16.1 C
Novi Sad
ponedeljak, 23 maja, 2022

Koje vrste klešta postoje i u koje svrhe vam mogu poslužiti?

Skoro da ne postoji domaćinstvo, koje ne poseduje klešta u svojim alatima. Bilo da su u pitanju klešta sečice, klešta za hilzne, kombinovana klešta, svaka od njih se koristi u različite svrhe, te tako pružaju pomoć majstoru.

Pored pomenutih vrsta, postoji još mnogo njih koje zvuče neobično mnogima, koji tek počinju da formiraju svoju kutiju za alat, a klešta za krimpovanje su među njima. Cena ovog alata je veoma slična drugim kleštima, kada ih međusobno uporedimo.

Stoga smo odlučili da vas u nastavku bolje upoznamo sa vrstama klešta koje postoje, kao i da vam otkrijemo u koje svrhe vam iste mogu poslužiti.

Osnovna svrha klešta i njihova struktura

Poznato je da na tržištu postoje različiti tipovi klešta, koje vam mogu poslužiti tokom obavljanja različitih poslova, ali takođe činjenica je da njihova namena i struktura ostaju uvek iste. Inače je osnovna svrha klešta da pomognu u procesu odvajanja, savijanja i postavljanja metalnih komponenti.

Njihova glavna karakteristika jesu ručke, koje omogućavaju upravljanje i korišćenje kleštima. Zatim, okretna tačka gde se dva pola klešta dodiruju i spajaju, što omogućava upravljanje kleštima.

Posle navedenog, sledi metalni produžetak (inače najvažniji deo pomenutog alata), koji raspolaže različitim oblicima zavisno od tipa klešta.

Zbog svega navedenog, dalje u nastavku vam predstavljamo tipove klešta, kao i njihove osnovne karakteristike. 

Klešta elektroničarska


Prilikom rada sa metalnim ili elektronskim komponentama, mogu vam poslužiti elektroničarska klešta, koja se najpre koriste za sečenje bakarnih/čeličnih žica, kablova, kao i čelika.

Zavisno od toga koliko želite ozbiljno ,,baratati” ovim alatom, na tržištu možete pronaći klešta sa više vrsta vrhova, od onih sa izduženim do klešta sa zakrivljenim vrhom.

Ako, recimo, imate potrebu da određenu komponentu, koja se nalazi u okviru mini-linije, promenite ili ugradite, upotrebite elektroničarska klešta sa zakrivljenim vrhom i jednostavno obavite posao da ne biste, u suprotnom, morali da rasklapate ceo uređaj.

Klešta za krimpovanje

Kada želite povezati dve komponente, u tome će vam pomoći krimp klešta, koje funkcionišu pomoću pritiska, a možete ih koristiti u svrhe povezivanja izolovanih ili otvorenih kablovskih krajeva utikača ili žice. Inače je njihova najbolja karakteristika to što se mogu koristiti za krimpovanje raznih komponenti.

Ukoliko vas zanima koliko koštaju klešta za krimpovanje, cena ovog alata zavisi od nekoliko faktora, kao što su prednosti i mogućnosti koje pružaju. Ali pre nego što se opredelite za njihovu kupovinu, najpre odlučite u koje svrhe ćete ih koristiti, da li su vam potrebne one sa posebnim karakteristikama, a zatim se opredelite za željene. Takođe se možete konsultovati i sa samim prodavcem, koji vam može reći više informacija o svakom tipu klešta.

Klešta za izolacije

Na osnovu njihovog naziva možemo i sami pretpostaviti da se klešta za izolaciju koriste za skidanje raznih izolacionih materijala.

Njihova važna prednost jeste ta što neće oštetiti provodnike u procesu skidanja izolacije, a dodatne pogodnosti ovih klešta jesu navrci, koji služe za podešavanje razmaka među čeljustima klešta. Ova opcija doprinosi sigurnijem sečenju žica, lišavajući ih nastanka potencijalnih oštećenja.

Klešta sečice

Klešta sečice vam omogućavaju da precizno i sa lakoćom presečete žice, kablove i vezice. A element, zbog kog su pogodne za sečenje, jeste rezna oštrica, koja se nalazi na strani čeljusti.

Inače bi trebalo da ih poseduje svaki majstor, tehničar, domaćinstvo ili amater, jer su vrlo pogodne tokom vršenja raznih kućnih poslova. A odlika koja ih izdvaja od ostalih klešta i daje im prednost, jeste njihova izvrsna sposobnost sečenja.

Mogu se koristiti za sečenje različitih materijala, jer se u okviru svoje vrste, ova klešta razlikuju prema izolaciji, obliku i snazi.

Klešta špicasta

Svakom majstoru je potrebna preciznost u radu, koja se može postići upravo uz špicasta klešta, koja daju mogućnost hvatanja, drženja i savijanja. Zbog svojih čeljusti, koja imaju izdužen oblik, najbolje ih je koristiti u elektronici ili preciznoj tehnici, jer se njima postiže kontrola nad komponentama, koje su nedostupne.

Možete primetiti da na tržištu postoje raznovrsna špicasta klešta, tako da verujemo da ćete pronaći ona koja su vam adekvatna za obavljanje finih radova.

Klešta okrugla

Za ovu vrstu klešta se može reći da su posebno namenjena za hvatanje, dok njihov visok stepen preciznosti omogućava jednostavnije savijanje žičanih ušica.

Inače su prijatne za držanje, jer lako prijanjaju šaci, te se tako mogu nesmetano koristiti. Takođe imaju izolaciju i izdržljiva su, što ih čini pogodnim za obavljanje mnogih finih radova. A njihova jedina mana jeste ta što se ne mogu koristiti za efektivno sečenje. 

Klešta pljosnata

Posebno su dizajnirana za hvatanje stvari, a po nameni su veoma slična univerzalnim kleštima. Upravo ono po čemu se izdvajaju od ostalih vrsta, jeste njihova sposobnost hvatanja, koja je izraženija nego kod drugih klešta.

Što se tiče njihove namene, najefikasnije su se pokazale u radu sa metalnim komponentama, jer ih mogu dugo držati, dok se željeni posao ne završi.

Kombinirke ili kombinovana klešta

Kao što im samo ime kaže, kombinirke su karakterične po funkcionalnosti, koja odlikuje razne tipove klešta, dok je njihova funkcionalnost uslovljena specifičnim dizajnom.

Inače su kombinirke vrhunski alat za hvatanje, stezanje i držanje raznih predmeta, okruglog oblika.

Klešta papagajke

U pitanju su klešta, koja imaju klizni dodatak, što znači da ih možete podešavati kako vama odgovara, zavisno od zadatka koji treba da rešite.

Vodoinstalateri ih najčešće upotrebljavaju, ali takođe se mogu koristiti u raznim poslovima koji zahtevaju odvrtanje ili zavrtanje određenih komponenti nekog uređaja. Zapravo, ovaj tip klešta bi trebalo da poseduje svaki majstor, zbog mogućnosti podešavanja njihovih čeljusti.

Ukoliko tek planirate da popunite svoju kutiju sa alatom, nećete pogrešiti ako se odlučite za bilo koje od gore navedenih klešta. Bez obzira da li su vaš izbor kombinovana klešta, klešta sečice ili možda klešta za krimpovanje, odlično će se uklopiti u vaš set alata, jer sve među njima imaju svoju osnovnu funkciju i poslužiće vam u obavljanju različitih poslova.

Najnovije
- Reklama -spot_img
- Reklama -
Možda bi Vas interesovalo