29.6 C
Novi Sad
utorak, 5 jula, 2022

Predstavljamo vam najatraktivnije letnje destinacije u regionu

Možemo reći da je letovanje jedan od omiljenih godišnjih odmora ljudi sa naših prostra. Ako ste do sada tokom leta putovali na daleke destinacije u potrazi za neobičnim predelima, egzotikom i prirodnim lepotama – reći ćemo vam da ne morate da prelazite hiljade kilometara. 

U našem regionu možete pronaći impozantne predele koji će vas očarati svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima, a u narednim redovima, predstavljamo vam neke od najatraktvnijih destinacija na Balkanu

#1 Porto Montenegro – luksuz u koji ćete se zaljubiti 

Porto Montenegro je nautičko naselje smešteno u Tivtu i smatra se jednom od najluksuznijih marina na Jadranu. Upravo navedene činjenice mnoge vlasnike jahti inspirišu da se svojim ljubimcima zapute do ovog crnogorskog dragulja. 

Porto Montenegro se ističe kao jedna od omiljenih luksuznih destinacija posetilaca iz Evrope, ali i sveta. Fantastična lokacija i ambijent dopinose potpuno novom letnjem iskustvu koje će zadovoljiti apetite svih hedonista. 

Zakup ekskluzivnih apartmana za odmor na Jadranu vam izuzev užitka u vrhunskom smeštaju donosi mogućnost povlašćenih cena za raznovrsne aktivosti, gratis pristup najrazličitijim sadržajima, događajima i još mnogo toga.

Osim upijanja sunčevih zraka, plovidbe i kupanja u Jadranskom moru, omiljena aktivnost turista je šoping, uživanje u ukusima mediteranske kuhinje, kao i uživanje u kulturnim i zabavnim sadržajima koje Porto Montenegro nudi. 

Idealna lokacija ovog naselja, omogućava vam da na jednostavan način stignete do najlepših crnogorskih plaža, a ukoliko želite luksuzan i hedonistički odmor, Porto Montenegro je sjajan izbor. 

#2 Zaovine – nestvarni krajolik zapadne Srbije

Područje Zaovina nalazi se na jugozapadu Srbije, na padinama planine Tare, a od 2008. godine ima status predela izuzetnih odlika. Ono obuhvata naselje Zaovine, istoimeno jezero i kanjon Belog Rzava. 

Nestvarne lepote Zaovina, poslednjih godina učinile su ga favoritem među turistima za aktivan letnji odmor i prepuštanje veličanstvenim prirodnim lepotama. 

Pre svega pomenućemo veštačko Zaovinsko jezero, nastalo pregradnjom Belog Rzava. Jedna od napopularnijih lokacija za uživanje u prijatnoj klimi i kupanje u svežoj i čistoj vodi Zaovinskog jezera jeste kod brane Lazići. 

Iako plaža nije uređena, već njena veličina zavisi od nivoa jezera, naš savet da se zaputite upravo na ovu šarmantnu lokaciju koja će vam u vrelim letnjim danima doći kao savršeno osveženje i pružiti maksimalnu relakasaciju. 

Ako je vaš izbor za letovanje Zaovine, sigurni smo da ćete uživati šetnjom kroz nestvarne prirodne krajolike. Pomenućemo interesantnu činjenicu da je na ovom području zabeleženo 50 % flore čitave Tare, te je jasno da ćete šetnjom biti u prilici da vidite neke od najraskošnijh biljnih vrsti naših prostora. 

Idealna pozicija Zaovina čini ga sjajnom polaznom stanicom za druge atraktivne lokacije zapadne Srbije, pa je naš predlog da obavezno posetite obližnje planine, jezera i vidikovce. 

Za kraj se prepustite gurmanskom užitku u nekom od mnogobrojnih autentičnih ugostiteljskih objekata i degustirajte popularne specijalitete iz zapadne Srbije. 

#3 Rovinj – bajkovita arhitektura doprineće odmoru iz snova

Na najvećem jadranskom poluostrvu, Istri, smešten je bajkoviti gradić bogate istorije i kulture – Rovinj. 

Uske ulice, kamene kuće i ušuškani trgovi očaraće svakog posetioca, te ćete koračanjem kroz stari grad imati osećaj da ste se našli u nekom istorijskom romanu. Stari grad nije jedini biser Rovinja, tu je i raznolika morska obala okupana kristalno čistim Jadranskim morem

Rovinj se može pohvaliti po izuzetnim uglavnom šljunkovitim i stenovitim plažama, namenjenim iskusnim plivačima, dok su tu i nešto pristupačnije plaže, pogodne za porodice sa decom, uglavnom betonirane. 

Pojedine plaže smeštene su nešto dalje od centra grada, te je do njih najpraktičnije doći automobilom. 

Kao najposećenije plaže koje su čest izbor kako meštana, tako i turista izdvajaju se kamena plaža Balota u starom gradskom jezgru, plaža ostrva Sveta Katarina do koje se veoma brzo stiže brodićem i plaža Mulini, veoma pristupačna i ekskluzivno uređena plaža. 

#4 Ohrid – severnomakedonski biser izvanredne prirodne lepote 

Na severoističnoj obali prelepog Ohridskog jezera smešten je grad Ohrid. O impozantnoj lepoti i prirodnom, ali i kulturnom značaju Ohrida i Ohridskog jezera svedoči i činjenica da su od 1980. godine na listi svetskih baština UNESKO-a. 

S obzirom na to da je sa ove lokacije još krajem 9. veka započelo širenje hrišćanstva među Slovenima, Ohrid zauzima značajno mesto u istoriji naroda sa ovih prostora. Upravo u tom periodu, ali i kasnije, na prelepom ohridskom tlu sagrađeni su velelepni religiozni objekti. 

Znameniti sakralni objekti poput manastira Svetog Nauma, crkve Svete Sofije i crkve Bogorodice Perivlepte svedoče o davnim vremenima, a šetnja kroz stari grad predstavlja pravu šetnju kroz istorijske epohe.

Predlažemo vam da izuzev obilaska manastira i crkava, obavezno otpešačite do Samuilove tvrđave, jedne od najatraktivnijih turističkih atrakcija sa koje se pruža panoramski pogled na grad i okolinu. 

Tokom letnjih dana, kupanje u svežoj i čistoj vodi Ohridskog jezera pružiće vam potpuni ugođaj i idealan beg od vrućina. Jedinstvo kulturnog i istorijskog bogatstva i uživanja u svim letnjim čarima na plažama Ohridskog jezera, ono su što čini ovu destinaciju izuzetno popularnom među turistima iz regiona, ali i sveta.

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan, dao korisne informacije i pružio neophodnu dozu inspiracije za odabir sledeće letnje destinacije

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo