Posteri na gomili

Poznato je da su slike jedan od vrlo važnih elemenata prilikom uređenja doma. One, pored toga što ulepšavaju prostor, kreiraju i novu dimenziju u njemu. Zahvaljujući slikama, dom postaje topliji, ličniji i prostor u kome dobijate dobro poznat osećaj kao kod kuće. Slike prosto udišu život u dom, dok nas umetnost inspiriše na pomisao da su veće stvari moguće, te da ka njima treba težiti.

Iako je za većinu ljudi prva asocijacija na umetnost u domu – slika, posteri takođe mogu da budu pravi umetnički projekat, naročito ukoliko ih osmisli i izradi vešta ruka. Prednosti postera su upravo to što širok asortiman štamparskih usluga danas, omogućava da poster izradite baš onako kako ste zamislili i kako želite. 

Posteri su i vrlo povoljno rešenje za uređenje doma, naročito u odnosu na sliku, a zahvljujući njihovoj versatilnosti, vrlo lako se mogu uklopiti u različite stilove enterijera. U nastavku teksta, za vas smo pripremili nekoliko saveta stručnjaka na temu kako oplemeniti vaš životni prostor posterima. 

Šta kažu saveti profesionalnih dizajnera enterijera? 

Posteri su, naročito u poslednje vreme, sve omiljeniji dizajnerima enterijera. Uz pomoć postera se za vrlo malo novca može unaprediti izgled doma, a uz efektni ram može postati pravo malo umetničko delo. Kao i slika, i poster je zadužen da pozitivno utiče na atmosferu prostora, kojem daje lični pečat, odnosno karakter.

Posteri mogu biti usklađeni sa različitim stilovima i estetikom – od simpatičnih postera u dečijoj sobi, do apstraktnih crteža i slika koji se savršeno uklapaju u moderne i minimalističke trendove uređenja doma. Zahvaljujući prilagodljivosti dizajna, posteri se lako uklapaju u sve prostorije u domu.

Posteri se, budući da ne zahtevaju velika ulaganja, često biraju i kao rešenje za oplemenjavanje drugih prostorija kao što su toalet ili kuhinja. Ono što stručnjaci izdvajaju kao važan kriterijum prilikom odabira postera za vaš dom su svakako sam sadržaj postera, format i dimenzije postera, kao i stil i kolorit istog.

Sadržaj postera treba prilagoditi prostornom uređenju, ali budući da smo pomenuli da slike služe da bi dale lični pečat i emociju domu, treba da budu u skladu sa vašim idejama uređenja prostora – razmišljajte o tome kako bi voleli da se osećaju posetioci vašeg doma kada uđu prvi put u vaš dom.

Da li težite ka hladnijim tonovima i minimalističkom uređenju? Boho-hipi dizajnu? Ili želite da postignete toplu porodičnu atmosferu? 

U svemu ovome će vam pomoći upravo detalji poput slika, postera, biljaka i druge sitnice. 

Uskladite postere sa stilom uređenja ostatka doma

Prvi savet je verovatno ujedno i najočigledniji – posteri treba da prate kompletno uređenje doma, budući da su tu da ga dododatno naglase, ili mu podare lični pečat i karakter. Ovde se vraćamo na pitanje želje da se postigne određena atmosfera i izgled doma. 

Uz minimalističko uređenje, monohroni posteri ili posteri sa dominantnim geometrijskim kompozicijama, ili pak, apstraktnim formama biće pravi odabir. Boho stil, s druge strane, biće savršena prilika da prostor oplemenite slikama cveća u jarkim bojama, kao i ekspresionističkim i apstraktnim dizajnom. 

Posteri su oduvek bili simbol mladalačkog dizajna enterijera, još od mnogobrojnih postera poznatih ličnosti koji su krasili sobe generacija unazad. Danas, mladalačke stanove mogu oplemeniti i uramljeni posteri omiljenih filmova, kao i muzičkih albuma i grupa, što predstavlja jako efektno rešenje u uređenju prostora za mlade.

Ne smemo zaboraviti ni da napomenemo da je odabir rama, gotovo podjednako bitan za konačan rezultat. Uramljeni posteri su ipak mnogo elegantnije rešenje, negoli posteri samostalno prikačeni na zid, naročito kada su u pitanju zajedničke prostorije. 

Za odabir adekvatnog rama za postere potrebno je pratiti par jednostavnih smernica – neutralni i neupadljivi ramovi biće prikladni za postere u minimalističkom stilu, dok neke fotografije i slike u jarkim bojama, mogu izneti punije ramove, sa više detalja, čak i one u baroknom stilu. 

Odaberite zanimljiv kolorit, kao i dimenzije postera

Za sam kraj, ali nipošto i najamnje važno – birajte o dimenzijama i koloritu postera. Već smo napomenuli da je potrebno da se sadržaj i stil postera uklapaju ili da naglašavaju ostatak prostora i uređenja. Isto je i sa koloritom, koji je vrlo važan element dizana enterijera. 

Kada se u sobi naiđe na različit kolorit ili više nijansi jedne iste boje, za dizajnere enterijera može biti izazovno kako da povežu sve elemente i boje zidova. Posteri i slike upravo služe da pomognu u tome. Pored toga, slike, odnosno posteri predstavljaju sjajnu fokalnu tačku u prostoru – jako važan termin za dizajn enterijara, koji obeležava prvi detalj koji zapadne za oko u prostoru, i koji ga definiše. 

Poster, s druge strane, tako može i predstavljati način da se naparavi i efektni kontrast u prostoriji, koji je takođe poznat metod dizajnera enterijera da se naglasi karakter prostora. Dimenzije su ovde takođe važne, a u zavisnosti od toga šta posterom želite da postignete mogu biti većih i manjih dimenzija. 

Za neupadljivo ukrašavanje zidova, očigledno, biće dovoljno par postera manjih dimenzija, dok će s druge strane nešto veći formati biti iskorišćeni za kreiranje fokalne tačke. Manje dimenzije postera će takođe biti prikladnije za male stanove, kako ne bi kreirale osećaj skučenosti. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio inspirativan, te da ćete prvom prilikom oplemeniti vaš prostor efektnim posterima uz minimalna ulaganja. Pratite uputstva stručnjaka i nema sumnje da ćete uživati u vašem novom životnom prostoru. Srećno!