24.9 C
Novi Sad
petak, 22 septembra, 2023

Električne bušilice – Namena, vrste i način upotrebe

Električnu bušilicu su prvi put patentirala 1889. godine dva australska pronalazača. Prenosnu bušilicu opremljenu prekidačem za okidanje i držačem pištolja kasnije je patentirao Black & Decker 1917. godine. Ovaj dizajn je postavio mogućnosti za raznovrsnu upotrebu bušilice sa različitim tipovima proizvedenim za širok spektar primena.

Možda najvažniji deo svake kolekcije alata, električna bušilica je od neprocenjive vrednosti za mnoge zadatke održavanja i popravke u kući. Bušilice se mogu pokretati ručno ili na električni pogon, ali električne bušilice su efikasnije i najčešće zastupljene na tržištu. Veličina burgije je određena maksimalnom drškom burgije koju njena stezna glava može da primi.

Korišćene prvenstveno za bušenje rupa u skoro svim materijalima, elektricne busilice se takođe može koristiti za niz drugih zadataka, olakšanih brojnim dodacima i priključcima. To uključuje brušenje, uvrtanje šrafova, brušenje i mešanje boje – a to su samo neke od njenih funkcija.

Postoji mnogo različitih varijanti električnih bušilica, a većina njih je dostupna ili kao bušilice koje se napajaju strujom ili kao akumulatorske bušilice na baterije. Uopšteno govoreći, što je veći kapacitet stezne glave, veći je motor. Kako se snaga povećava, bušilica će raditi sporije da bi dala veći obrtni moment ili snagu okretanja koja je potrebna za bušenje većih rupa u čeliku ili zidu.

U zavisnosti od svrhe za koju je dizajnirana, bušilica može da bude jednobrzinska, da ima dve ili tri unapred podešene brzine ili da ima funkciju promenljive brzine. Promenljiva brzina je od suštinskog značaja ako koristite bušilicu za uvrtanje šrafova, a funkcija “bušenja unazad” omogućava korisniku da ukloni i zavrtnje. Mnoge bušilice takođe koriste podesiva kvačila tako da se zavrtanj može pokrenuti bez usporavanja motora kada zavrtanj nalegne, produžavajući život motora.

Koje vrste električnih bušilica postoje?

Spomenuli smo da bušilice generalno možemo podeliti u dve kategorije – ručne i električne. Međutim, električne bušilice imaju niz podvrsta koje se razlikuju po načinu primene, napajanju i performansama.

Rotaciona električna bušilica

U pitanju je najosnovniji model – ono na šta pomislite kad kažete “bušilica”. Rotaciona bušilica se koristi uglavnom za bušenje rupa u različitim materijalima. One se mogu napajati iz strujne mreže (tj. kablom) ili na baterije (tj. bežične). Različite funkcije ugrađene u neke modele uključuju promenljivu brzinu i kretanje unazad, a priključci se mogu koristiti za omogućavanje različitih funkcija, kao što su brušenje i brušenje.

Električna bušilica/odvijač

Električna bušilica/odvijač slična je rotacionoj bušilici, ali sa većim obrtnim momentom, što omogućava korisniku da brže zavija i uklanja zavrtnje, kao i da buši materijale. Ova vrsta se takođe može napajati strujno ili na baterije, a različiti atributi i priključci omogućavaju više funkcija.

Udarne čekić električne bušilice

Dizajnirana za teže poslove od standardne električne rotacione bušilice, bušilica sa čekićem ne samo da se rotira, već i pruža brzu akciju udaranja izraženu u udarcima u minuti (b.p.m.). To je čini idealnom za efikasno bušenje betona i zida, posebno većih rupa. Većina modela ima promenljivu brzinu udaranja, reverzno dejstvo i mogu se koristiti kao normalne rotacione bušilice. Dostupne kao bušilice sa kablom ili akumulatorske bušilice, različiti modeli i priključci omogućavaju različite funkcije.

Kombinovane udarne električne bušilice 

(Udarna bušilica/odvijač, perkusivna bušilica/odvijač)

Slične su električnoj bušilici sa čekićem, ali omogućavaju korisniku da uvrne i ukloni šrafove. Obe varijante su dostupne sa mrežnim ili napajanjem na baterije.

Kombinovane udarne bušilice su obično mašine veće snage pogodnije za profesionalne korisnike. Pored rotacije/čekića, ove burgije se mogu koristiti i sa isključenom rotacijom da daju samo rad čekića za klesanje itd. Burgije su obično tipa SDS sa posebnim ugradnjom u steznu glavu.

Ugaona električna bušilica

Korisna za bušenje na nezgodnim mestima gde standardna bušilica ne može da stane, ugaona bušilica je po specifikaciji slična standardnoj električnoj rotacionoj bušilici, ali sa steznom glavom od 55°. Upravlja se preko kontrole prsta na telu aparata, a većina modela dolazi sa dejstvom unazad i promenljivom brzinom. Neki modeli imaju podesivu bočnu ručku za veću stabilnost, kao i ključ za steznu glavu i ključ koji omogućavaju korisniku da promeni ugao glave.

SDS električna bušilica 

Nazvana po tako oblikovanoj dršci, D-bušilica pruža stabilno i snažno bušenje za teške poslove, a posebno je korisna za poslove gde je potreban visok nivo obrtnog momenta.

Stubna električna bušilica

Preciznija od bilo koje prenosive bušilice, mašina za bušenje koristi glavu za bušenje postavljenu iznad podesivog radnog stola, a obe su pričvršćene na čvrstu osnovu. Većina modela uključuje stezaljku i vođicu, omogućavajući korisniku veću kontrolu prilikom bušenja.

Kako bezbedno koristiti električnu bušilicu?

Kao i kod bilo kog drugog ručnog alata, pre nego što počnete da koristite električnu bušilicu pročitajte uputstvo za upotrebu. Evo nekoliko mera predostrožnosti koje treba imati na umu:

 • Nosite zaštitu za oči kada bušite.
 • Uverite se da je burgija pravilno postavljena u čeljusti stezne glave prilikom zatezanja i uklonite ključ stezne glave pre upotrebe bušilice.
 • Pričvrstite male komade koje bušite da sprečite pomeranje i držite prste dalje od rotirajuće burgije!
 • Ne koristite električnu bušilicu u blizini otvorenih posuda sa zapaljivom tečnošću!
 • Izbegavajte upotrebu električne bušilice u vlažnim uslovima i obezbedite pravilno uzemljenje.
 • Sklonite prst sa prekidača okidača kada prenosite bušilicu.
 • Pustite bušilicu da sama uradi posao. Nemojte forsirati burgiju preteranim pritiskom. Recimo kada želite da izbušite rupu kako biste okačili poster na zidu, ne pritiskajte bušilicu nego je pustite da radi svojim tempom.
 • Zamenite tupe burgije oštrima, ali tek kada se ohlade.
 • Čvrsto uhvatite bušilicu sa obe ruke ako postoji pomoćna ručka i izbegavajte bušenje iznad visine ramena.
 • Nemojte rukovati/nositi bušilicu držeći njen kabl za napajanje.
 • Za bežične bušilice, pratite uputstva za punjenje preporučenim punjačem i odgovarajućom zamenskom baterijom

Sledite ove savete sledeći put kada posao zahteva korišćenje ovog svestranog ručnog električnog alata za bušenje i stavite svoju bezbednost na prvo mesto.

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo