35 C
Novi Sad
utorak, 5 jula, 2022

Keto pića – najbolji i najgori izbori napitaka na keto dijeti

Žedni ste na keto dijeti? Kako biste se osećali dobro neophodno je da u svakom momentu budete dobro hidrirani. Koja su najbolja pića na keto dijeti? Koja pića treba izbegavati?

Jednostavan savet: voda je divna. Bilo da je u pitanju negazirana ili gazirana mineralna, voda nema ugljenih hidrata i odlično gasi žeđ. Dodajte malo soli ako imate glavobolju.

Još jedan odličan izbor je čaj ili kafa – ali nemojte dodavati šećer! Povremena čaša vina je takođe u redu.

Ova tabela prikazuje najbolje i najgore opcije – najbolje su označene zelenom bojom, a najgore (sa najvećim sadržajem ugljenih hidrata) crvenom.

NapitakSadržaj UH
Voda sa limunom0
Čaj0
Kafa0
Diet pića 0
Suvo vino2
Kokosova voda9
Sok od povrća11
Mleko11
Sojino mleko12
Pivo13
Caffe latte15
Sok od narandže26
Energetska pića28
Vitaminska voda32
Ledeni čaj32
Smoothie36
Gazirana pića39
Frappuccino50
Milkshake60
Sadržaj ugljenih hidrata u različitim napicima

Brojevi su grami neto ugljenih hidrata u tipičnoj porciji, kao što je veličina koja se služi u restoranu ili količina upakovana u tipičnu limenku ili bocu.

Pića sa zelenim brojevima su dobre keto opcije. Pića sa zvezdicama imaju neka posebna upozorenja. Čitajte dalje za detalje.

Što se tiče kafe ili čaja: samo jedna kašičica šećera (jedna kocka) je 4 grama ugljenih hidrata, što otežava zadržavanje ispod 20 grama ugljenih hidrata dnevno, koliko je potrebno da ostanete u ketozi.

Veličina je bitna

Konzimacija slatkih bezalkoholnih pića na keto dijeti nikada nije dobra ideja, ali veličina je zaista bitna. Velika boca (1 litar ili više) ima više ugljenih hidrata nego skoro celonedeljni keto dodatak.

 • Limenka koka kole od 0.33l sadrži 35 grama ugljenih hidrata
 • Flaša koka kole od 0.5l sadrži 53 grama ugljenih hidrata
 • Flaša koka kole od 1.5l sadrži 159 grama ugljenih hidrata

Limenka slatkog gaziranog pića može da vas izbaci iz ketoze na jedan dan, ali velika boca može sprečiti ketozu nekoliko dana ili čak nedelju dana.

Ako imate dijabetes ili insulinsku rezistenciju, izbegavajte sva slatka bezalkoholna pića kako biste održali stabilan nivo glukoze u krvi i poboljšali svoje zdravlje.

keto limunada
Umesto gaziranih pića birajte limunadu ili keto ledeni čaj – sadrže 0 UH po čaši (shutterstock.com)

Dijetalna gazirana pića – da ili ne?

Tokom poslednjih 40 godina, dijetalni gazirani napitci – bez kalorija i ugljenih hidrata – imali su ogromno tržište širom sveta, promovišući ideju da možete da pijete pića sa slatkim ukusom bez ikakve štete i posledica koje izaziva pravi šećer. Da li je to istina? Objašnjenje nije tako jednostavno.

Zaslađeni veštačkim zaslađivačima kao što su aspartam, sukraloza, acesulfam K ili rafinisana stevija, ovi dijetalni napici nisu nužno korisni za kontinuirani gubitak težine ili poboljšanje zdravlja.

Problemi koje izazivaju veštački zaslađivači uključuju održavanje žudnje za slatkim ukusima, što može potkopati keto napredak i održati zavisnost od šećera. Delujući na iste senzore ukusa kao i pravi šećer, oni otupljuju mogućnost da se dožive prirodni ukusi i slatkoća prave hrane.

Neki zaslađivači, kao što je sukraloza, još uvek mogu izazvati odgovor glukoze u krvi i insulina i doprineti skladištenju masti.

keto kafa
Kafa je dobro keto piće, dok god je pijete bez šećera i bez mleka (shutterstock.com)

Opservacione studije pokazuju da je ispijanje dijetalnih bezalkoholnih pića povezano sa višim indeksom telesne mase i većim stopama kardiovaskularnih bolesti.

Druge studije su primetile da je njihov dugoročni uticaj na mnoge zdravstvene faktore još uvek nepoznat, ali da mogu da promene mnoge telesne procese, kao što su metabolizam, sistemi nagrađivanja mozga, regulacija apetita i mikrobiom.

