19.5 C
Novi Sad
četvrtak, jul 25, 2024

Šta posetiti u Beogradu – preporučujemo vam 9 zanimljivih mesta

Poznato je i da je Beograd obavezna stanica na putovanju svih radoznalih duša i hedonista koji maksimalno žele da iskoriste svaki trenutak.

U nastavku teksta smo za vas izdvojili neke od najvoljenijih atrakcija i znamenitosti koje Vam mogu poslužiti kao početna tačka u istraživanju svih tajni koje neverovatni Beograd nudi domaćim i stranim posetiocima. 

#1 Noćni provod na rekama

Beograd je mesto poznato po ludom noćnom provodu. Noćni život nije rezervisan samo za vikende, već je veoma živ i radnim danima. Zato ne čudi što su mnogobrojni kafići i barovi, kafane, splavovi i noćni klubovi uvek krcati.

Na obalama reka Save i Dunava smešten je veliki broj ovih objekata, koji se trude da udovolje ukusu svakog posetioca. Ukoliko niste sigurni odakle da počnete, predlažemo vam da vaša prva stanica bude Na vodi kafana, jer je tu provod zagarantovan. 

Budući da je repertoar na popularnim i omiljenim mestima raznovrstan, svako može pronaći nešto u skladu sa svojim ukusom – možete plesati uz džez, pop, elektro zvuk, rok, alternativu, starogradsku muziku, turbo-folk…

Nema turiste koji nije zapamtio Beograd po najboljoj zabavi i jedinstvenim žurkama.

#2 Knez Mihailova ulica i Kalemegdan

Knez Mihailova ulica  je najpoznatija pešačka zona u Beogradu i jedan od najvrednijih gradskih spomeničkih ambijenata. Nalazi se između Trga Republike i Kalemegdana – najvećeg beogradskog parka koji je nastao uređenjem površina oko beogradske tvrđave.

Kalemegdanska tvrđava  je izgrađena u prvom veku nove ere. Nekoliko puta tokom istorije je bila osvajana i uništavana, ali se uvek uzdizala iz pepela kao feniks.

Gornji grad krasi trijumfalni spomenik „Pobednik“ koji dnevno poseti preko pet hiljada turista.

Zbog svog položaja Kalemegdan takođe predstavlja i vidikovac sa kog se pruža nesvakidašnji pogled na ušće dvaju reka, kakvim malo koji grad u svetu može da se ponosi.

U ovom kompleksu su smešteni su Prirodnjački i Vojni muzej, umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Zoološki vrt, kao i crkva Ružica – najstarija beogradska crkva.

Na pitanje šta posetiti u Beogradu, većina Beograđana će vam “kao iz topa” reći – Kalemegdan i Pobednika.

#3 Skadarlija

Ne možemo praviti listi glavnih atrakcija Beograda, a da je ne spomenemo najpoznatiju boemsku četvrt

U ulicu dugu oko 500 metara, popločanu kaldrmom, mnogi posetioci Beograda dolaze da bi uživali u gastronomskoj ponudi kafana i restorana, ali i u starogradskoj muzici koja se u većini restorana izvodi uživo. 

Tokom letnje sezone je posebno lepo prošetati ovim delom grada i uživati u baštama restorana. Zanimljiv svet koji ovde dolazi upotpunjuje autentičnu atmosferu, a duh nekog prošlog vremena se aktivira naročito u kasnim večernjim satima.

#4 Hram Svetog Save

Najveći pravoslavni hram na Balkanu nalazi se na Vračaru i predstavlja jedno od glavnih obeležja Beograda.

Prema predanju, podignut je na mestu gde je Sinan paša spalio mošti Svetog Save, prvog arhiepiskopa i osnivača Srpske pravoslavne crkve. 

Nadmorska visina i impozantan izgled čine ga vidljivim iz svih delova grada.

Ispred Hrama se nalazi spomenik Karađorđu, kao i zgrada Narodne biblioteke Srbije, najbogatije biblioteke na Balkanu. Tu je i velelepna fontana oko koje građani obožavaju da provode vreme uživajući u porodičnim momentima, šetnji i igri sa svojom decom, unučićima ili kućnim ljubimcima.

#5 Kula Gardoš

Na temeljima drevne tvrđave Taurunum, krajem 19. veka “nikla” je jedna od četiri Milenijumske kule.

Iako je mnogi Zemunci pogrešno povezuju sa Sibinjanin Jankom, kula na Gardošu je zapravo jedan od milenijumskih spomenika koje su ugarske vlasti izgradile u spomen hiljadugodišnjeg dolaska Mađara u Panoniju.

Danas važi za kulturno-istorijski spomenik od posebnog značaja, sa vidikovcem odakle se pruža divan pogled na Dunav, Zemun i Beograd sa okolinom. 

Prate je i brojne urbane legende. Najpoznatija je ona o misterioznim podzemnim tunelima. Kruže priče da se ulaz u tunel, koji novodno spaja Gardoš i beogradsku tvrđavu, nalazi baš ispod kule.  

Devojka na Gardošu

#6 Topčider

Poznat i kao “Central park Beograda”, Topčider je jedna od najvećih i najlepših zelenih oblasti u prestonici.

U Topčideru su se u XVIII veku nalazili austrijski letnjikovci i lovačke kuće, a turski velikodostojnici su tamo kupovali imanja i zidali čardake. Danas je to park sa uređenim stazama, bujnim rastinjem, potocima i jezercima.

Tu su smešteni Konak kneza Miloša, Crkveni konak i Topčiderska crkva, skulptura Žetelica i spomenik Arčibaldu Rajsu. U okviru Topčidera, poseban deo zauzima park-šuma Košutnjak.

#7 Botanička bašta “Jevremovac”

Sa statusom spomenika prirode, Botanička bašta “Jevremovac” se prostire na površini od 5 hektara, u okviru kojih se nalazi i staklena bašta od 500 metara kvadratnih, kao i Institut za botaniku sa bibliotekom. 

Danas se u okviru nje nalazi i Japanski vrt, sa kolekcijom dalekoistočne flore.

Na otvorenom delu se neguje nešto manje od 1.000 vrsta drveća, žbunja i biljaka, poreklom iz evropskih i egzotičnih krajeva. 

Nalazi se na teritoriji Opštine Stari grad, u užem centru Beograda, pa tako predstavlja pravu prirodnu oazu gde možete da se sklonite od gradske vreve.

Takođe, predstavlja jedno od dražih mesta za fotografisanje mladenaca.

Knez Mihailova

#8 Ada Ciganlija

Najpopularnija lokacija u Beogradu tokom leta je Ada Ciganlija. Tada se na „beogradskom moru“ okupi i više od 100 hiljada posetilaca, koji dan provedu na plaži, u kupanju ili baveći se brojnim sportskim aktivnostima.

Ovo je popularna lokacija za bicikliste i ljubitelje vožnje na rolerima, zahvaljujući dugoj stazi koja opasava čitavo jezero reke Save. Na Adi Ciganliji se nalazi i mnogo kafića, restorana i noćnih klubova.

Poznata je kao sam centar velikog broja sportskih aktivnosti u Beogradu. Ovde se nalaze tereni za tenis, odbojku, odbojku u pesku, vaterpolo, košarku, fudbal, ragbi, pejntbol, veštačke staze za skijanje i snoubording, mesta za pecanje, centri za vožnju kanua, šah, veslanje i slično.

Ako pitate omladinu šta posetiti u Beogradu, Ada Ciganlija će verovatno biti njihov prvi izbor.

#9 Beli dvor

Na najvišem brežuljku Dedinja, tridesetih godina prošlog veka izgrađen je Beli dvor, u doba monarhije zvanična rezidencija kraljevske porodice

Okružen je velikim parkom, a sve što se nalazi unutar njega – od nameštaja do ukrasa i eksponata – vredni su delovi istorije i imaju veliki umetnički značaj. 

Koristili su ga članovi dinastije Karađorđević, a posle Drugog svetskog rata su se u Belom dvoru održavale svečanosti i primali ugledni gosti i državnici.

Danas Beli dvor ponovo koristi porodica Karađorđević, a objekat je u vlasništvu Republike Srbije.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da će vam pomoći da savršeno isplanirate vaš boravak u Beogradu. Uputite se na mesta koja vam se čine najzanimljivijim i uživajte!

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo