23.3 C
Novi Sad
sreda, jul 24, 2024

Kako se građani Srbije greju ove zime

Početak grejne sezone svake godine zadaje glavobolje građanima Srbije, a ove godine posebno zbog nerealnih cena energenata, nestašice ogreva i konstantnog razmišljanja o tome da li ćemo uspeti da izguramo ovu zimu. Mnogo se tokom letnjih meseci kalkulisalo i tražilo se najpovoljnije rešenje za grejanje stambenog prostora, a neki su se obezbedili i nabavili dodatna grejna tela, za svaki slučaj, da ne ostanu bez ičega.

Više od pola domaćinstava koristi čvrsto gorivo

Prema nekim podacima oko 60 odsto domaćinstava u Srbiji greje se na čvrsto gorivo. Najviše se koristi ogrevno drvo, nešto manje ugalj, a upotreba peleta je jedno vreme bila u porastu. Oni koji koriste čvrsta goriva su možda i najgore prošli ove sezone jer je ugalj skuplji za 58 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je cena drva viša za 50 odsto nego ranije. Jedno vreme su građani sve više prelazili na pelet, ali je energetska kriza uticala na to da i ovaj, nekada veoma povoljan energent, poskupi za oko 34 odsto u odnosu na prošlu sezonu.

Opšta pomama za TA pećima

Još letos krenula je masovna kupovina TA peći, ako nestane drva ili ako nam obustave isporuku gasa, da se bar nekako grejemo. Najviše su se kupovale polovne TA peći jer su zaista pristupačne, a poznato je da je ovo grejno telo praktično neuništivo i može da se koristi decenijama. Svako od nas ili ima ili zna nekoga ko ima TA peć staru 40 godina, zar ne? Uvozne polovne TA peći iz Nemačke važe za najkvalitetnije i možete ih pronaći do 250 evra i to samo nekoliko godina stare.

Glavna prednost TA ili termoakumulacionih peći je što one, kao što im i sam naziv kaže, akumuliraju toplotu, koja se kasnije koristi. Pećka se puni, odnosno akumulira toplotu, noću, kada počne obračun struje po jeftinijoj tarifi, a tokom dana se ta prikljupljena toplona širi ili izduvava, kako god vama odgovara. Prema nekim proračunima koje je radila Agencija za energetiku Republike Srbije, u toku ove grejne sezone grejanje na TA peć izaći će vas oko 64.000 dinara za 180 dana grejanja. Kao primer je uzet stan prosečne toplotne izolacije od 60 kvadrata, a prosečna temperatura tokom 16 sati grejanja bila je 20 stepeni. Međutim, ovo važi samo ako punite pećku isključivo noću, po jeftinoj struji. Ukoliko se pećka bude punila samo dva sata tokom dana po skupoj struji, ima da se hvatate za glavu jer će račun biti za oko 40 odsto viši! Dakle, grejanje na TA peći se tokom ove zime i te kako isplati, ali morate da budete oprezni i vodite računa u koje vreme je punite.

Ko može, ugrađuje inverter klima uređaje

Inverter klime, “uređaj budućnosti”, veoma su popularne kod nas poslednjih godina. Njihova glavna prednost je velika ušteda struje jer neprestano rade. Iako vam ova rečenica možda ne deluje logično, nije u pitanju greška! Inverter klime se uključuju početkom grejne sezone i isključuju kada dođe proleće i nema više potrebe za grejanjem. Inverter tehnologija nikada ne isključuje kompresor i motor, nego se motoru daje tačno okoliko snage koliko mu je potrebno da bi se temperatura održavala na željenom nivou. Upravo je to prednost inverter klima uređaja koja donosi veliku uštedu. Naravno, preduslov za dobro i ekonomično grejanje jeste dobra izolacija na fasadi i dobri prozori, u suprotnom ćete, kako se kaže, grejati ulicu. Međutim, gde su prednosti, tu su i mane. Najveća mana inverter klima uređaja je visoka cena samog uređaja, kao i visoka cena ugradnje i redovnog servisa.

Grejanje na prirodni gas neizvesno, ali i dalje najpovoljnije

Oni koji se ove sezone greju na prirodni gas su “na konju” što se tiče cena, jer je ovaj energent poskupeo samo 8 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Iako ni ovo poskupljenje nije zanemarljivo, možemo slobodno da kažemo da se ni ne oseti, kada pogledamo koliko je otišla gore cena drveta, uglja i peleta. Međutim, energetska kriza izazvana ratom u Ukrajini unosi mnogo nemira kod korisnika prirodnog gasa, koji su pod konstantnom strepnjom da će se isporuka samo jednog dana prekinuti. Koristićemo prirodni gas dok ga ima, pa da preračunamo koliko će nas to izaći za celu grejnu sezonu! Da ne bismo mi računali, to je umesto nas već uradila Agencija za energetiku Republike Srbije, koja svake godine radi procenu isplativosti grejanja. Dakle, prema njihovim proračunima, jedan prosečno izolovan stan od 60 kvadrata će za 180 dana grejanja platiti 45.500 dinara za grejanje. Za računicu je takođe uzeta prosečna temperatura od 20 stepeni tokom 16 sati grejanja dnevno.

Izvor fotografije: Shutterstock

Najnovije
- Reklama -spot_img
Možda bi Vas interesovalo