Studije koje podržavaju upotrebu dijetalnih bezalkoholnih pića u programima mršavljenja često sprovodi industrija dijetalnih pića. Studija iz 2017. otkrila je da je veliki deo istraživanja o veštačkim zaslađivačima finansirala industrija i da sadrži sukob interesa, pristrasnost istraživanja i pozitivne rezultate koji se ne mogu reprodukovati.

Konzumacija dijetalnih sokova može, ali ne mora biti bolja od konzumacije istih napitaka koji sadrže šećer. Međutim, jedno je sigurno. Ako možete da izbacite i jedno i drugo iz svojih svakodnevnih navika, vaše zdravlje i struk će vam verovatno biti zahvalni.

Alkohol na keto: da ili ne?

Za razliku od mnogih dijeta, koje obično zabranjuju sav alkohol, keto dijeta dozvoljava umerenu konzumaciju određenih alkoholnih pića.

Suvo crveno i belo vino je dobro u umerenim količinama. Pivo generalno nije u redu – to je tečni hleb – ali postoji nekoliko piva sa niskim sadržajem ugljenih hidrata koja se mogu konzumirati s vremena na vreme. A alkoholna pića – poput votke, džina ili viskija – uopšte nemaju ugljene hidrate.

Pogledajte sva alkoholna pića koja su keto ishrani dozvoljena, u našem vodiču za keto alkohol.

Recept – Keto topla čokolada

keto kakao
Milkshake nije pogodna opcija za keto jer sadrži 60 grama UH po porciji, ali umesto toga zasladite se keto toplom čokoladom (shutterstock.com)

Sastojci:

 • 2 kašike neslanog putera
 • 1 kašika kakao praha
 • 2½ kašičice eritritola u prahu
 • ¼ kašičice ekstrakta vanile
 • 1 šolja ključale vode

Uputstvo:

Stavite sastojke u blender i mešajte 15-20 sekundi ili dok se na vrhu ne pojavi fina pena.

Vrući kakao pažljivo sipajte u šolje i uživajte.

Predlozi za serviranje:

Ako želite da vaš topli kakao bude još bogatiji, pre serviranja dodajte kašičicu umućenog kokosovog krema ili pavlake za šlag ako tolerišete mlečne proizvode.

Zamenite vodu punomasnim mlekom za bogatiji ukus, ali imajte na umu da će se broj ugljenih hidrata povećati za oko 11 grama po šoljici. Ako želite dodajte nekoliko strugotina čokolade ili pospite cimetom na vrh!

Uživajte odmah

Ovaj recept nije dobar za pripremu unapred. Kada se ohladi, otopljeni puter će se stegnuti i odvojiti što će vam ostaviti zrnastu smesu. Ako se to slučajno dogodi, možete ga ponovo zagrejati u tiganju na srednjoj vatri, a zatim ga pulsirati uronjajućim blenderom dok keto topla čokolada ponovo ne postane glatka i penasta.

Recept – Keto ledeni čaj

Sastojci:

 • 2 šolje hladne vode
 • 1 kesica čaja
 • 1 šolja kockica leda
 • arome po vašem izboru, kao što je narezan limun ili sveža menta

Uputstvo:

Pomešajte čaj, arome i polovinu hladne vode u bokalu i ostavite u frižideru 1-2 sata, a zatim uklonite vrećicu čaja i aromu. Zamenite novom, svežom aromom ako želite. Dodajte ostatak hladne vode i poslužite sa puno kockica leda. Ahhh… jednostavna zadovoljstva!

Detaljna lista ugljenih hidrata za uobičajena pića

Zapamtite da stroga keto dijeta drži ugljene hidrate na veoma niskom nivou. Obično je najbolje držati ugljene hidrate iz pića što je moguće bliže 0 i koristiti svoju dozu ugljenih hidrata za hranu kao što je sveže povrće. Ispod je detaljna lista broja grama ugljenih hidrata u tipičnoj veličini porcije raznih pića.

Vrsta napitkaNeto UH (g)Količina
Voda0
Voda sa limunom 0
Čaj0
Keto ledeni čaj0
Kafa bez mleka i šećera0
Diet bezalkoholno piće0
Vino 2150ml
Bademovo mleko, nezaslađeno2250ml
Kokosova voda9250ml
Sok od povrća11250ml
Mleko11250ml
Sojino mleko 12250ml
Pivo13350ml
Caffe latte15350ml
Sok od narandže26250ml
Energetska pića28250ml
Vitaminska voda32350ml
Zaslađeni ledeni čaj32350ml
Gazirana pića39350ml
Smoothie36350ml
Frappuccino50350ml
Milkshake60300ml
Sadržaj UH u popularnim pićima
Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo