8.3 C
Novi Sad
četvrtak, 30 novembra, 2023

Nekoliko saveta oko korišćenja preparata za bojenje kose

Menjanje boje kose je uvek zanimljivo zbog novine koju donosimo na sebi. Bilo da želite da prekrijete sede vlasi, isprobate novu nijansu ili napravite hrabar novi izbor, preparati za bojenje kose nude širok spektar opcija. Međutim, postizanje željenih rezultata dok se trudite da očuvate zdravlje vaše kose zahteva pažljivo razmatranje i pravilnu tehniku. 

U nastavku čemo vam pružiti dragocene savete i smernice za efikasno i sigurno korišćenje preparata za bojenje kose.

Izbor profesionalnog preparata za bojenje kose

Izbor koji se svodi na pitanje koji profesionalni preparati za bojenje kose su odgovarajući za vaš tip kose je prvi korak u postizanju željenog izgleda dok se minimizira potencijalna šteta za vaše vlasi.

Oni dolaze u različitim vrstama, uključujući trajne, polutrajne i privremene koje je potrebno odabrati u zavisnosti od ciljeva koje želimo da postignemo sa kosom.

Trajno farbanje kose

Trajno farbanje kose pruža dugotrajnu boju koja se ne ispira lako. Idealno je za prekrivanje sedih vlasi ili postizanje dramatičnih promena boje. Potrebno je da obratite pažnju na nijansu blizu vaše prirodne boje ili se posavetujte sa profesionalcem ako želite drastične promene.

Polutrajno farbanje kose

Polutrajne farbe nude manje trajnu promenu boje. Postepeno blede tokom nekoliko nedelja, što ih čini dobrim izborom za eksperimentisanje i takođe manje oštećuju kosu od trajnih opcija.

Privremeno farbanje kose

Privremene farbe pružaju kratkotrajnu boju bez prodiranja u unutrašnjost vlasi. Mogu biti zabavan način za eksperimentisanje sa živopisnim nijansama. Privremene farbe lako se uklanjaju i uzrokuju minimalnu štetu.

Izvođenje testa na malom delu kože

Pre nego što nanesete bilo koji preparat za farbanje kose na celu glavu, važno je izvesti test na malom delu kože kako biste proverili moguće alergijske reakcije ili osetljivost. Evo kako to učiniti:

  • Izaberite malo, neprimetno područje na koži, kao što je iza uha ili na unutrašnjoj strani podlaktice.
  • Nanesite malu količinu preparata za farbanje kose prema uputstvu na ambalaži.
  • Sačekajte preporučeno vreme (obično 24-48 sati) i posmatrajte da li se pojavljuju znakovi iritacije, crvenilo, svrab ili oticanje.
  • Ako primetite bilo kakve nepoželjne reakcije, nemojte koristiti proizvod na kosi.

Test na malom delu kože je jednostavan, ali obavezam korak kako biste osigurali svoju bezbednost prilikom upotrebe preparata za bojenje kose.

Priprema kose za farbanje

Pravilna priprema vaše kose pre nanošenja boje ključna je za postizanje ravnomernih i živopisnih rezultata, uz minimalnu štetu. 

Pre pranja kose, osigurajte da vaša kosa bude čista i suva, ali nemojte je prati neposredno pre farbanja kako bi prirodna ulja na vlasištu zaštitila kožu od iritacije. Takođe, pre farbanja nanesite tanak sloj vazelina ili sličnog proizvoda duž linije kose i na uši kako biste sprečili da se boja zadrži na koži.

Na kraju, pažljivo pročitajte i pratite uputstva koja su priložena uz preparat, uključujući preporučeno vreme delovanja i tehnike nanošenja. Pravilna priprema i pažljivo praćenje uputstava ključni su koraci za postizanje željenih rezultata i očuvanje zdravlja vaše kose tokom procesa farbanja.

Tehnike nanošenja preparata na kosu

Način na koji nanosite boju za kosu može značajno uticati na konačan rezultat zato je izuzetno važno ovaj proces izvršiti kako treba.

Počnite od korena i radite postupno prema krajevima, osiguravajući ravnomerno pokrivanje svih delova kose. Najpre nanesite boju na koren ili područja koja zahtevaju najviše pokrivanja, jer obično zahtevaju duže vreme obrade.

Podelite kosu na pramenove kako biste osigurali ravnomerno pokrivanje. Koristite šnale ili gumice da svaku sekciju fiksirate dok radite na ostalima.

Koristite četku kako biste precizno naneli boju. Pripazite da preparat ravnomerno rasporedite od korena do krajeva.

Budite izuzetno oprezni da ne preklapate već obojenu kosu sa svežom bojom. Preklapanje može dovesti do neujednačene boje i potencijalne štete. Zapamtite da je vreme obrade izuzetno važno, stoga strogo pratite preporučeno vreme delovanja kako biste postigli željeni rezultat.

Pravilna primena boje za kosu je ključna za postizanje ravnomernih, živopisnih rezultata i minimalne štete. S pažljivim pristupom i preciznom tehnikom nanošenja, možete postići izvanredne rezultate i uživati u prelepim bojama kose.

Održavanje kose zdravom

Nakon što uspešno obojite kosu, važno je pravilno je održavati kako biste sačuvali novi izgled i zdravlje kose:

  • Koristite preparate za očuvanje boje: Investirajte u šampone i regeneratore formulisane za obojenu kosu kako biste pomogli da se sačuva sjaj boje.
  • Ograničite upotrebu uređaja za oblikovanje kose: Prekomerna upotreba uređaja za oblikovanje može izbledeti boju i oštetiti kosu. Upotrebljavajte ih štedljivo i na nižim temperaturama kad je to potrebno.
  • Zaštita od UV zračenja: UV zraci mogu izbledeti boju kose. Nosite šešir ili koristite preparate sa zaštitom od UV zračenja kada provodite vreme na suncu.
  • Popravke prema potrebi: Za trajne farbe, možda ćete morati napraviti popravke svakih 4-6 nedelja kako biste prekrili izrastak i očuvali boju.
  • Redovne maske za kosu: Koristite maske ili tretmane za dubinsku hidrataciju kose kako biste održali kosu hidriranom i zdravom.

Korišćenje preparata za bojenje kose može biti fantastičan način da izrazite sebe i promenite svoj izgled. Ne zaboravite da ako niste sigurni ili želite drastične promene, uvek je mudro posavetovati se sa profesionalnim frizerom. Pravilnim pristupom možete uživati u prelepim, živopisnim nijansama vaše frizure dok čuvate zdravlje kose.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo