6.8 C
Novi Sad
sreda, februar 21, 2024

Putovanje bez čekanja: Smanjite vreme zadržavanja na aerodromu

Aerodromi kao čvorišta vazdušnog saobraćaja često predstavljaju izazov u pogledu efikasnosti i brzine kojom funkcionišu. Broj putnika koji se u svakom trenutku nalaze u zgradama najvećih aerodroma sveta često se meri u desetinama hiljada, pa su gužve na terminalima i punktovima za bezbednosne provere često velike, ma koliko je organizacija dobra.

Iako naši aerodromi, u Beogradu a posebno Nišu, nemaju ni približan broj putnika poput onih najvećih u svetu, često može biti frustrirajuće čekati na procedure koje se moraju obaviti. Da biste izbegli nepotrebno nerviranje, važno je da pravilno i pravovremeno isplanirate sve detalje putovanja do samog ulaska u avion. To podrazumeva ne samo rezervaciju avionskih karata na vreme, već i pažljivo razmatranje vremena dolaska na aerodrom zbog svih kontrola i drugih formalnosti koje ćete proći uoči leta. 

Dajemo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da uštedite vreme koje biste inače proveli u zatvorenim aerodromskim prostorijama. Pročitajte! 

Onlajn čekiranje: smanjite vreme zadržavanja na aerodromu i uštedite

Kada dođete na aerodrom u obavezi ste da se prijavite za let. Sve avio kompanije imaju svoja pravila i vremensko ograničenje kada je čekiranje u pitanju. Prevoznici koji saobraćaju na aerodromima u Srbiji odredili su sledeća vremenska ograničenja: 

  • Ako letite na linijama u zemlji (Beograd – Niš ili obrnuto) moraćete da budete na aerodromu sat i po pre leta. 
  • Ukoliko je to kontinentalni let, odnosno ako putujete sa aerodroma Konstantin Veliki ili Nikola Tesla u neku od evropskih zemalja, obaveza je da se čekiranje obavi najmanje dva sata pre termina poletanja. 
  • Ako letite u Ameriku, Afriku, ili na neki drugi kontinent moraćete da se prijavite najmanje dva i po sata pre poletanja. 

Međutim, postoji jedna velika olakšica kod postupka čekiranja. Danas veliki broj avio-kompanija nudi svojim klijentima mogućnost onlajn registracije na let. Procedura je relativno jednostavna. Potrebno je čekirati se najkasnije nekih sedam dana pred put, ali može i ranije, zavisno od low-cost avio kompanije. Kada su u pitanju velike avio-kompanije, čekiranje je moguće najkasnije 24 sata pre leta. 

Postupak onlajn čekiranja izgleda otprilike ovako: odete na sajt avio-kompanije čijim avionom letite i popunite kratke formulare koji zahtevaju broj pasoša, datum izdavanja i važenja dokumenta i druge slične podatke. Nakon što se čekirate dobićete svoj boarding pass ili kartu za ukrcavanje koju morate odštampati i poneti sa sobom na aerodrom.

Onlajn čekiranjem ćete u velikoj meri skratiti vreme boravka na aerodromu. Osim toga, ukoliko se čekirate na aerodromu, najveći broj low-cost kompanija će vam ovu uslugu dodatno naplatiti, a iznos može da ide čak i do nekoliko desetina evra. Tako ćete, osim dužeg vremena koje morate provesti na aerodromu imati i dodatne troškove. Sa druge strane, treba napomenuti da tradicionalne avio-kompanije obično ne naplaćuju dodatno čekiranje ako se prijavljujete na aerodromu. 

Organizujte na vreme transfer do aerodroma

Jedan od ključnih koraka koji može imati značajan uticaj na ukupno iskustvo putovanja avionom je organizacija prevoza ili transfera do aerodroma. Efikasno i pravovremeno planiranje prevoza do aerodroma će doprineti uštedi vremena, ali i smanjenju stresa pre nego što se ukrcate u avion. 

Opcije prevoza mogu biti različite, od gradskog autobusa preko taksija, pa do vožnje ličnog automobila. Svaka od opcija ima svoje prednosti i nedostatke. Ukoliko prevoz obavljate ličnim vozilom, računajte na to da ćete na niškom ili beogradskom aerodromu morati da plaćate parking. Ako na putu ostajete par dana verovatno nećete platiti puno, ali ako je u pitanju duži boravak, troškovi parkinga mogu biti prilično visoki, pa opcija prevoza do aerodroma sopstvenim automobilom tada nikako nije isplativa. 

Sa druge strane, ako putujete porodično, na primer sa niškog aerodroma Konstantin Veliki, i imate malo više prtljaga, onda će vam biti potrebno veće vozilo koje će vas prevesti do ove vazdušne luke na jugu Srbije. U tom slučaju dobra opcija su i aerodromski transferi Niš. Sve što treba da uradite je da pet, šest dana pre leta pozovete agenciju koja pruža usluge aerodromskog transfera i zakažete vožnju.

Odaberite renomiranu firmu koja se dugo bavi aerodromskim transferima. Na taj način dobićete brzu i efikasnu uslugu, profesionalnog vozača i procenu najkraćeg mogućeg vremena koje vam je potrebno da stignete do aerodroma. Nećete morati da razmišljate da li ste odmorni za vožnju, gde ćete parkirati vozilo i kako da ponesete sav prtljag koji imate. Od agencije ćete dobiti sve potrebne informacije vezane za prevoz i odabrati lokaciju gde želite da vas sačekaju.

Pametno se spakujte kako biste brže prošli kontrolu

Sigurnosna kontrola je jedna od najsporijih aerodromskih procedura, ali postoje koraci koje možete preduzeti kako biste ovu fazu učinili bržom i jednostavnijom. Najopuštenija varijanta je da putujete samo sa ručnim prtljagom. Ne samo da ćete brže proći kontrolu, već ćete brže i izaći sa aerodroma nakon sletanja, a pritom izbegavete rizik od eventualnog gubljenja prtljaga. 

Ipak, putnici većinom osim ručnog, odnosno ličnog prtljaga nose i dodatni, koji moraju predati na terminalima predviđenim za to. Ako ga i vi imate, obavezno razdvojite odeću od elektronske opreme ili lekova i sredstava za prvu pomoć, ali isto tako u jednoj posebnoj torbici ili fascikli držite kod sebe dokumenta koja su vam potrebna da biste se ukrcali u avion. Lična dokumenta, pasoš i avionske karte nemojte pakovati u torbe pa zatim čeprkati po prtljagu da biste ih pronašli kada vam zatrebaju.  

Ako putujete u zemlje sa povećanim rizikom od terorizma potrudite se da nosite laganu obuću ili patike na čičak, koje se lako skidaju, jer će prilikom bezbednosne kontrole biti potrebno da se izujete. 

Razmislite o letovima noću

Možda se većini ljudi zbog bezbednosti ne sviđa ideja da noću putuju avionom, ali verujte da neme nikakvog povećanog sigurnosnog rizika. Generalno, tokom noći je daleko manje putnika na aerodromima širom sveta. To ne znači da ćete imati manje procedura dok se ne ukrcate u avion, već da neće biti redova i čekanja na njihovo obavljanje. 

Osim toga, ako nemate problema sa spavanjem tokom puta, brže ćete zaspati u avionu i sam let će vam brže proći. Zato je naš savet da birate letove posle 22 časa, ukoliko ih ima sa vašeg aerodroma.Brza i efikasna navigacija kroz aerodromske procedure je ključna za početak prijatnog putovanja bez stresa. Uložite malo truda i isplanirajte sve na vreme, a mi se nadamo da će vam ovi naši saveti pomoći da što manje vremena provedete čekajući da ispunite sve formalnosti. Želimo vam srećan put!

Izvor fotografija: Unsplash

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo