18.9 C
Novi Sad
nedelja, 22 maja, 2022

Žensko telo: ovo su idealne proporcije

Da li ste se ikada zapitali koje su to idealne mere koje bi žensko telo trebalo da ima? Sigurno već znate za mere 90:60:90, ali, da li su one idealne? Da li je muška percepcija presudna za stvaranje slike o idealnim ženskim proporcijama?

Otkrivamo vam koje su idealne ženske proporcije i da li visina i težina imaju veze sa idealnim merama. Takođe, saznajte i koji je obim grudi idealan, kao i obim stomaka i bokova. Kakav oblik tela imate i da li imare mere koje su danas u trendu? 

Telesno savršenstvo i lepota san su svake žene, ali i muškaraca koji u ženama traže onu pravu. Iako je koncept savršenog ženskog tela drugačiji u različitim kulturama, njegova definicija varira od jedne do druge. Zato, pođimo redom, kako bismo utanačili koje su to prave ženske mere koje bismo rado volele da posedujemo kao glavne atribute.

Da li na proporcije utiču visina i težina?

U odnosu na to kako je žena građena, koliko ima kilograma i koliko je visoka, tako će i obim grudi, struka i butina biti formiran. Naravno, tu je i nasledni faktor, ali dominantan životni stil. Ukoliko je žena sklona gojaznosti, njene prave mere ne mogu da dođu do izražaja. No, to nije nešto što ne može da se reši. 

Jedan od početnih koraka do idealnih mera jeste pravilna ishrana, odnosno da se iz svakodnevnog jelovnika izbace namirnice koje ne tolerišemo. Testiranje intolerancije na hranu je jednostavno i obuhvata veliki broj namirnica iz svakodnevne ishrane, kao i testiranje na candidu albicans, histamine i salicilate itd. Preporučuje se uglavnom da osoba potpuno isključi iz ishrane na tri meseca one namirnice koje organizmu nikako ne prijaju. Pored gubitka kilograma, može se očekivati jačanje imuniteta, lepše raspoloženje i poboljšano opšte zdravlje.

Uz pravilnu ishranu, potrebno je i redovno vežbanje, kao i unos dosta vode u organizam, pa da telo zablista. Naravno, ideal lepote različit je za svakog čoveka pojedinačno, pa se ne treba opterećivati se savršenim merama. Ukoliko istinski želite, možete težiti idealu, ali, najlepše je da zavolite sebe – takvu kakva jeste.

Oblik ženskog tela

Žensko telo obično može imati četiri oblika: jabuke, pravougaonika, peščanog sata i kruške. Kakvog će oblika biti telo žene najviše zavisi od naslednog faktora.

Oblik jabuke

Kod ovog oblika, gornji deo tela krupniji je od donjeg – ramena su šira, grudi izraženije, a zadnjica mala. Žene koje imaju ovaj oblik tela imaju čvrstu kožu i manje su sklone celulitu. Takođe, kod njih je nadbubrežna žlezda dominantna.

Oblik pravougaonika

Odlika ovog oblika jesu uski kukovi, širok struk i mala zadnjica okruglog oblika. Žene koje imaju ovaj oblik tela obično su mršave i teško se ugoje, a ako se to i desi, regija oko stomaka je najugroženija. Kod njih je izražena hipofiza.

Oblik peščanog sata

Karakteriše ga uzak struk, a poprsje i bokovi su iste širine. Oblik peščanog sata smatra se savršenim oblikom ženskog tela u većini društava jer pokazuje najviši nivo simetrije. Dominantna je štitna žlezda.

Oblik kruške

Odlikuju ga širi bokovi u odnosu na širinu poprsja. Masti se uglavnom nalaze na zadnjici, bokovima i butinama. Kako se masti povećavaju, gornji deo tela, posebno stomak, dobija distribuciju masti. Dominantna žlezda su jajnici.

Idealan obim ženskih grudi

Nekako je postalo popularno da u današnje vreme žene teže većim grudima. To možda ni ne čudi, s obzirom da možemo da biramo veličinu koju smo oduvek želele, ali, da li je obim grudi zaista tako bitan?

Danas, zahvaljujući plastičnoj hirurgiji, mnoge žene su brže-bolje pohrlile da sebi “kupe veće poprsje”, kako bi se dopale suprotnom polu, ali na prvom mestu sebi. Ponekad te transformacije izgledaju zaista uznemirujuće, kada se sa obimom grudi pretera. Ipak, postoji i ona prava mera, koja odgovara ženama, u zavisnosti od njihove građe, visine, težine. 

Smatra se da je idealan obim ženskih grudi 90 cm

Naravno, ukoliko nemate ovu meru, to nije razlog za brigu! Sve se može nadograditi, a sve zavisi od žene do žene. Nekim ženama je to vrlo bitno, a neke su se i pokajale zbog plastične hirurgije.

Svedoci smo da su mnoge dame odlučile da uklone implantante, jer su shvatile da im veličina grudi ne odgovara. Tako, danas se mnogi izjašnjavaju da je prosečna veličina grudi idealna i da je nekako ipak najlepši prirodan izgled.

Manekenske proporcije su 90-60-90, ali u današnje vreme, sve je podložno promeni, pa se mere nekako stavljaju u drugi plan.

Idealan obim stomaka

Iako se dugo smatralo da obim ženskog struka treba da bude 60cm, danas to više nije toliko strogo pravilo (pexels.com)

Kada je u pitanju obim stomaka, obično se pomisli da je obim od 60 cm idealan. Ipak, u zavisnosti od visine i građe žene, to ne mora da bude uvek baš tako. Variranja ima i u smislu težine žene, jer ukoliko je žena proporcionalno građena, neki centimetar gore ili dole nije toliko veliki problem. Setite se samo Merilin Monro, koja je važila za simbol idealnih ženskih mera.

A šta je sa butinama?

Još jedan od nametnutih trendova koje diktiraju naši uzori koje gledamo na TV ekranima jesu savršene butine i noge bez celulita, zategnute i preplanule od sunca.

Kada je u pitanju borba sa celulitom, tu već postoje ispitani sistemi i pravila kako ga se rešiti. Ne samo anticelulit kremama i gelovima, već i svakodnevnim vežbanjem i unosom vode u organizam. Takođe, i masaža razbija celulit, pa neretko odlazimo u kozmetičke salone ili anticelulit masažu izvodimo u kućnim uslovima. 

Prema nacionalnoj anketi o zdravlju i ishrani koju je sproveo Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku, prosečan obim ženskih butina je 20,8 inča ili 52,9 cm. Ovo se zasniva na veličini uzorka uzetih od 4.065 žena.

Prosečna veličina ženskih butina povećava se i smanjuje u zavisnosti od godina, ali u manjoj meri. Žene uzrasta 20-29, 30-39 i 40-49 imale su u proseku obim  od 21,7 inča, što je tačno oko idealne ženske butine koju mnoge žene žele da dobiju.

Kako nas muškarci vide?

Ono što je sasvim sigurno jeste da muškarci teže simetriji, pa se može reći da je oblik peščanog sata prema mišljenju mnogih muškaraca idealan oblik tela.

Naravno, ima danas i onih kojima oblik tela nije toliko važan koliko neki drugi kvaliteti koje žena poseduje. Sve je individualno, ali većina njih teži ravnoteži i simetriji jer tako percipiraju stvari oko sebe. 

Sve je stvar individualnog doživljaja

Idealno ne znači uvek i za svako ljudsko biće na ovoj planeti konačno. Ideali lepote menjali su se kroz istoriju i ljudsku civilizaciju, pa ne treba da nas začudi zbog čega su neka pravila važila onda, a danas više ne važe. Sve se menja i podložno je promeni, kao uostalom i ideal ženske lepote i idealnih proporcija ženskog tela. 

Najlepša je neka sredina, prirodna lepota, ona koja odiše jednostavnošću. Naravno, u slučajevima kada je neka kozmetička korekcija neophodna, nije naodmet uraditi sve što je potrebno uz dogovor sa lekarima. Važno je izbeći preterivanja sa velikim grudima, napumpanim usnama i izbačenim jagodicama koje, zaista, izgledaju neprirodno i štaviše, ružno. 

Umesto zaključka

Kakav oblik tela imate i da li je tu potrebno nešto menjati? Svakako, svom telu i zdravlju morate se posvetiti, jer, ukoliko budete zadovoljni iznutra, blistaće i spolja. Zato, pogledajte svoje telo, razmislite na čemu ćete još raditi kako bi izgledalo što bolje. 

Bavite se nekim sportom, upišite jogu ili, jednostavno, šetajte. Hranite se zdravo, učinite sve što je potrebno da se osećate ispunjeno i zdravo. Znate da kažu da lepota dolazi iznutra, i to nije obična floskula. Verujte u sebe i samo napred.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo