Zašto je vitamin C toliko neophodan organizmu?

208

Vitamin C se često pominje kao veoma značajan za naš organizam. Iako je on prva pomoć kada nas uhvate simptomi prehlade i gripa, većina nas nije sasvim sigurna šta sve ovaj vitamin obezbeđuje i gde ga sve možemo pronaći. Ponekad nam se savetuje i povećan unos  različitih minerala i vitamina, pogotovo ako ih kroz ishranu ne unosimo dovoljno, a u tu svrhu najčešće nam služe različiti dodaci ishrani odnosno suplementi kao što su vitamin C tablete i drugi preparati koji sadrže kombinacije određenih vitamina i minerala, te takvi proizvodi  imaju veliku potražnju čak i preko online apoteka.

Kada se pomene apoteka, cene online su u većini slučajeva iste kao i u redovnoj apoteci, te je online apoteka idealan izbor za sigurnu, brzu i jednostavnu nabavku određenog preparata, a uz to je omogućena i dostava na željenu adresu! Ipak, nekada se desi da apoteka cene online „spusti“, tako da određeni preparat možete kupiti na online akciji i povoljnije. Ako su vam potrebne vitamin C tablete ili neki drugi preparati i suplementi, predlažemo vam da vaš prvenstveni izbor bude online apoteka, koju između ostalih nudi i apoteka Sunce, jer na taj način možete na jednom mestu videti i uporediti različite brendove, te odabrati najbolji preparat za sebe ili svoju porodicu. Pa, da se vratimo na to zašto se vitamin C pominje kao jedan od najvažnijih za ceokupno zdravlje čoveka?

Šta predstavlja i čemu služi vitamin C?

Vitamin C je poznat i kao askorbat tj. askorbinska kiselina, a predstavlja jedan od najvažnijih sastojaka za zdravlje organizma, jer obezbeđuje normalno funkcionisanje različitih biološnih procesa u telu. Apsorpcija ovog vitamina obavlja se kroz sluznicu usne duplje i u početku tankog creva, a za to je potrebno oko 3 sata. Takođe, minerali kao što su cink, kalcijum i magnezijum podstiču da se vitamin C još bolje iskoristi. S obzirom da ga ljudi ne mogu samostalno proizvesti, vitamin C moramo svakodnevno unostiti u organizam putem pravilne ishrane, što nije baš lako. Sve i da je vitamin C deo naše redovne ishrane, retko koja osoba ga u telo unosi u zadovoljavajućoj količini, a na to utiče i svojstvo vitamina C da se brzo rastvara u vodi i kroz urin izbacuje iz tela, a tek njegov mali deo je iskorišćen na adekvatan način. 

Zato se vitamin C mora redovno unositi u organizam kroz hranu i piće, a time će telu obezbediti i brojna pozitivna dejstva. Na prvom mestu, poznato nam je da je vitamin C zaslužan za bolje iskorišćavanje gvožđa što sprečava anemiju, a on spada i u veoma blagotvorne antioksidanse, te štiti našu kožu i DNK od oštećenja koja mogu biti uzrokovana različitim spoljašnjim faktorima i slobodnim radikalima. Takođe, zaslužan je za snažan imunitet i sprečavanje dejstva virusa i bakterija, oslobađanje od toksina, dobre mentalne aktivnosti, kao i sprečavanje osećaja umora i iscrpljenosti, pružajući telu dodatnu energiju. Vitamin C utiče i na brže zarastanje rana i oporavak od različitih povreda, a bitan je i za stvaranje kolagena – proteina koji je deo vezivnog tkiva i osim što obezbeđuje mladolikost kože, neophodan je za funkcionisanje krvnih sudova, hrskavice i kostiju, zuba i desni,…

Aktivni sportisti čak imaju i veću potrebu za unošenjem vitamina C, a njegov pojačan unos trebalo bi da imaju i oni koji su korisnici cigareta, alkohola, antibiotika, oralne kontracepcije, pa i oni koji su svakodnevno pod stresom da bi okrepili svoje telo i obezbedili mu snagu.

Gde se sve nalazi vitamin C?

Kada osetimo blagu malaksavost i simptome prehlade, uglavnom posegnemo za limunom i limunadom, a i drugo citrusno voće (narandže, grejpfrut, mandarine) bogato je vitaminom C. Međutim, vitamin C imaju i druge ne toliko kisele namirnice, te ukoliko niste ljubitelji ovog voća – pogodni su i papaja, ananas, kivi, mango, brusnice, borovnice, višnje, kupine, jagode, maline, crne ribizle, šipak, … Tu je i povrće bogato ovim vitaminom, a kao najbolji izvori pominju se repa, krompir, kupus, paprika, zeleno i lisnato povrće (spanać, prokelj, karfiol, brokoli i drugo), dok se među životinjskim namirnicama vitamin C nalazi u iznutricama (jetra, bubrezi, mozak i slične).

Kada je u pitanju spremanje hrane, znajte da toplota u velikoj meri utiče na sadržaj vitamina u namirnicama odnosno uništava ga, te je najbolje voće i povrće jesti u svežem obliku ili pak vrlo kratko kuvano u jako malo vode. Isto tako treba da znate da je što se tiče vitamina C totalno nebitno da li ćete ga unositi u organizam na prirodne ili veštačke načine (među kojima prednjače vitamin C tablete), jer su suplementi sastavom i funkcijom identični prirodnom vitaminu C.

Bilo koja online apoteka u svojoj ponudi ima različite dodatke ishrani koji sadrže vitamin C u optimalnoj dnevnoj količini u kombinaciji sa drugim vitaminima i mineralima, ili pak možete poručiti samo vitamin C tablete i slične preparate koji ga sadrže. Ipak, po nečemu se značajno može razlikovati ponuda apoteka –  cene online (ali i u lokalu) za vitamin C variraju u zavisnosti od proizvođača i distributera! Zato je najbolje uporediti tražene preparate i odabrati onaj koji je u skladu sa vašim potrebama, te ga brzo i lako poručiti na željenu adresu.

Autor teksta: Biljana Radojčić