušta svetlo, ali jednim potezom u red se stavljaju gušće pruge i dobija se potpuno zamračenje prostora.

Za razliku od drugih modela imaju antibakterijsko platno koje se ne pere, ne skida, ne pegla i zato je izbor mnogih domaćica. Bojama i dezenima će se uklopiti u svaki prostor, a ako preovlađuju umiruće boje imate izbor da odaberete zavese koje imaju jači kolorit i tako  istaknete njihovu lepotu.

Pored zavesa sa sistemima rado se postavljaju i klasične zavese koje u kombinaciji sa draperijama stvaraju topliji izgled i prijatniju atmosferu za boravak. I one mogu biti u jednoj ili u kombinaciji boja, kako se vama više dopada.

Kako dekorisati zidove?

Boju zidova treba birati prema veličini prostorije. Osim ako vaša dnevna soba nije pretrpana i ima veliki broj kvadrata treba birati nežnije boje pastelnih nijansi. Na taj način će prostorija izgledati vizuelno veća, ali će do izražaja doći neki važniji detalji u prostoru i pažnja neće biti okrenuta ka zidovima.

Moderne su i tapete kojih sad ima u raznim bojama, šarama i od različitih materijala. Ako planirate tamnije nijanse onda tapete stavite na jedan zid i obavezno odaberite one vrste koje dozvoljavaju čišćenje i ne blede na suncu jer će duže trajati. Vodite računa da se draperije i zavese uklapaju u dizajn tapeta.

Kao što smo obećali, dali smo samo par sugestija uz koje se potpuno transformiše dnevna soba. Uz sve ove savete treba imati na umu da se i tepisi biraju kao minimalističke podne prostirke koje više služe za dekoraciju, a ako izaberete zidne otvorene police i TV postavite na zid dobićete ne samo estetski lepu već i funkcionalnu dnevnu sobu u kojoj ćete sigurno uživati.