12 C
Novi Sad
četvrtak, 28 septembra, 2023

Čišćenje snega – Kako se pripremiti za zimsku sezonu?

Većina ljudi voli i mrzi sneg u isto vreme. Prizor belog pokrivača iz toplog doma je zaista magičan, i ima neku svoju čar. Ali, kada treba da izađemo napolje i razgrćemo taj sneg kako bismo došli do automobila, ili uopšte izaćli iz kuće i prolaziti kroz sav taj sneg je posao od kojeg mnogi zaziru.

Na sreću svih nas, postoji nekoliko načina na koje možemo da se pripremimo za čišćenje snega i zimsku sezonu, a ne bi trebalo da zaboravimo ni na pripremu našeg doma. U nastavku pročitajte neke od ideja!

Ne zamlaćujte se lopatom!

Lopatanje snega je jedan tradicionalan ali ipak fizički zahtevan način čišćenja snega. Pored toga, lako možete povrediti kičmu ili neki drugi deo tela ako niste pažljivi.

Na našu sreću, grtalice za sneg su tu da olakšaju ovaj posao. Ne da će samo čiščenje snega biti fizički lakše, već i brže i efikasnije. Ako vas je sneg iznenadio ujutru kada se krenuli na posao, grtalica za sneg će ovaj teški i dosadni posao pretvoriti u brz i jednostavan, i očas posla ćete doći do svog automobila, i pročistiti put do ulice.

Pripremite se i pre nego što padne sneg

Jedan od najboljih načina da olakšate čišćenje sneg i sprečite poledicu jeste da pospete so pre nego što sneg padne.

Kako biste znali kada će tačno sneg pasti, možete da instalirate neku od najboljih aplikacija za vremensku prognozu na svoj mobilni telefon. Kada pospete so pre nego što sneg padne, sprečavate da se led uopšte formira. Ovo će mnogo olakšati čišćenje snega, i sprečiti klizanje po ledu koje može da bude jako opasno.

Još jedan način prevencije formiranja leda jeste da pospete pesak po stazama oko svoje kuće, ili ispred dvorišta. Ovo će takođe sprečiti i sabijanje snega, koji ume da bude jako težak kada ga čistimo.

Izvor: Shutterstock/bogdanhoda

Duvač lišća može da pomogne

Ako o ovome niste ranije razmišljali, evo još jednog načina da koristite svoj duvač lišća i tokom zimske sezone.

Ako vam je automobil zavejan, ili se teški sneg jošuvek nije sabio na stazama, duvač lišća će oduvati sav taj sneg. Sledeći put kada budete krenuli na posao, nećete morati da ustajete ranije kako biste očistili sav sneg sa svog automobila, jednostavno ga oduvajte!

Ali, ne zaboravite da iskoristite duvač lišća i za ono što je njegova primarna namena! Očistite lišće i granje sa svojih staza u dvorištu pre nego što padne sneg, jer ako se oni zalede, postaju jako klizavi. Obratite pažnju i na blato ako se nalazi na vašim stazama. Zaleđeno blato je podjednako opasno kao i obična poledica!

Bolje čistiti sneg često

Jako je lako odložiti čišćenje snega, pogotovo ako je veče, a vi ste uživate u toplini svoga doma. 

Nemojte praviti grešku i čekati da sneg prestane da veje kako biste se bacili na posao. Što pre krenete sa čišćenjem biće vam lakše! Možda izgleda kontradiktrno čistiti sneg dok on i dalje veje, ali verujte da tako sebi činite uslugu. Svakako je lakše čistiti manju količinu snega, malo češće, nego čistiti velike teške smetove jednom dnevno, ili u par dana. 

Pokušajte da izlazite napolje i čistite svaka dva do tri sata, kako biste bili sigurni da vaše staze ne postanu zavejane, ali i klizave i opasne.

Pripremite i svoj dom

Pripremu doma za zimu ne bi trebalo da zanemarite.

Jedna od stvari koje možete uraditi je staviti jednostavnu prostirku kod ulaznih vrata, tamo gde ostavljate svoje cipele. Sneg i so se često zakače za našu obuću, a ta kombinacija može oštetiti podove. Pored toga, kada se sneg topi sa cipela, ostavlja barice, i nikako ne želimo da se ta voda sama suši. 

Još jedna stvar ako živite u kući i imate svoje grejanje jeste da unajmite odžačara, kako bi sprečili eventualne probeleme sa dimnjacima koji se mogu javiti. Najbolje je ovaj posao završiti pre nego što počne grejna sezona.

Ako imate sto, stolicu ili baštensku ljuljašku u svojoj bašti ili na terasi, ne zaboravite da ih unesete na neko toplije mesto. Bitno je samo da ne ostanu napolju na snegu, a ako nemate gde da ih sklonite, nabavite ciradu koja će bar malo zaštitit baštenski nameštaj od smrzavanja i propadanja.

Ovo je nekoliko načina na koje možete pripremiti sebe a i svoj dom kad dođe zima. Ne zaboravite da se za zimsku sezonu priprema mnogo pre nego što ona nastupi, i da ako neke od ovih poslova ne uradite na vreme, biće veoma skupi ili čak nemogući. Zima i sneg imaju svoje čari, tako da ne zaboravite da uživate u ovom periodu sa svojim najmilijima!

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo