Zdravlje kože – saveti za zdravu i blistavu kožu

53

Imate li problema sa kožom? 

Koža je najveći ljudski organ koji poput membrane štiti naš organizam, te je prva na udaru mnogih spoljnih uticaja. Baš iz tog razloga, važno je da joj pružimo neophodnu negu i zaštitu i važnim promenama obezbedimo zdravlje kože spolja i iznutra.

Kožni problemi nisu retkost, a usled mnoštva informacija koje stižu sa svih strana, teško je pronaći idealno rešenje za njihovo eliminisanje. U nastavku teksta pomenućemo neke od najčešćih kožnih problema, a fokusiraćemo se na osnovnu negu i načine pomoću kojih dolazite do zdrave i blistave kože. 

Najčešći problemi kože kod odraslih 

Kožni poblemi nisu retkost među odraslom populacijom. Pojedini problemi zahvataju osobe sa određenim tipom kože, a tu su i oni koji nastaju nezavisno od toga, već imaju druge uzročnike. Uzrok kožnog problema može da leži u neadekvatnoj ishrani, uticaju određenih medikamenata, nepravilnoj nezi kože, lošim životnim navikama i slično.

Ukoliko su vaši problemi sa kožom ozbiljni i učestali, naš savet je da posetite dermatologa koji će locirati problem i dati vam rešenje da trenutno smirite kožu. Međutim, kako bi ona održala idealan izgled i bila zdrava, neophodno je nastaviti adekvatnu negu, ali i mnogo više od toga. 

Nega kože – kako kozmetikom poboljšati stanje kože

Najčešći kožni problemi kod odraslih, a posebno kod pripadnica ženskog pola su beživotan izgled kože, dehidrirana koža, vidljivi podočnjaci, ali i masna koža sklona nesavršenostima poput bubuljica, akni i mitisera. 

Uklanjanje podočnjaka, vraćanje blistavosti koži i ujednačavanje tena nije jednostavan zadatak. Međutim, adekvatnom negom uz korišćenje prirodnih preparata na pravom ste putu ka rešenju. U eliminisanju ovog problema pomoći će vam odgovarajuća okoloočna krema bogata hranljivim sastojcima koji će dubinski negovati vašu kožu. 

Kada govorimo o kožnim nesavršenostima, one su česta pojava na masnoj i mešovitoj koži, te je ključ pronaći kvalitetnu kremu, ali i druge preparate za negu ovog tipa kože – umivalica za čišćenje lica i tonik. 

Takođe, pomenućemo još jedan preparat koji nudi mnoštvo benefita i deluje fokusirano na kožne probleme – serum. Serumi dolaze u staklenim bočicama i bogati su sastojcima poput vitamina i minerala. 

Odaberite onaj serum koji će najefikasnije rešiti vaš problem. Primera radi, serum sa vitaminom C idealan je za hiperpigmentacije (koje između ostalog mogu nastati kao psoledica akni i bubuljica), ali i za kožu koja stari i gubi elastičnost. 

Kao što vidite, nega kože razlikuje se u zavisnosti od problema, ali univerzalan savet postoji i daje veoma dobre rezultate. Tu pre svega mislimo na kontinuiranu pravilnu negu preparatima preporučenim za vaš tip kože. Važno je pratiti pravilan redosled nege i sprovoditi je ujutru i uveče.

Dakle, prvo koristite umivalicu, mleko ili gel za čišćenje lica, zatim nanesite tonik, potom serum i na kraju negujuću dnevnu, odnosno noćnu kremu. Pomenuta nega treba da se sprovodi dug vremenski period i ukoliko se odlučite za prirodne preparate vrhunskog kvaliteta, rezultati će ubrzo biti vidljivi.  

Pored svakodnevne rutine, s vremena na vreme prirpedite vašoj koži ugođaj nanošenjem pilinga koji će se pobrinuti da odstrani mrtve ćelije i omogućiti vašoj koži da poprimi blagotvorne sastojke iz negujuće kreme.

Ishrana igla veliku ulogu u zdravlju kože

Ključnu ulogu u održavaju zdravog i jedrog izgleda kože sasvim sigurno igra ishrana. Verujemo da znate da zdrava ishrana i konzumiranje hrane bogate nutrijentima umnogome doprinosi vašoj koži.

Tu pre svega mislimo na unos svežeg voća i povrća, obroka koji se spremaju sa malo ili nimalo ulja, izbacivanje nezdravih grickalica iz upotrebe, ali i korišćenje blagotvornih organskih proizvoda

Primera radi, devičansko kokosovo ulje smešteno je na vrhu liste organskih proizvoda, te pozitivno utiče na mnoge segmente u našem organizmu. Dokazano je da ovaj proizvod ima povoljan uticaj na imunitet, metabolizam i predstavlja svojevrstan štit od različitih infekcija. Možete ga koristiti kao alternativu suncokretovom ulju ili ga ubaciti kao sastojak zdravih šejkova.

Zanimljivo je da se osim u ishrani, kokosovo ulje može upotrebljavati i kao kozmetičko sredstvo, te ga na primer pred spavanje možete naneti na kožu lica i vrata i ostaviti ga da tokom noći doprinese hidrataciji. 

Savetujemo vam da u vašu svakodnnevnu ishranu uključite i druge organske namirnice, te će vam organizam, ali i koža biti veoma zahvalni. 

Životne navike – promena loših i kreiranje zdravih navika 

Kako biste osigurali blistavost kože i bili sigurni da ste uradili sve da biste postigli najbolji rezultat, određene životne navike bi trebalo da budu promenjene. Pod time mislimo na nekoliko stavki – san, unos tečnosti, promena loših životnih navika, itd. 

Zdrav san će biti izuzetno značajan za celokupni organizam, a kada je reč o koži, mirnim i zdravim snom izbegavate umoran izgled, naduvenost i podočnjake. Takođe, ne smemo zaboraviti i na unos vode koja će obezbediti izbacivanje toksina iz organizma i doprineti elastičnosti kože. Izuzev toga, pomenućemo i nikotin, odnosno konzumiranje cigareta. 

Naime, pored brojnih negativnih efekata cigare su zaslužne za smanjenje količine kolagena, što dovodi do bržeg stvaranja bora i gubitka elastičnosti kože. 

Kao što ste mogli da pročitate nega kože i postizanje njenog zdravog izgleda zahtevaju značajno angažovanje po pitanju nege, ishrane i svakodnevnih životnih aktivnosti. 

Izuzev posete dermatologu, važno je angažovati se i obezbediti sjajne uslove koji će značajno doprineti koži. Nadamo se da vas je naš tekst usmerio u pravcu kojim treba da se krećete kako biste postigli najbolji efekat i obezbedili zdrav i jedar izgled kože.