31 C
Novi Sad
utorak, 5 jula, 2022

Evo šta je potrebno znati pre polaska na put sopstvenim vozilom

Putovanja su idealan način za beg od realnosti i vreme koje služi za relaksaciju i druženje. Nesumnjivo je da većina ljudi voli putovanja, ali razlozi za to mogu biti drugačiji. 

Mnogi žele da upoznaju druge kulture i saznaju nove stvari, koje u svojoj zemlji ne bi imali prilike da dožive. Takođe, putovanja služe i za istraživanje novih predela i upoznavanje prirode ili arhitekture kroz različite aktivnosti. 

Bitna stavka koja određuje tok putovanje je prevozno sredstvo kojim idete do željene destinacije. Kraća putovanja ne iziskuju puno vremena, a namenjena su za prevoz kolima ili autobusom, dok se za udaljene destinacije najčešće bira avion. 

Polazak na malo duži put sopstvenim automobilom može predstavljati pravu avanturu za vas i vašu porodicu ili prijatelje. Ukoliko se odlučite da na put pođete kolima, potrebno je da se upoznate sa bitnim stvarima vezanim za takvu vrstu putovanja, što možete uraditi čitajući tekst koji sledi. 

Proverite tehničku spremnost vozila pre samog puta

Ukoliko planirate duže putovanje, neophodno je proveriti da li je vozilo uopšte sposobno za takvu avanturu. Redovno servisiranje vozila, putem velikog i malog servisa je nešto što je obavezno za adekvatno održavanje automobila.  

Pored toga, savetuje se da odvezete automobil kod vašeg majstora pre samog puta, da bi on utvrdio da li je vozilo spremno za dužu vožnju. U slučaju da ne obavite sve ove pripremne aktivnosti pre polaska na putovanje, veće su šanse da dođe do kvara, koji može onesposobiti vozilo za dalji nastavak puta. 

Dostupna služba za vuču vozila u svakom trenutku je jedino rešenje u momentima kada se automobil pokvari, osim ako niste automehaničar sa potrebnom opremom u vozilu. U tom pogledu se savetuje da uvek imate broj telefona neke od pomenutih službi, kako biste mogli da odšlepate vozilo na sigurno mesto i obezbedite popravku u što kraćem roku.

Za put u inostranstvo je još potrebnije dobro se pripremiti u ovom smislu i raspitati se putem interneta koja je najbolja šlep služba u zemlji koju planirate da posetite.

Neke od stvari koje sami možete uraditi po pitanju održavanja vozila su provera ulja, čija se zamena vrši na maksimalno 10 hiljada pređenih kilometara, što naravno zavisi od tipa vozila. Provera kočnica je bitna za vašu bezbednost ukoliko ste se uputili na duže putovanje, a škripanje kočnica i labavost pedala svakako nisu dobar znak. 

Obavezna je i zamena guma i njihovo prilagođavanje tome da li je u pitanju zimsko putovanje ili obilazak neke letnje detinacije, a provera stanja pneumatika može bitno odrediti kvalitet putovanja, ako gume nisu dovoljno napumpane. 

Planiranje puta uštedeće vam vreme

Kako bi sebi olakšali samo putovanje i učinili ga pravom avanturom, neophodno je napraviti detaljan plan puta i upoznati se rutama vezanim za kraj koji planirate da posetite. U suprotnom, može se desiti da pogrešite skretanje i da se izgubite, što može uticati na doživaljaj celokupnog putovanja.

Aplikacija Google Maps vam može pomoći da utvrdite koji je to najbliži put za dolaženje do krajnjeg odredišta. U mapama je je ucrtana većina puteva, uključujući autoputeve, ali i male planinske rute koje poznaju samo meštani. 

Takođe, aplikacija pruža mogućnost rada i offline, a u tom slučaju možete pratiti samo vašu unapred odabranu rutu. Ova opcija je moguća ako skinete deo mape koji vam je potreban, sa tim što ne postoji opcija pregleda stanja saobraćaja, hodajuća uputstva i biciklističke staze.

Osim praćenja ucrtanih mapa, aplikacija Google maps pruža korisnicima mogućnost da istraže lokalne radnje i male biznise popularne na lokalnom nivou, a prateći njihove ocene i recenzije mogu se upoznati sa njihovim radom.

Sitnice koje će učiniti putovanje bržim

Dugačka putovanja zahtevaju i puno vremena, te će vam tokom puta biti potrebna određena zabava. Jedan od predloga može biti instaliranje neke od aplikacija za obradu slika. Možete obraditi fotografije predela koje ste uslikali tokom putovanja i upotpuniti vaš album.

Takođe, bitan je i odabir kvalitetne muzike za plejlistu koja će vas služiti tokom celog putovanja. Sama priprema može oduzeti puno vremena, ali zbog toga nećete imati problem sa izborom muzike tokom vožnje. 

Postoji veliki broj aplikacija za skidanje muzike i pripremanje plejliste, a jedna od najpoznatijih kod nas je Deezer. Noviji modeli automobila imaju opciju povezivanja telefona preko bluetooth-a, pa je tako doživljaj slušanja muzike potpuniji.

Podkasti su takođe postali popularni u današnje vreme, pa je dugačko putovanje prava prilika da poslušate i malo edukativnog sadržaja, za koji možda niste imali vremena usled dnevnih obaveza. 

Kako bi vas baterija telefona služila sve vreme tokom aktivnog korišćenja, savetuje se da ponesete i jedan eksterni punjač za slučaj da vam ponestane baterije. Takođe, držač za mobilne telefone će vam znatno olakšati upravljanje telefonom, bez obzira da li ga koristite za navigaciju ili za neki drugi sadržaj.

Pasoš, dokumenta, novac, i spremni ste! Naravno, u praksi nije baš tako, a planiranje puta i njegova realizacija zahtevaju detaljniju pripremu. Situacija se dodatno komplikuje ukoliko putujete sopstvenim vozilom. Pre svega, potrebna je provera njegove tehničke sposobnosti i opremljenosti neposredno pred sam put, kako bi bili sigurni u to da će vas poslužiti tokom duge vožnje. Osim toga, neophodno je pripremiti rutu putovanja, istražiti sva potencijalna mesta za obilazak i pauze, pripremiti grickalice, neki vid zabave za put i dokumenta koja su uvek potrebna. Ne zaboravite da uvek morate znati brojeve telefona koji vam mogu poomoći u nepredviđenim situacijama, poput službe za šlepanje vozila. Kada ste sve ovo obavili, spremni ste za put, srećno!

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo